Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 34

• 31 730
  • 759
  •   1
Отговори
# 630
bubkab, по обяви студиата в района  вървят 600-700 лв. Всички обяви за едностайни, които разгледах, бяха на тези цени. И да не говорим колко гаражи и партери, а и с обзавеждане далеч по-лошо от моето. Отделно бях разговаряла с Управление.бг, които ми назоваха същите цени.
Моето го актуализирах на 500. Беше 450.
Сградата е нова, с хубави общи части, имаме прекрасен домоуправител, апартаментът е топъл, с ниски сметки.
И от нея съм доволна като отношение и грижа, винаги плаща навреме, съдейства ми по други въпроси, сложи и щори за своя сметка. Оценявам го и й го казах.
Но ми беше труден разговорът, чак ме заболя главата от напрежение.
ММ, който е по-добър бизнесмен от мен и не влага емоции, посъветва подходът да бъде - "предлагат ми повече, пазарният наем е един какъв си, ама аз искам ти да останеш, затова увеличението е еди колко си". То лесно звучи, ама Simple Smile
Изобщо не ми звучи лесно..
Между другото наистина всичко е ужасно поскъпнало при ремонтите.
Ще довършваме малък двустаен - 21 кв. холокухня и 14 кв. спалня, килер, баня. Направила съм бюджет като събрах оферти за труд и харесах ламинат и плочки около 30 лв. кв. м., малка кухня, уреди Беко, радиатори за ТЕЦ, без друго ново обзавеждане, без климатик. . Минимума е 35 - 38 хил. лв.
И после защо наемите били поскъпнали!?

# 631
  • Варна
Тинтина, поздравявам те за смелостта! Знам, че е трудно, но го приемам като част от "работата" на наемодателя. И в истинската работа понякога се налагат трудни разговори.

bubkab, и ние в момента сме в ремонт, но на личното ни жилище. Цените за материали, които човек обикновено предвижда, са само 1/3 от тоталната сума. Трудът е по-скъп и ако не си правиш нещата сам, а трябва да плащаш на майстори... ей там е голямата брадва. И отделно винаги излизат непредвидени неща, трябва да се купуват разни допълнитени части и частички... по 2, по 5 лева, тиксо, винтчета, преходничета... ама точно по такива разходи неусетно заминават най-много пари. И винаги като тръгтнеш да ремонтираш едно нещо, покрай него се развалят още 2 неща, а решаваш така и така си започнал, да ремонтираш още 3 неща, и накрая за едно планирано нещо, ремонтираш 7 неща... Grinning

# 632
Като сме на тема майстори и ремонти, 5 хиляди лева за 1 баня за труд ( плочки, монтиране на санитария и т.н) много ли е. Баните са 2 по 3 квадрата всяка.
 Тоест 10 хиляди за 6 квадрата само за труд, без материали как ви звучи?
 Също така някой от вас направил ли си е апартамента изцяло с ламинат, без плочки (изключая баня/ тоалеатна) ?

# 633
  • Варна
В скрит текст, че е не е по темата:
Скрит текст:
Точно 5000 лева плащам в момента само за труд за баня 2,3 квадрата, като фаянсаджията ми е роднина и ми взима по-малко, така че колкото и да са много тези пари, цените в момента са такива и офертата ви е прилична.
И ние май ще слагаме ламинат в коридора, с което действие автоматично целият апартамент ще стане оламинатен, без банята и терасата. За кухненската зона нямам притеснения, в къщата на село е така и няма проблеми, с висок клас ламинат. А и имам и килимче там. За коридора съображенията ми са кални обувки, обаче реално вече почти няма снежни и кишави зими, освен това мъжът ми вика, че няма да живеем 100 години. Ако нещо се раздуе след 10 - 20 години, просто ще го сменим и толкоз. Няма нужда да правим вечни неща. Мисля си коридорът да го продължим с ламината от дневната, като така оптически ще изглежда една идея по-просторно, а и ще си спестя една преходна лайсна, ще улесня и роботчето.

# 634
Да, Всички апартаменти са ни изцяло с ламинат. Някои на 14 години дори! В къщи също сме така и чистя абсолютно всеки ден с моп.. Не е мръднал..

Рсзбира се, ламината не е нисък клас

Последна редакция: вт, 06 фев 2024, 10:50 от Илейн_сф

# 635
Да, но това е твоята сметка.
А наемателят си прави своята - колко му е заплатата, какво ще яде, парното, тока...
И ако двете изчисления се срещнат, има сделка.
Понякога става така, че някой подценява/надценява изчисленията си.

# 636

Също така някой от вас направил ли си е апартамента изцяло с ламинат, без плочки (изключая баня/ тоалеатна) ?
Кварц винил .
https://ibuilder-bg.techinfus.com/kvarcvinil/chto-takoe/

https://www.google.com/search?sca_esv=00b1959cab87582d&q=%D0%BA% … 358&bih=620&dpr=1
изглежда като ламинат, цената е като на ламинат и на пипане е като ламинат , но  носи  и на надиране и на влага.
https://www.home-max.bg/stroitelstvo-i-jelezariya/parketi/vinilo … -laminat-lvt/?s=1

Лепене на плочки 130-140лв/ кв м за София
ВиК 40 лв на точка за подмяна на водопровод и канал., къртенето отделно. Точка е един кран. Примерно на топла вода на чешмата.

Последна редакция: вт, 06 фев 2024, 11:10 от mamamari

# 637
С важното подусловие че пода трябва да е идеално равен, защото на винила сглобките са по-тесни от на ламината, подложката е по-тънка и се чупи по краищата когато е криво.

# 638
  • Бургас
Лятото в Бургас за лепене на плочки (коридор) ми взеха 50 лв. на кв.м.
130-140 ми се струва безумно! Но това е София...
Имам апартамент изцяло ламинат, но не бих го направила пак.
Виниловата настилка струва колкото по-висок клас ламинат, а е много по-устойчива.
Софийското студио е цялото с такава настилка (без банята).

# 639
В момента правим баня 10кв.м(40кв стени и под) и офертата е 8200 труд и материали(без плочки), но има гипсокартони, замазка, таван, монтаж на мебели и тн.
Лепенето на плочки 120х60 го калкулират на 110лв кв.м.
В началото ми се стори много, но като разгледах офертата видях, че реално само лепенето на плочките е около 4500.

# 640
Didi168, и аз точно по този начин си представям да бъде- без преходни лайсни. Не ме притеснява и мен бързата амортизация. Ние да сме здрави, пък ще го сменим. Беше ми интересно дали има и други паркет ентусиасти Simple Smile
mamamari за този винил разбрах от ютюб предаването на Караджов. На екрана стои добре, но на живо предполагам си личи, че е като гумирано, та не мисля че е моето. Но ти благодаря за идеята Simple Smile

Колкото до разсъжденията защо няма желаещи за майстори. Според мен хората добре виждат какво влиза като пари в джоба на майстора, но наистина го има момента с тежкия физически труд, който стои зад тези суми . Разбира се и другите професии не е човек да си седи и да му веят с палмови клони, но точно в тази сфера износването на организма е значително ускорено...

П.С благодаря на всички за отговорите ♡ затварям си очите и плащам :Р

# 641

mamamari за този винил разбрах от ютюб предаването на Караджов. На екрана стои добре, но на живо предполагам си личи, че е като гумирано, та не мисля че е моето. Но ти благодаря за идеята Simple Smile
Не съм на процент у производителите. На живо може да се види в хипермаркетите. Последния линк е от такъв.
Не е гумирано. Прилича на ламинат. Не мирише. Препоръча ми го човек, който има  богат личен опит  с отдаване  над  8 г именно с тази настилка.

# 642
Лола, извън темата е, но и ние сме се насочили към винил. Скоро бяхме в Айко в нашия град. Магазинът е в ремонт и го правят целия с винил. Заговорихме се с едната продавачка, че част от магазина е с такава настилка от десетина години и, въпреки якото натоварване, не е мръднала. Та тя каза, че мисли у тях ламината да сменя с винил. И нищо гумирано няма в него.

# 643
  • София
У нас, а и във всичките ни апартаменти, включително тези под наем, навсякъде е влагоустойчив ламинат. Суперздраво и кироустойчиво нещо се оказа.
Не е мръднал с години, а вкъщи редовно някой влиза с обувки, децата разсипват разни субстанции, изпускат тежки неща и тн. Мисля, че съм разказвала и как ламинатът издържа на 10 минути шуртене на гореща вода от пробита с бормашина тръба на парното и с часове попиване на водата изпод кухненските шкафове. Не се промени изобщо, все едно беше мозайка от едно време.
Освен това изглежда като масив и даже една приятелка на гости спореше с мен, че е истинско дърво и не съм разбрала. 😂
Но и цената му е доста над винила от посочените линкове.

# 644
У нас, а и във всичките ни апартаменти, включително тези под наем, навсякъде е влагоустойчив ламинат. Суперздраво и кироустойчиво нещо се оказа.
Не е мръднал с години, а вкъщи редовно някой влиза с обувки, децата разсипват разни субстанции, изпускат тежки неща и тн. Мисля, че съм разказвала и как ламинатът издържа на 10 минути шуртене на гореща вода от пробита с бормашина тръба на парното и с часове попиване на водата изпод кухненските шкафове. Не се промени изобщо, все едно беше мозайка от едно време.
Освен това изглежда като масив и даже една приятелка на гости спореше с мен, че е истинско дърво и не съм разбрала. 😂
Но и цената му е доста над винила от посочените линкове.
Илит, какъв е ламината и от къде може да се закупи?

Общи условия

Активация на акаунт