Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 34

• 31 919
  • 759
  •   1
Отговори
# 90
  • Варна
Аз искам да попитам герани и приятелката ѝ как са стигнали до огледи на въпросните квартири със соц секции. Не ги ли виждат на снимки, преди да се обадят по телефона? Защо си губят времето ( и това на собствениците) с посещения на имоти, които очевидно няма да харесат и на живо. Тези големи стари мебели няма как да се забележат чак на място.
Предлагането на необзаведени жилища наистина е ограничено, но в тях няма нищо освен баня и кухненски шкафове. Герани и приятелката ѝ като две млади дами наистина ли биха си накупили собствени легло, матрак, маса, столове, гардероби, шкафове, пералня, хлядилник, печка, и да си ги разнасят навсякъде, заедно с младостта си? Така правят обикновено многогодишни семейства с деца, които през годините са си натрупали всичко, които поради градина или училище на дете, не биха се изместили току така.

Едното ни жилище е маломерен двустаен. Винаги това е първото ми изречение в обявата - че е маломерно. Отделно добре наснимано от всеки възможен ъгъл, за да се добие най-добра представа как е разположено и обзаведено. Пишат ми разни семейства с големи кучета, малко дете и още едно на път. Обяснявам пак, че жилището е маломерно, че сме живяли аз и мъжа ми само двамата там и ни е било тясно, че мисля, че не е подходящо за тях, но те много много настояват да го видят наживо. Идват, гледат и… Ами то ще ни е тясно…. 🤦🏻♀

# 91
Аз ще ти отговоря, въпреки заядливия ти тон. Герани придружава, а приятелката беше възложила на брокер да й търси, като е посочила изисквания за квартал и други, но не се е сетила, че масово наемодателите ще си набутат старите задушаващи мебели в апартаментите.
Има си пари за мебели и спалня, но не би дала за кухненско обзавеждане. В крайна сметка си намери хубаво жилище на прекрасно място и с отзивчиви наемодатели.

# 92
По повод анкетата:
Един брокер ми каза, че мъжете държат най-вече на удобното легло. 

Пък един чужденец от Иран искаше матраците да са нови. Вие с нови ли отдавате?

# 93
  • Варна
Аха, брокер. Аз бих му искала снимки, преди да ме замъкне на адреса.

Пепина, в едното жилище отдадох с чисто нов, неразопакован. Цялото жилище бе след ремонт, с много нови неща, не само матрака. В другото - с ползван, но в добро състояние, купуван за лично ползване, тоест не са се сменяли десетки наематели отгоре му. Въпреки всичко вече е сигурно 7 - 8 годишен и скоро ще трябва да се сменя.
Ако няма някакви петна или изтърбушване, матраците е нормално да се сменят през няколко години, но не може през две години да се купува чисто ново за всеки наемател.

# 94
И аз съм давала с нови, но не сменям за всеки наемател.
Аз имам парочистачка, малко дезинфекция, съвсем леко ги минавам.

А по отношение на твърдост? Имам чувството, че повечето наематели харесват твърди матраци.

# 95
  • Варна
Там вече не знам. Хората харесват различни. Няма как да угодя на всеки. На огледа могат да пробват, ако им е важно. На едното място сме сложили твърд, на другото - мек.
Аз също харесвам по-твърдите матраци и за новото ни жилище взехме такъв с кокосова вложка, но е скъп и не бих сложила такъв в жилищата ни за под наем, понеже не са луксозни. Там гледам всичко да е горе долу еднакъв клас.
А като наемателка съм спала на всякакви. Свиква се, като знаеш, че си на квартира и е временно. Стига да е чисто и здраво, е ок.

# 96
Като стана дума за матрак- не е ли вариант , ако матракът е висок клас и е запазен , да се изпере само  калъфът на химическо чистене ?     Дори може и нов да се вземе, макар че и те не са никак евтини.

# 97
Топ матрак и протектор запазват матрака много добре. Не би ми хрумнало да сменям матрак толкова често при положение, че матраците ни имат между 10 и 25 год гаранция и не са от най-евтините. Ако ми ги върнат с петна, директно ще ги удържа от депозита.

# 98
  • Бургас
И моите матраци са по-твърди. Като искат, винаги могат да си вземат мек топ матрак за отгоре. Ама от мек не можеш да направиш твърд.
На едното жилище смених, че беше се поиздънил вече, след 15 г. употреба.
На второто изпрах след наемателя, беше запазен, нямаше петна.
Задължително с протектор отгоре, който ни трябва да се маха. Това изрично го пиша в договора. Единият протектор беше изчезнал, удържах го от депозита.

# 99
Аз не знам как вървят наемите в Борово, но според мен такъв апартамент със соц мебели и без хубава баня трябва да се отдаде на около 150 лв по-ниска цена от хубаво направен, за да има файда да го вземеш. Този например ако е 800, а пък за 900 мога да взема нещо добре направено, ще дам 100 лв. отгоре. Но предполагам за едноспален 1000 вече е стандартния наем, така че 800 за този би било добре.

# 100
Ако потребителката пише, както обеща Simple Smile , ще разберем и колко бързо го е дала, и какъв интерес е имало, и за колко. Дано да получим новини и тя да намери добри наематели!

# 101
100-150 лв. отгоре в този ценови клас хич не е малко. Все пак, освен наема, трябва да предвидиш едни 150-200 лв. допълнително за консумативи. И се отива на тотал около и малко над 1000 лв. Т.е. с потенциални наематели, които не са високоплатени, всеки лев е от значение. Ако имат здрав разум, ще предпочетат точно чистия апартамент пък и макар със соц.мебели, но със 100-150 лв. по-нисък наем от ремонтиран с модерен Виденов/Юск.

# 102
  • София
Освен броя помещения и възрастта на секцията, за мен е важна чистата жилищна площ, формата и разпределението. Като се говори за двустаен/едноспален, трябва да се има предвид, че две стаи и отделна кухня по никакъв начин не е равно на стая и кухньол.
Признавам си, че големите секции и гардероби за мен са плюс. Имам доста багаж, който не обичам да се вижда.

# 103
Какъвто е апартаментът, такива и наематели ще дойдат.
Не мога да си представя, че някой го купува  и веднага отдава. Няма ли собственикът да сложи своя отпечатък, всичко ли му харесва?
Човек може и без пари, много неща да промени за бъдещия си наемател.
(този коментар не е конкретно за обсъждания апартамент, говоря по принцип)

# 104
  • Варна
Не е важно на собственикът всичко да му харесва, а на хората, които ще живеят там. Основен принцип на даването под наем!
Свой отпечатък ще си сложат наемателите със своите вещи. Аз такива "картини" бих свалила мигновено и бих завряла в някой шкаф, ако хазяинът няма къде да си ги прибере.

Общи условия

Активация на акаунт