Работа, CV-та, HR-и, съвети - 90

• 43 871
  • 837
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Ами, в нормалните държави филолозите не са финансови мениджъри или маркетолози, или тийм лидери. И по- важното не могат да бъдат.
Там е пропастта. Една черна дупка, която поема наред с единиците нормални цялата амбициозна плява и им слага напудрени заглавия с 15 нива фиктивна йерархия, за да може да има илюзорно усещане за "растеж".
Изнесе ли се ядрото на процесите, това значи, че компанията възложител е пред фалит, впрочем.

# 136
Мисля, че по целия свят е възможно повишаване и разширяване на квалификацията, така че филолог да стане компетентен мениджър. Въпреки че при нашият главен счетоводител определено не е сработило това надграждане...
При нас има развитие леко зад гърба ни - има пусната обява за оперативен счетоводител. В обявата изискванията са супер дребнаво изброени - точно нещата, които ни идват нанагорно поради липса на хора. От една страна е плюс , че ще дойде допълнителен човек, но от друга главният днес цял ден си чурулика лични разговори по телефона и за капак си тръгна следобед. Иначе търси хора и ако го питаш, пуши му главата, имал амнайсе данъчни проверки, пък некадърните му подчинени не са му осчетоводила документите за ДДСто в края на седмицата, ама да седне да поработи явно му идва прекалено под нивото и индианско, той иска. да е вожд.
Според обявата 'предлагаме' същото, с което ме забаламосаха в края на 2022, когато смених работата, и което така и не получих. Обучение, развитие, израстване в йерархията, бляблабля...
С колежката вече го взимаме на подбив, че май ни е време за майчинство.

# 137
В счетоводството какво развитие и израстване може да има - счетоводител, главен счетоводител. И да, той работи по-малко, взема повече, но той си слага подписа и носи отговорност, това се заплаща.

# 138
  • София
Всеки може да надгради, разбира се. И да се развива. Но да идеш на 20 от сервитьорстване в кол център и да избуташ с наглост и целуване на задници до тийм лийд и после хоп троп, прескачайки от една дупка в друга, да седнеш да си шеф на хора с ценз и 20 години опит е просто перверзия, която аз лично съм виждала само в този тип компании.

За развитието, Нар, навсякъде лъготят.

# 139
Ама то и хоризонтално развитие няма. Говорят се едни гръмки неща за бясно развитие на фирмата - да, оборотите са нагоре, ама дотам.
Буболина, той не работи изобщо. Което аз принципно приветствам, обаче в случая - той изобщо не знае какво и как се случва във фирмата; не възприема елементарна оперативна информация; не може да анализира изобщо информация; делегира задачи, които няма как да бъдат свършени - част поради обективна липса на компетенции, част поради обективна липса на физическо време. И още, и още. И ние сме виновни, че не сме се справили с нещо, само защото той не вижда конкретен очакван от него резултат и отказва да разбере реално получения. За него всичко, което не е по неговите очаквания и неговия начин, е по подразбиране грешно, а въобще не си дава усилието да обясни какво иска и как. И най-лошото е, че не ни казва на нас, че бъркаме, а ходи да мрънкоти на шефа зад гърба ни.

# 140
Това е кофти, но аз примерно съм била и от другата страна - имала съм подчинени, които са на принципа че щом шефа ти е по-млад от теб и с под 30г опит, значи автоматично не става. Не дай си боже да е и жена, тогава 100% е спала със собственика, за да стигне дотук, не може иначе.

# 141
Перверзия непервезия, хората си кютат и си работят, няма да стоят гладни, я... Парите не на всекиго миришат Grinning
И да се тръшкаш и да опяваш, все тая, няма да промениш този манталитет. Оцелява не най-силният, а най-приспособимият. И този, който заспива и се събужда с усмивка и с желание, а не с яд.

# 142
  • София
Колелото се върти. Визирам усмивката и яда. Както и всичко друго в живота, както знаеш.

# 143
Нали главния си слага подписа и носи отговорност, вярно, не вярно, да поправя, да се оправя.Това му е работата. Понякога и собствениците искат невъзможното.Хем да платят по-малко данъци, хем да покажат голяма печалба, ако кандидатстват по европрограми.

# 144
Той не ще да поправя и да се оправя. За него всичко, което включва той да свърши нещо друго, освен да положи подписа за няколко секунди, му е под нивото. Не е адекватно при настоящото състояние на фирмата, на екипа и на желанията на собственика нашият да го играе великото подписващо шефче. Едно, че пречи на фирмата , второ за него не е добре.
В момента си избърсва некомпетентността с нас, но очаквам скоро да лъсне. Твърде много проблеми ескалираха в рамките на по-малко от половин година, за да оправдава всичко с 'момичетата не се справят'.

# 145
Тия момичета защо го търпят и не затворят вратата от външната страна?

# 146
Имам въпрос за CV-тата. Ползвам си cv от едно време, когато съм започвала да търся работа, а именно европейския формуляр от преди 15г. Одобрена съм и ще сменям работата, трябва да представя cv-та на англ. и на бълг.език. Разрових се сега за бланки на англ. и то много нови неща имало. Та въпроса е да им представя такова с каквото съм кандидатствала или да сменям с по-новите варианти? Това за мен е една пълна формалност, но как е по-добре според вас?

# 147
dete2, CV-то, с което вече сте кандидатствала и сте одобрена просто го преведете на английски. Щом вече сте приключила успешно процеса на подбор, вероятно ще провокирате въпроси, ако представите нещо различно.

# 148
Много е банален този европейски формуляр. Има безброй полета, голяма част от които са ненужни и трябва да остане само необходимото, където има информация за попълване. Не да си измисляме някакви неща, за да попълним всичко.
Освен това оформлението е първото, което прави впечатление. Никой не чете прекалено дълги стандартни св-та, особено  кога са получени стотици. Мен са ме съветвали (чужденци) да се вместя в една страница, с един поглед да се виждат основните неща, които ще са предимство за конкретната позиция, релевантен опит образование и т.н. . Неща, нямащи общо с позицията за която кандидатствате, не са нужни в св-то.
Моят съвет е да прегледате добре старото св и да го актуализирате. Аз винаги правя така - отварям старото, уж само да добавя нещо, обаче с времето аз самата имам повече умения и съответно правя изцяло обновено и по-усъвършенствано СВ.
Успех!

И на мен ми предстои да актуализирам и да започна търсене. Следя с интерес темата.  С надежда да няма  свиване на търсенето на кадри в моята сфера.

# 149
Моето cv европейски формуляр е с дължина три страници, без излишъци, би се събрало и на две страници. Разглеждайки новите бланки има и информация за семейно положение от кога и това влиза в cv-то, малко се изненадах

Общи условия

Активация на акаунт