Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 33

• 102 541
  • 922
  •   3
Отговори
# 915
Здравейте, имам дете с Аутизъм на 8 години. Преди около година съм търсила съвети от вас. Справяме се с детето, ние сме свикнали вкъщи със странностите му, навън хората сякаш не забелязват, че е такъв, даже го намират за любознателен и възпитан. Детето посещава частно училище до обяд, втори клас е. Госпожата е доволна, научихме го да чете и пише, ходи на спорт, за изразходване на безкрайната му енергия.
 От известно време с мъжа ми мислим за второ дете. Искам да попитам има ли майки, които са родили друго дете, което е в норма? Да се развива добре с връстниците си. Има ли нещо като възможност или шанс да роди отново с тази диагноза и не дай боже в тежка форма? Допреди 1 година това беше тема табу за мен и мъжа ми, но пък и мисълта да остане сам сина ми не ми дава мира.

# 916
Здравейте.
Има статистика - вероятността да се роди второ дете с тази диагноза варира от около 10-20 процента, ако е момче. Ако е момиче - процента е по-нисък.
Имайте предвид обаче, че са минали 8 години от последната Ви бременност, тоест и Вие, и мъжът Ви сте в по- напреднала възраст и възможността едно бъдещо дете да се роди с увреждане сега е по-висок, отколкото преди 8 години (Особено ако Вие сте 35+, мъжът Ви е 45+, не знам какъв е случая).

Искате второ дете - чудесно! Само не създавайте живот,  за да не е само първото Ви дете и да има кой да се грижи за него, защото по този начин прехвърляте огромна отговорност на второто дете.

Преди около 2 месеца ми попадна един подкаст, клип в YouTube с д-р Сигридов, който говореше за проследяване на бременността и минимизиране на риска от аутизъм при детето. Ако Ви интетесува, пишете ми лично съобщение и ще Ви изпратя линк.

Синът ми е с лека форма на аутизъм. Лично нямам второ дете, но познавам жена, която ражда на 23години момче с тежка форма на аутизъм. На 33г. ражда здраво момиче и на 38г. вече с нов партньор ражда здраво момченце..
Та статистиката, която Ви посочих отначало е валидна, но все пак това са само вероятности. Няма нищо сигурно!
Успех в търсенията Ви!

# 917
Благодаря всяко мнение ни е от полза. Все пак е форум, под 40 сме и двамата. Знам че няма да срещна разбиране от роднини, понеже не знаят и не разбират. От близките ни, които са наясно с диагнозата, често чувам подмятания, той сина ми, се е оправил. Наистина нищо не знаят за състоянието. Готова съм да поема риска, въпреки всичко което преминахме което предстои. Аз рядко пиша тук, повече чета. Просто ще ми е от полза да се включат хора с първо дете от спектъра, които имат друго дете в норма.

# 918
Не знам каква е статистиката, но от всички семейства, които познавам, второто дете е в норма. А не познавам никак малко, тъй като детето ми учи в специално училище, ходи в дневен център, тоест средата ни е такава. Единствените семейства, за които знам, че има две деца с аутизъм, са тези с близнаци (4 двойки), но дори и в един от тези случаи, родителите имат трето дете, което е в норма.
И аз имам дете в норма, но в моят случай е първото. Радвам се, че имам и двете и никога не бих гледала на дъщеря си с аутизъм като бреме за "нормалната" (каквото мнение се прокрадна в предишния пост). Дали голямата след време ще се грижи за по-малката е лично нейн избор и никой не може да я принуди, ако не иска.
Лекарят, който се занимава с превенция на аутизма още в утробата е Сигридов. Ето една статия от него по темата: https://sigridov.bg/vtreutrobni-i-postutrobni-riskove-za-razvitie-na-autizm/
Успех!

# 919
Много благодаря за последния отговор. Имам приятелка и колежка с първо дете, момче с Аутизъм и второ дете момче в норма. Което също много ме очудва. Тя самата има наднормено тегло и доста хронични заболявания. Въпреки това второто и дете се социализира отлично в градина и е самостоятелно от ранна възраст. Ако се стигне до там да родя ще си бъде сериозна драма за семейството и ще се притеснявам много.

# 920
Никога нищо не се знае
Надали има закономерност в това,какво дете ще е ни изпрати Господ.
Първото ми дете е в норма,второто е с особености в развитието .
Около мен всичките ми приятели са с по две момчета,всички са в норма.
Щом го чувствате,че искате втори детенце,вярвам че всичко ще е наред.
В природата винаги има баланс.
Така ще и във вашия случай

# 921
..... Ако се стигне до там да родя ще си бъде сериозна драма за семейството и ще се притеснявам много.

Решението да имате второ дете е Ваше и на съпруга Ви. ( Надявам се да не Ви обидя , това е мое мнение).
Щом го искате и двамата - действайте.
Моя син е с ДЦП, епилепсия, тежко умствено изоставане и единствено за което съжалявам е , че не родих второ дете. Страхувах се , но мъжът ми явно повече от мен и така й не успях да го убедя да си имаме второ.

Направете каквото Ви подсказва сърцето. Heart

# 922
Имам второ детенце на 2г. в норма. Когато баткото стана на 4г. и още не беше ясно има ли аутизъм или не с мъжа ми категорично решихме, че и в двата случая ще е по-добре да имаме още едно дете. Малкия е див, любопитен, танцувален, във всичко първи. С него усещам и другата страна на родителството. Много се обичат с батко си и са много мила картинка като се заиграят. Подкрепям горното мнение- направете каквото ви казва сърцето! Аз за себе си смятам, че да имаме второ дете беше най-правилното решение.

Общи условия

Активация на акаунт