Работа, CV-та, HR-и, съвети - 90

• 43 875
  • 837
  •   1
Отговори
# 105
  • Сф
Малко е дълго, на който не му се чете.

Скрит текст:
Много бях афектирана по празниците от "колежката" и място не можех да си намеря. Ще я нарека условно Ана.

Малко контекст- голяма мултинационална корпарация сме, аз съм в малък бутиков екип - 3 американеца, една англичанка и аз. Подчинени сме на един от старшите вице президенти, който е супер зает, но някак си успява да ни отдели време. Но той не е оперативен, а и не му е работа. Даже не знам защо сме под него, той има доста по-големи проблеми да решава.

Та, аз работя за английския пазар с въпросната колежка. Работата е за 0,5 FTE, но са я раздули за двама човека, тъй като въпросната англичанка постоянно бучи колко много работа има. Което е пълна лъжа. Ана е от малко провинциално английско селце, най- интересното, в което е кога минава камиона за мляко. Дълги години е страдала от депресивни състояния, родила е на 18, бащата я е изоставил и няма човек до себе си. Постоянно поства във фейсбук от онези статуси, модерни преди 20тина години: " Измих банята, отивам на пазар в Теско, а довечера ме чака вечеря в нашите"; Има втора "работа"- била дистрибутор на Ейвън и това било признак колко трудолюбива била.
Скрит текст:

На всяка среща ни занимава постоянно какво й се случва, от какво се разболяла, какъв ремонт имала, какво станало с колата й. Постоянно се изтъква и самопотупва по рамото, но като цяло е абсолютно average английска лелка, без образование, без компетенции, без компютърна грамотност, която не вижда по-далеч от носа си и не приема чуждо мнение.

До сега винаги съм я игнорирала и се опитвах комуникацията да е на работно ниво и да не проявявам лични отношения, че тя така ме занимава, а какво остава, ако се позаинтересувам.

Да дойдем на проблем- има една малка част от работата, да речем процес, който тя прави, защото тя така иска и настоява. Не дава аз да го правя. Ако тя отсъства ми казва тези поръчки да ги оставям тя да ги прави като се върне в офиса. Да, ама на няколко пъти се случи да трябва да реагирам спешно, докато я няма и да се намеся и реша спешната ситуация. Казах й, да ми ги даде поръчките, да се дообуча на тях, за да мога да ги правя и аз.  И тогава се почна драмата - не можело, не трябвало, само тя трябвало да ги прави, защото тя живеела на близо (wtf, ние поръчваме по имейл, не ходим на място до доставчика!!), била измислила процес, който работел, бла - бла бла. От 100 кладенеца вода донесе, абсолютно безсмислени доводи.

Този път се запецнах, че няма да я оставя да си прави каквото иска и да крие умишлено процеси. Ядоса ме, че първо това не е никакъв процес дето пуска 2 имейла и хоп-  наричаме го процес, второ не съм й  на гости, че да крие от мен фирмена информация, трето- т.нар. й процес е баси и мазалото, то цветове, то шрифтове, то хиляда реда. цяла легенда ти трябва за нещо елементарно. И се опитва всичко да го представи хипер дупер сложно, че видиш ли тя открила топлата вода. Прикипя ми и пратих имейл на вице президента, че това не е професионално, не е отборен играч и ала- бала в този дух.  Той ми насрочи 1:1, че видиш ли, тя имала много несигурности в себе си, много комплекси, емоционално не била ок и затова правила всичките тези неща, да се чувства важна и значима. Викам добре, ама ние сме на работа и не ми е ок някой да си превръща личните проблеми в проблеми на целия екип и да ми спъва работата.

Оплаках се и на американските колеги, те също ми съчувстват, и вдигат ръце, щото виждат, че с нея на глава не се излиза- дървен професор е от всякъде.
Старшата американка и тя говори с вицето, той ги помолил за търпение и да постъпим с разбиране. Да, ама мен това не ме устройва- Ана се чувства царица, че прави каквото си иска, а никой нищо не й казва. Даже ми обяснява и ми държи сметка да не съм поемала допълнителни проекти и задачи, щото нямало да ми ги платят.  Казах й да не ми дава наклон на професионалния живот и като иска да се скатава- нейна работа, ама да не си позволява да ми държи сметка. Разбирам, че я е страх, че поради липса на професионални качества + мързел тя не може да надскочи кой знае колко нивото си, и не иска и другите около нея да се развиват. Все тя трябва да е най- можеща, разбираща, знаеща, ама реално си е на гол тумбак чифте пищови.  Шефът я държи, защото само тя остана в Англия, където е и основната дейност, екипът е минус 3ма човек (което не се усеща чак толкова) и има фрийз и не наемат, но благодарение на нейното пищене колко много работа има, той си мисли, че ние се скъсваме да преработвам (абсолютна лъжа). 

Мразя да съм в конфронтация с някого, до сега такова нещо не ми се е случвало, особено на работното място, и полудявам  от безсилието, че някаква смотла си развява коня и никой нищо не може да й каже.
В момента вицето има семейни проблеми, с които се занимава и отсъства, но много се надявам в следващите седмици да се задейства по въпроса, защото това не е нормално. В предишната ми компания Ана щеше сигурно да е отдавна дисциплинарно уволнена.

# 106
Може да не те успокоява,  но във всяка фирма има по една (или няколко) такава.

# 107
  • Сф
Ама то само ние двете работим за УК и не е като да има 5ма свестни и една гнила, аз реално ща не ща с нея трябва да комуникирам по работа. Направо съм в потрес и чувството ми  за справедливост е шокирано от цялата ситуация. Наистина място не можех да си намеря от яд по празниците.

Та, исках да попитам какви са полезните ми ходове?
Игнорирам я до колкото мога, направила съм скрийн шотове на чатовете, в които ми държи сметка и говори как трябва да отбиваме работа, защото сме много натоварени, ескалирала съм я, ама не се чувствам удовлетворена. Тя няма да се промени, как аз да си сменя настройката?

Последна редакция: пт, 05 яну 2024, 23:53 от Miraj*

# 108
Натъртваш на криенето на фирмена информация и несвършената работа. Другото винаги ще звучи твърде лично.

# 109
Работил съм с комплексирани английски лелки и това свърши зле..
Ако си имаш дистанционна работа, на която държиш, прави като нея.
Тя разбира, че на работата и се крепи живота и не е незаменима.

Ако имаш амбиции, смени проекта или си намери нова/втора работа.
Обаче, през изминалата година пазара на труда не беше добър и е в криза.
Не съм фен на личните разговори, но човешки има нужда от тях.

пп: Как да оцелеем на токсично работно място според Форбс ->
https://www-forbes-com.translate.goog/sites/carolinecastrillon/2 … tl=bg&_x_tr_hl=en

Последна редакция: пт, 05 яну 2024, 23:42 от Нърд

# 110
След като са й проблем контактите в офиса, как очаквате изобщо да може да поддържа диалог и тук?!

Къде потребителката е написала такова нещо? От постовете й разбирам, че като цяло работата не я устройва, за местоположения също май беше писала.
Да, мъж е. Фактът че не коригира постове като горните, доказва някои причини за проблемите му.
Благодаря за статията за токсичната работна среда. Виждам че съвпада съвсем напълно с мнението ми по всички точки в нея, и че разсъждавам и действам правилно.
При мен следната ситуация. Не е имало маса време човек на тази длъжност и появяването ми изглежда бърка сметките на една жена. Опитва се да ми трови нервите, дразни се че не успява - аз съм бетон хахах и се справям изненадващо добре с работата. Там съм защото ми е удобно, условията са доста добри, заплатата не е съвсем зле (почти 3000 нето), а и работата ми харесва.
Така се разяри веднъж, че чак ми крещя напълно незаслужено от моя страна. Почти не ми пука, жал ми е за нея. Не е лесно с болезнен кариеризъм, малко дете, наднормено тегло и слаба психика. Проблемът ми е само че ми е противна, добре че нямам много работа с нея. Оплаках се Grinning

# 111
Мираж, ти май не споделяш за първи път за въпросната Ана?

И аз мисля, че Ана е абсолютно наясно колко е тънък клона, върху който стои и че ако я уволнят и нея, животът и в малкото английско градче е без перспектива. Затова се държи така  - от страх. И според мен е абсолютно основателен, защото е много по-вероятно да я разкарат нея и да прехвърлят работата към България / Индия и тн. Разбира се, ако се вземе такова решение, нищо няма да спре мениджмънта, най-малко този малък елементарен процес, който тя крие, но се е вкопчила в него като удавник в сламка.

Според мен ти си постъпила правилно. Следващият път, когато тя отсъства, а на теб ти се налага да обработваш по спешност този въпросен процес, изрично уведомяваш всички шефове, че въпреки многократната ти инициатива да бъдеш обучена, това не се е случило. Така че или няма да обработваш клиента (=недоволен клиент, загуби) или ще го направиш непрофесионално и с риск за много грешки (=недоволен клиент, загуби). И така всеки път, натъртваш да си знаят. Няма никаква нужда от емоция, ти не си виновна.

Иначе на твое място аз бих пробвала да сменя екипа. Звучи ми като да нямаш поле за развитие в този екип, където имате толкова малко работа.

# 112
  • Сф
Не знам дали съм споделяла, може би веднъж.

Аз го написах черно на бяло, че повече няма да й се моля, пратих няколко скрийншота на вицето, че Ана ще продължава да крие работата и си кроткам вече.
Не искам да напускам или сменям, защото имам много свобода и гъвкавост, парите са добри, а като цяло компанията е специализирана и са много малко отделите, в които мога да се реализирам. Шефът вижда потенциал в мен и каза, че ще ми дава странични проекти и задачи, което ме устройва.
Работата няма да се изнесе към БГ, за едната напуснала колежка му предложих да търсим човек тук, но той иска да е в УК.

# 113
  • тук-там
Цитат
Уау, това не води ли до значително затрудняване на работата? При нас ако напуснат 20% ще се усети много сериозно.
Би ли споделила за коя сфера става въпрос?
Напускат предимно от Customer Support отдела и не знам колко ще се усети, те и сега имат голям беклог. Говори се, че вместо да правят нови съкращения, просто са решили от изцяло хоум офис да върнат съпорта на 100% в офис и те сами да напуснат, както и се случва. Сферата е fintech.

Крипто.ком?
Ако е тя - интересно ми е, тези, които не са подали предизвестие и не са се върнали в офиса - самоотлъчки ли ги водят? Дисциплинарно?

# 114
Здравейте,
Искам да ви питам понеже не знам 
какви удръжки се правят на  военните, за да ти удържат за Допълнителния пенсионен фонд  100 лв на месец. Каква трябва да ти е реалната заплата, понеже знам че на тях се правят по малко удръжки от нас извън системата.

# 115
  • Бургас
Удръжките на военните са само 10% ДОД. Начисляват се върху брутната заплата, след като се приспаднат 200 лв за храна, които са необлагаеми.

# 116
Удръжките на военните са само 10% ДОД. Начисляват се върху брутната заплата, след като се приспаднат 200 лв за храна, които са необлагаеми.
Аз не мога да направя изчислението, колко трябва да ти заплатата за да ти удържат 100 лв на месец?

# 117
Нямат такава удръжка, че да я смяташ.

# 118
Защо не питаш човека каква заплата взима?

# 119
Ако дзпо е 5% - 100 лв са удръжките от 2000 лв осигурителен доход.
Ако тия 100 лв са ти само от 10% ДОД, както писаха по-горе, значи 1000 лв е заплатата.

Общи условия

Активация на акаунт