Работа, CV-та, HR-и, съвети - 90

• 43 868
  • 837
  •   1
Отговори
# 150
И за мен е странно. Не съм ги виждала тези нови бланки, но семейно положение не мисля че има място в Св за работа.

# 151
Аз винаги съм трила ненужните графи по бланките и винаги съм се чудила защо толкова хора не го правят.
Какви са новите бланки със семейно положение и пр?

# 152
Ето тук разглеждам примерни и някъде е отбелязано семейно, затова исках да си сверя часовника.

https://www.cvmaker.bg/primerni-cv

# 153
  • Mars Hotel
Не слагайте семейно положение в CV-то. В днешно време хората дата на раждане не пишат, снимки не слагат, а какво остава за семейно положение.

# 154
  • Somewhere far away
мн места все още си държат на снимка. но за другите неща съм съгласна и аз не бих ги сложила в св-то си

# 155
  • Melmak
Три страници е много дълго св. Една страница е оптимално.

# 156
Една страница при по-продължителен професионален опит и повече квалификации е недостатъчно, по-скоро 2.

# 157
  • Melmak
Е, зависи от опита. Аз съм с 10 години и го събирам в 1 страница. Ако човек е с 20 г сигурно ще трябват 2.

# 158
И аз се събирам в една страница. Мисля, че и при новата актуализация ще е така ( ще съкратя предишен маловажен опит(или ще го сбия на 1-2 реда) и ще акцентирам върху последния и релевантен опит.

# 159
Работя от 15-16 години и дори аз съкращавам - напр.една и съща длъжност в 4 фирми последователно, пиша длъжността и периода и само последната фирма. Даже мисля, че последно като писах изобщо за този опит, беше нещо като Х години опит като У, без да посочвам работодател.

# 160
Работя от 15-16 години и дори аз съкращавам - напр.една и съща длъжност в 4 фирми последователно, пиша длъжността и периода и само последната фирма. Даже мисля, че последно като писах изобщо за този опит, беше нещо като Х години опит като У, без да посочвам работодател.
Не зная в такъв случай как програмата по автоматичния подбор прецизира информацията. Явно е, че не съм в час с тези процедури, но и мен ме посъветваха да изтрия ненужното. Но кое е ненужното? Всяко работно място ми е носило и безценен опит, макар да съм била на длъжност ...... /еди какво си/ Аз още не мога да се оправя с моите кандидатствания.

# 161
  • Melmak
Ами за мен примерно ненужно е опитът ми като журналист. Работила съм 2 години, докато учех специалността. Крайно нерелевантно е. Споменавам го бегло, все пак е стаж, но няма нищо общо с това, което работя в от 8 г.

# 162
Като се цели кратко представяне се изброяват в обратен хронологичен ред позициите по съответната специалност с която се кандидатства. Това какво си работил за кратко преди 20 години не е важно в повечето случаи. Обаче тия врътки, които много често се препоръчват в тоя раздел - да си работил някъде 1 година, а да пишеш, че са 3, за да покриеш дупки или честа смяна, са си баш измама. И това рано или късно се хваща и автоматично те блокира за по-високите позиции. В много желаните места се хваща рано.
Ако говорите за кол центрове, те далеч не изчерпват аутсорсинга. Аутсорсват се IT, финансови, логистични дейности, дори вече и за връзки с обществеността знам.
В ИТ сектора в аутсорсинга отиват основно тия дето не са успели да се доредят за желаните продуктови фирми. Изключения винаги има, но 95% са така и то не само в България, а по цял свят. Ако се разровиш в американските медии ще видиш, че през година излизат серия статии за Гугъл, Майкрософт, Фейсбук и т.н. от големите, как контракторите през посреднически агенции били дискриминарани защото не получавали същите бонуси, привилегии, заплати и т.н. И там оплакванията винаги почват с "кандидатствах 5 пъти, не ме взеха и затова минах през посредническа агенция, но заслужавам същите пари..."

За останалите индустрии наблюденията ми са по-косвени, но смятам, че и там е така. А и в България другите сектори не са развити и няма такъв избор от работодатели.
А сравненията със страни от третия свят като Индия и Бангладеш показват, че се целиш една идея над дъното. Което си е характерно за България, българският бизнес се рекламира с "евтини сме, друго не питай"...

Последна редакция: вт, 09 яну 2024, 15:00 от bboiko

# 163
Между другото, качвам винаги при възможност външен файл.
От няколко години следя темата малко по диагонал, но достатъчно често срещам съвети да се маха нерелевантният опит, както и този отпреди повече от 10 години (второто в случай, че има доста фирми за изброяване), дори да е релевантен. Точно с цел да не се претрупва. Иначе може доста да си научил на мястото, но все пак нали има и графа с умения, в нея може да опишеш какво си научил.
Аз преди изброявах супер подробно с какво съм работила, но забелязах, че е грешка. Какво го бърка работодателят днес, че съм работила със софтуер Х преди 5 години, дето първо може да не върши изобщо не работа на това място, второ самият софтуер вече е версия амнайсе.0, не си прилича с това, което съм ползвала и пак трябва да се уча какво и как се прави с него.

Последна редакция: вт, 09 яну 2024, 16:44 от Нарцùса

# 164
Здравейте, момичета:

Преди време се бях оплаквала тук, че след връщането на от майчинство, бях ''наказана'' с преместването в друг отдел, на по-ниска позиция, със стресиращ контрол на качеството на работата и по-малка самостоятелност.

Преди празниците реших да търся нова работа (в новия отдел се колебаеха няколко месеца да ме връщат отново на работа заради скандалното ниско качество от ...97 процента.

Отчетох, че са празници, но и след тях не последва мейл откъдето бях подала CV.

В това време имах разговор с мениджърката ми, в който ми предлагаше заветното връщане на 8 часа и малко повече отговорности. Когато след разговорa с нея, си отворих папка "Спам" на пощата, там се мъдреше писмото от онази фирма.

Сега предстои устно интервю, но се чувствам като 🐕-ка, че приех предложението в настоящата фирма, a правя постъпления в друга и евентуално, ако се харесаме взаимно - ще се наложи да се извъртя.

Вие бихте ли се чувствали по същия начин? Май съм прекалено принципна (дори, когато ме прецакват) и мислеща за другите, а днешният свят не е устроен за хора като мен. Sad

Последна редакция: вт, 09 яну 2024, 20:41 от Soray@

Общи условия

Активация на акаунт