? Въпроси всякакви ? (2024 г.)

• 549 311
  • 13 187
  •   1
Отговори
# 10 875
Благодаря за информацията, Кубратова. Тук няма избор от химически, пък едно палто вече ми повредиха, та се чудя дали да не го пускам вече в пералнята. Всъщност палтото вече го изпрах и оцеля. Яката само не съм прала.

# 10 876
На мен палто не са ми повреждали, но на ММ (той често ходи сам на химическото) му върнали моя шапка с периферия и декорация на части и деформирана. Ако са считали, че не могат да гарантират оцеляването й, е следвало да не я приемат за почистване, а те дори не са предупредили, че има риск, пък после се оправдавали, че при шапките не било сигурно в какъв вид ще излязат.
Ние тук си споделяме опит кой какво изпрал/изсушил, но от дреха до дреха /материали, качество на изработка/има разлика, така че всеки от нас на свой риск си поддържа дрехите - някои от същия материал може да се деформират, други - не (както се писа преди за капитонираните якета - аз нямам нито едно с разместен пълнеж, други пък се оплакват). От друга страна, дори и при стриктно спазване на указанията от етикета дрехи се повреждат, така че нито решенията са универсални, нито отговорите - еднозначни. Да си пожелаем по-малко волни и неволни грешки, че дълго да си носим любимите дрешки  Simple Smile 
Аз само за една дреха се радвах, че се скъса при падането ми на тротоара - панталон, който не обичах. Иначе всички бих казала, че са ми любими, защото съм ги подбирала и нямам импулсивно купувани еднодневки. Хората, които ми помагаха да стана и ми събираха книжата, се вайкаха, че се е скъсал панталонът ми, пък аз се зарадвах и рекох "Е, най-после, разгеле, че се скъса!" - беше нов и част от костюм, не вървеше да го хвърля, а така ми реши терзанията.

# 10 877
  Аз не щадя особено дрехите, повечето пера в пералня и суша в сушилня. Рядко се е повреждала дреха, съвременните уреди имат много програми, има и препарати различни. При връхните дрехи, палта и сака, повече премислям и давам понякога на химическо. Основният проблем за мен е с хастарите. По различен начин се свиват различните материи и като се свие хастара, после колкото и да гладиш сакото, все е криво.

# 10 878
  Аз не щадя особено дрехите, повечето пера в пералня и суша в сушилня. Рядко се е повреждала дреха, съвременните уреди имат много програми, има и препарати различни. При връхните дрехи, палта и сака, повече премислям и давам понякога на химическо. Основният проблем за мен е с хастарите. По различен начин се свиват различните материи и като се свие хастара, после колкото и да гладиш сакото, все е криво.
Да, най-често в това е проблемът. Преди години имах едни костюми на малка модна къща, перях ги в недотам съвременна пералня, т.е. без особен избор на програми, но нито един не се повреди и деформира, включително хастара. Явно са работили качествено. Принципно всеки плат, който предполага свиване в някаква степен, задължително се изпира преди влагане в дреха, но колко го правят?

# 10 879
ни материи, ни качествен шев има вече
звучи като лелките и бабите на седянка, ама фактите са си факти
още имам  2 класически палта от Галатея, Варна, купени в края на 90 те, дето само на дарак не са прани, и са годни да конкурират всичко друго

# 10 880
  • под тепетата
Там имаше завод и изнасяха вълнени палта. И майка ми си купи навремето така модерната рибена кост и нямаше скъсване това палто. Мисля, че Дружба се казваше заводът във Варна.

# 10 881
   Галатея Варна още съществува и работи! Сега шият основно по големи поръчки, не директно за крайни клиенти, но и аз имам много качествени сака от там. Поне на 20 години са, нищо им няма.

# 10 882
Ако не ме лъжат спомените, имам палто на ДСО "Рила" от средата на 80-те години, всъщност първото ми студентско палто, купих го от тогавашната "Валентина" - вълнено, шоколадов пепит, свободна кройка - още е здраво,  няма вид на обличано дори, макар и да съм го носила дълго след студентските си години (наред с други, разбира се).
Единствената му повреда е скъсан и зашит от мама джоб, в който вечно си носех  монети, цигари, запалки и прочие дреболии и едно скъсано копче. Не намерих обаче самото копче и смених всички. Мога дори и сега да го нося, не е демоде.   

# 10 883
разбира се, и аз си пазя моите ,защото ги нося Sunglasses
едноредни, едното само с външен капак на джоба, другото със скрити, странични  джобове
специално за връхните дрехи, колкото и да се мени, колко пък да се мени модата....

# 10 884
Абе, мени се модата, ама аз съм достатъчно стара, за да се връщат пак някои модели и цветове и пак да съм актуална Simple Smile

# 10 885
На 10 литра бидонче,колко вода и сол да сложа?3 зелки ще нарежа

# 10 886

Без никога да съм правила кисело зеле, веднага ще отговоря! Снощи бях на еди пенсионерски рожден ден и хората бяха единодушни - 1/4. На десет литра вода, 400 грама сол се слагала.

# 10 887

Без никога да съм правила кисело зеле, веднага ще отговоря! Снощи бях на еди пенсионерски рожден ден и хората бяха единодушни - 1/4. На десет литра вода, 400 грама сол се слагала.
Благодаря 😊

# 10 888
Здравейте,до скоро ми излизаше какво ще е следващото предаване или филм,но от скоро не ми показва имаше ли как да го настроя от телевизора??

Последна редакция: нд, 10 ное 2024, 14:57 от Neamdumi

# 10 889

Благодаря 😊
Ние втора година слагаме 10гр/литър. И чорбата става идеална за пиене, не свръх солена. Пресичаме с прополис.
Защо режеш зелето?

Общи условия

Активация на акаунт