Декемврийски Бебета - 2023 (ТЕМА 1)

• 30 998
  • 751
  •   1
Отговори
# 465
Боби, забелязах същото и при моята, само че главата е наляво. Аз също се усъмних в next to me- при нас се пада да е обърната наляво към мен. Основно държи главата наляво, когато е по корем. В понеделник ни предстои първа ваксина и ще питам ЛЛ. Когато я сложа надясно пак си се върти, не мога да е контролирам, дори и да е дълбоко заспала…

# 466
  • София
Относно диастазата не мога да преценя дали имам, мисля че по-скоро не или минимална, въпреки че и аз напълнях основно на корем и още е леко увиснал в долната част.
https://mamasum.bg/ne-na-diastazata/
Намерих за полезен този линк.
Шишетата ги мия с бебешки препарат бебо и стерилизирам един път на ден. За водата за правенето на АМ откривам ОГРОМНА разлика с преварена вода - коликите си остават; бебелан - същата работа, изворна вода Девин или слабоминерализирана Банкя затоплена - значително по-добре.
Но най-добре му подейства бебешката вода от dm a babylove. Купих я веднъж ей така да пробваме и установих, че с нея почти няма колики и не плаче след хранене.
Ако има запек му добавям сутрин линекс пробиотик капки за бебе с витамин Д. Взех му и витамин Д за деца за пръскане, еднократно. Бил много по-добър вариант от вигантол, който при някои бебета водел с натрупването до камъни в бъбречетата към навършване на първата им година (по мнение на частния ни педиатър).
Вчера след прегледа на ортопед се установи, че детето си има стави с нормална плътност и отговарящи на възрастта му, за запазване на правилната форма на главата и лека корекция, лекарят препоръча ортопедична бебешка възглавничка с дупка по средата. И той се завърта по-често на ляво към мен или спи с главичка към тавана по гръб.
Обръщам го по корем по няколко пъти на ден, обикновено преди хранене и добре си изправя вратлето и си повдига главата. Имам дори усещането, че скоро ще тръгне да пълзи.

# 467
Успокоихте ме малко. Просто вече ще я обръщам в леглото така че и на ляво да се обръща да ме гледа. Надявам се с времето да се коригира. Blush

# 468
Здравейте, момичета 🙂 Ник е вече на цели 7 седмици, задържа си по-дълго вниманието върху дрънкалки и черно-бели карти, гука и се усмихва широко. Той също има любима страна, на която се обръща и спи. Преди две седмици го заведохме на специалист, той не видя нищо притеснително, но каза да отидем пак като направи 2 месеца. Аз сядам откъм нелюбимата му страна и така той се обръща на нея, за да ме вижда. Изкара преди 2 седмици вирус хрема и кашлица, но вече мина. Аз го кърмих един месец. Освен че имах съвсем малко количество и го хранехме от болницата с АМ, направих няколко пъти запушване и приключих с антибиотик. Аз от началото не си поставях големи цели, казвах си да изкараме за имунитет два-три месеца. Просто не ми идва отвътре. А и той заспиваше на гърда, трябваше да ползвам помпа и цялото ми време отиваше в това. Много се изнервях и виждах, че и той се изнервя много при кърмене. Сега съм спокойна. Мисля си все пак, че просто от началото не се информира достатъчно, а и неглижирах цялото нещо с кърменето и като тръгнеш към нещо с мисълта, че няма да стане, не става. Иначе Ник наддава добре и си изяжда всичко. Бяхме започнали да му даваме по 105 мл АМ, но като беше болен лекарката каза да му даваме по-малко, за да не му се подува коремчето. Сега е на 90 мл на около 3-4 часа, а през нощта и на 5. Май започнаха коликите и ставаше неспокоен след хранене, но му давам към АМ едни капки и се успокои. Нямаме определен режим. През деня хапва, 10-15 минути будува и заспива. След 18 часа става по-неспокоен, но през нощта спи добре, гледам да му давам АМ в 12-1 часа и да спи до 6-6.30. Така успявам да поспя 5 часа през нощта, а другите два часа лягам с него или преди обяд или вечер ММ се грижи за него, а аз лягам от 22-00 часа. През деня вече се организирам времето добре - и да се погрижа за себе си, и да ми е уютно вкъщи, и да излезем навън. Приготвила съм си и книга, както и мандала за оцветяване и ще ги почвам тези дни. Може би следващия месец ще поканя майка ми на гости и се радвам, че не го направих веднага, за да се ориентирам първо сама в новата ситуация. Относно шишетата аз ги мия с Фрош и после ги дезинфекцирам, но се случва ММ ми просто да ги изплаква. Не се вманиачаваме, ако падне биберона понякога, просто го изплакавам. Аз съм била доста изнежнено дете и все поледувах като малка. В крайна сметка Ник няма да расте в стерилна среда. През март му предстоят първите ваксини, но честно казано, съм спокойна. Аз се чувствам самата много добре, макар и още да мразя пица и хляб, но вкусовите ми предпочитания се наместват. Този месец имах зацапване като цикъл, така че от следващия месец си го очаквам, което от една страна ме радва, защото ще ми се нормализират по-бързо хормоните. От март започвам някакви упражнения с бебето с още други мами при акушерката ми, а следващата седмица ще мина и при гинеколога. Днес си взех таблетки с биотин и разтвор за мазане, защото косата ми започна да пада повече от преди.

Последна редакция: пт, 16 фев 2024, 18:08 от elface

# 469
Ох, моята коса за съжаление се върна към състоянието си преди бременността, а именно бързо се омазнява. Докато бях бременна беше супер, можеше да изкара 5-6 дни от миене до миене, като имате предвид че докато ходех на работа и не бях бременна я миех всяка вечер. Сега като че ли и косопадът ми се засили.

# 470
Този месец мойта беба е пораснала с цели 5 см и 800 грама .
Мами аз да ви питам като излизате навън изкарвате ли бебето извън количката и ако да завивате ли в одеало или така както си е с дрешките . Аз я обличам с чорапогащник , клин и чорапи , а отгоре боди с къс ръкав , блузка и якенце и според майка ми била малка за да я изкарвам от количката. Вие как процедирате ?

# 471
Аз имам чувството, че денонощно мия и стерилизирам шишета, а имам 6. Мия ги с общото веро, с четка за миене на бебешки шишета, след това в стерилизатора, който има функция сушене.
На мен вече втори цикъл ми мина. Първият беше супер обилен и доста продължителен, а вторият приключи за 2 дни, освен това имах само 24 дни между двата. Хормоните ми явно още се наместват…

А вашите бебчета движат ли се много докато спят? Моят не знам как успява, но се завърта напряко на креватчето си, как буйства толкова насън направо незнам 🙈

# 472
Кексче, аз не го изкарвам извън количката. Иначе го обличах в по-студените дни с боди, ританки, отгоре панталон и пуловер и накрая грейка. Сега е по-топло и махам ританките, а грейката я заменям с такава като мече, ако се сещаш, не е чак толкова дебела.
Мarie_ka, моят мъник също понякога е много активен и се завърта напряко.
Моята коса започна също на 2-3 дни да се омазнява, а през бременността беше ок седмица +.

# 473
Да, и аз слагам такова яке като мече където е и я изваждам от количката за ядене и да си погледка малко на слънце , и да събере малко витамин Д . Не смятам , че по този начин може да се разболее , а според по възрастните не трябвало да се изкарва толко малко бебе от количката 🙄 а навън е около 10 градуса .

# 474
И моя син предпочита дясната страна, иначе може да си върти главата и в двете посоки. Започнахме да му предлагаме повече симулации на лявата страна, доста се дърпа засега, но смятам че ще изравни лека полека. Също така правя лек масаж на шийния мускул.

# 475
Аз стерилизирам веднъж на ден, мия с бебешко веро и собствена гъба. Обличам я като излизаме с боди с къс ръкав, ромпър,чорапи , рошав космонавт в по топлите дни над 5 градуса визирам. Изкарвам я от количката, няма как тя си има колики, хващат я и навън, реве много как да я оставя . Успокоявам я и я връщам в количката. Завивам я с одеалце като е извънколичката.

# 476
  • София
Абе Кексче ще каже човек че ти е първо бебе че слушаш бабите ... Че и питаш дали ги изкарваме от количка 😁. Правя каквото аз смятам за редно, естествено че го изкарвам ако се налага от количката, онзи ден на ресторант беше даже.

# 477
И аз я изкарвам от количката, все пак да я нагрее и малко слънце. В двора много често излизам с нея само като съм я гушнала в мен и се разхождаме. Обличам я с боди къс ръкав, чорапи, ромпър, и отгоре от меките космонавти/мечета или както се казват 🤣 и шапка.

# 478
Моята не изкарвам на слънце, на този етап без слънцезащита смятам, че е неуместно за нежната бебешка кожа, колкото и слабо да е за сезона.

# 479
Моят младеж изобщо не обича да е навлечен с много неща.  Минахме през космонавт от най-дебелите (добре че ни беше подарък и не иска да го трае), един плюшен заек и едно плюшено мече. Всичко това го дразни и му пречи. Накрая купих един поларен по-дебел ромпър с качулка и с това се излиза навън, без да е завит с одеяло, без допълнителна шапка, защото се почва един истеричен рев. Отдолу е облечен, както е вкъщи, само по боди с дълъг ръкав и ританки. Не го завивам с нищо, защото е истеричен рев отново. Ако не го извадя от количката пак е рев. Детето иска да гледа. Когато го огрее слънце пак се мръщи дори и да е на шарена сянка. Накрая се случва при прибиране баща му да го носи и той да гледа какво се случва, а аз бутам празна количка.

Общи условия

Активация на акаунт