Работа, CV-та, HR-и, съвети - 90

• 43 873
  • 837
  •   1
Отговори
# 120
Ако дзпо е 5% - 100 лв са удръжките от 2000 лв осигурителен доход.
Ако тия 100 лв са ти само от 10% ДОД, както писаха по-горе, значи 1000 лв е заплатата.
И аз мисля, че ако е 2000 лв бруто на месец, 5%, Става 100 лв на месец за ДЗПО при положение, че на държавни служители се удържа само 10 процент данък(другото до колкото знам се поема от държавата). Според мен дохода е 1800 лв чисто.

# 121
Мииии ако се отделя 100 лв от 2000 за пенсионен фонд, и после 10% данък, става 1900*10% още ДОД (190 лв)
И тогава е по-скоро към 1700 лв чисто.

# 122
  • София
Не можеш да спреш аутсорсинга, колкото и нискокачествен да е. В един момент само парата нагоре играе значение и шефът ти няма да има думата.
Писала си и преди, но тогава още бяха 2 колежките англичанки. И тогава ти казах- внимавай, англичаните са супер подмолни и някак винаги си изиграват картите. В случая също е станало така- реално ти я нападаш, а тя ще го играе жертва. Според мен е трябвало да искаш тематичен 1:1 да изкоментираш написаното, а не да започваш със скрийншотовете и дефинициите. Хубавото в случая е, че ти си по- евтина и селските ѝ номера нямат много значение, но ако не беше този фактор, в един момент ти щеше да излезнеш чудовището.
Знам, че е лесно да се каже, съчувствам ти за фрустрацията и нервите, но мачът е свирен, до година според мен няма да я има и не си струва да се терзаеш.

# 123
  • Сф
Да, вярно, че съм писала. Тази втората напусна и предложих да дръпнем позицията в БГ, но шефът отказа. Няма да я махнат, ама поне вече всички й знаят мизериите и се надявам да не трупа червени точка на база пищенето си колко е заета и ценен служител.
Опитвам се всичко да го представям в светлината на корпоративния дух- че това е опасно за гладкото протичане на работа, за интегритета, business contingency, и всякакви такива глупости, дето звучат гръмко. И преди всичко не е екипен дух и професионално. Ще видим какво ще стане. Поне съм сторила каквото трябва, има го черно на бяло и в бъдеще ще се опра на това.
Мерси, че ме изчетохте.

# 124
Абе животът ме е научил, че в 98% от хората, които сами се хвалят какви са - НЕ СА ТАКИВА.

# 125
Мираж, трябвало е да се ограничиш само до комуникация с шефа ти и само в стил "потенциално това може да навреди", не да влизаш в личен конфликт със самата нея. Вече е свирено де, не те съдя, надявам се нещата да се развият по най-добрия за теб начин, но ти казвам за в бъдеще.

В аутсорсинга в България срещу това да работим във фирми, които спазват законите и дават добри пари, сме притиснати с изключително високи изисквания за качество, които приемаме за минимум и оттам чисто човешки дори и надхвърляме. Нали от това бизнеса печели. В другите държави не е така. Аз работя с германци, те имат много платен отпуск - 40 и нагоре дни годишно. Лятото е норма да излизат по 3 седмици. Пишат кой ги замества, обръщам се към него и той ми казва съвсем официално, по имейл "съжалявам, аз не разбирам, изчакай г-жа Х да се върне". Ама това ядосани клиенти, загуби, няма значение, всеки има право на почивка. Аз ако трябва да замествам някой и изръся такова нещо, до там съм. Но при тях не е така. Не знам дали е разлика само в манталитета, или и в законодателството (май не се уволняват толкова лесно хора там), но го има. Ако работиш в тази сфера, трябва да свикнеш с това и да не го приемаш толкова лично.

# 126
  • София
Къде са високите изисквания, аз в аутсорсинга най- много събрани от кол и въже съм видяла, които би следвало да не припарват ди офис.

# 127
Аутсорсват се дейности, които не са ключови за съответната компания, и е по-евтино да бъдат прехвърлени на специализиран външен изпълнител, вместо да се поддържат вътрешни ресурси и експертиза.

Това обаче означава, че по отношение на тези дейности не се търси excellence при изпълнението, съответно не се плаща за такова. Достатъчно е да се поддържа задоволително ниво, като при наличието му следващият критерий е "най-ниска цена". Това каскадира надолу по веригата и понякога води да наемането на силно неадекватни служители.

Последна редакция: пн, 08 яну 2024, 00:56 от Khufu

# 128
  • Сф
Не е така баш.
Аутсорсеат се различни дейности, но решението къде зависи от сложността на процеса.
Към Индия и Бангладеш са стандартизирани процеси, еднообразни и повтаряеми, където няма вариации. Следваш процедурата и толкова.
Към БГ има и много критични дейности, които са от сърцевината на бизнеса и трябва да се взимат решения на момента, иска мислене, не е всичко по процедура. В такива случаи се иска и качество, не само нвкакво средно ниво.

# 129
Къде са високите изисквания, аз в аутсорсинга най- много събрани от кол и въже съм видяла, които би следвало да не припарват ди офис.

Аз се чудя как намират изобщо хора за това.. За мен това е безпреспективна и безсмислена работа. Става само за студенти без опит и хора в лошо материално положение. Да не говорим, че се изисква език и постоянна комуникация с озверели клиенти.
Тези компании бяха модерни преди години защото бяха от първите чужди с реални осигуровки и т..н

# 130
  • Mars Hotel
Тези компании са отличен трамплин за хора без опит и дават страхотна подготовка занапред. Но трябва да гледаш малко по-далеч от собствения си нос, за да го осъзнаеш.

# 131
  • София
Потвърждавам, чудесен трамплин за хора без ценз и образование. От кол и въже демек.

# 132
  • Mars Hotel
Абе и така е, и не е така. И аз, и много мои познати сме минали през такива компании в годините, когато започвахме работа, именно защото знаехме език (филолози), а нямахме други умения. Много съм научила от там - и работа с клиенти, и работа в екип, и работна етика, и водене на срещи, и бизнес процеси... Какво друго може да прави студент или току-що завършил филолог? Или преподава в частни школи, или почва работа в кол център. След две-три години всички се махнахме за по-добри условия, но наистина научих много, поне аз. На следващата ми работа вече бях доста по-подготвена.

Не отричам, че има и много хора без амбиции и умения, разбира се.

# 133
За това споменах, че е лично мнение. Не ангажирам никого. Да, може би за практикуващи езици е ок,но за всички останали.. Хвърлен като овца в офис с 300 души, модерно робство..Не случайно в Индия и Филипини са повечето такива центрове.

# 134
  • София
Ако говорите за кол центрове, те далеч не изчерпват аутсорсинга. Аутсорсват се IT, финансови, логистични дейности, дори вече и за връзки с обществеността знам.

Общи условия

Активация на акаунт