Работа, CV-та, HR-и, съвети - 90

• 43 825
  • 837
  •   1
Отговори
# 300
  • Melmak
Вероятно има неща, които не знаеш като уговорки между главния и баш шефа. Като цяло соул е права, че щом имат проблем с голямото ддс, значи…

Ако много ти лазят по нервите пък говори с шефа, ама не с идеята да клепаш главния,- да обясниш, че несправедливо си обвинена и че не може да ти крещят и заплашват.

Иначе моето мнение е, че на шефа не му пука особено какво се случва под него, стига сметката да е вярна накрая. А до сега главния ако се е справял, то шефа.. какво да направи. Плюс, че явно са си някакви близки и тн.

Кофти по тия фирми, много ме дразни това двойно счетоводство, никога няма да се оправим. И не е камък в твоята градина, Нарциса, а напротив, яд ме е, че такива търговци просперират.

# 301
Има и главни, които си ходят на всяка нова работа с оперативните.

# 302
Е, хубаво де, този месец са платили ДДС при невъведени разходни фактури (да речем, че това е проблемът), другия месец ще е обратното.
Приходните фактури няма как да ги избегнеш. Там си ги въвеждаш и си плащаш дължимото ДДС. Размерът му може да се намали при разходи, свързани с дейността. ДДС по разходни фактури може да се приспада в рамките на 12 месеца, така че дали този или следващия месец, не е голяма драма. Плюс това, както казах, ДДС е косвен данък. Това не са приходи на фирмата, а е данък, който се плаща от клиентите и се възстановява на държавата.

Проблем е, ако се води двойно счетоводство и се правят някакви въртели. Но тогава имате доста повече и по-генерални проблеми.

# 303
Няма двойно счетоводство, просто се играе с месеците на представяне на разходите.

# 304
Е, чудо голямо. Като не е този месец, ще е в следващия. Приходите и разходите няма да изчезнат. Супер незначително ми се струва да се прави на въпрос.
Плюс това всички разходи за 2023 г. трябва да си влязат в годината, така че нямате много време за заиграване с тях.

# 305
.

Последна редакция: нд, 14 яну 2024, 16:36 от Нарцùса

# 306
  • София
Много благодаря на всички за мненията и съветите - наистина ми помогнахте и ми дадохте насоки, за които не се бях замисляла. Другата седмица ще говоря с ТЛ, за да уточним и допълнителни въпроси, които изникват.

По казуса за увеличение на заплатата след майчинство - доколкото знам, никой не е длъжен да увеличава заплатата на годишна база. Ако съфорумката се е върнала скоро на същата позиция, със същите задължения като преди да забременее, не знам на какво основания очаква увеличение на заплатата. Моя приятелка беше в подобна ситуация, но при нея претенциите за увеличение бяха неоснователни, според мен - след почти 3 години отсъствие, на същата позиция, няма как да очаква да и увеличат заплатата, защото е благоволила за се върне на работа.

Нарциса, според мен не тръгвай директно срещу шефа си - ако изрично те попитат за фийдбек за него, кажи си мнението, но не бъди инициатор на разговор със собственика на фирмата. Напълно е възможно да има договорки, за които не знаеш, а отделно, ако плануваш кредит, бременност, не си заслужава да навлизаш в допълнителна голяма работна драма.

# 307
Махай се, пълно е с фирми и счетоводни къщи.

# 308
  • Melmak
Оф, Нарциса, това е баси парадокса..  единствено бих казала като жокер ако ще му предавате на тоя някакви фактури той да ги оправя, преди това си ги запазваш в някоя папка (сканираш или сейваш) и си ги криеш в твоя архив. Ако "изчезнат" ги вадиш от ръкава и казваш, че си ги дала, но пазиш копия.

Сещам се за един ТЛ, който имах преди, бях болна 1 седмица. А той получаваше little heart attack при всеки дръзнал да се разболее. Опитал човека да ми върши работата... ама нямал идея как се прави. Беше изпратил грешни фактури на половината ми клиенти, а на друга част беше изпратил фактурите по два пъти- веднъж електронно и веднъж на хартия. Е, хартиените отпътуваха за Западна Европа и се върнаха в офиса в София, когато се върнах и аз от болничен. Grinning

# 309
Aз не съм счетоводител, но съм питала и са ми казали в общи линии защо е всичко това.
- Ако ти излезе, че трябва да платиш много ДДС на държавата, тези пари ги вадиш от реалния кеш на фирмата.
- Ако излезе, че държавата има да ти връща (голямо) ДДС, автоматично следва данъчна ревизия.
И не се знае кое от двете е по-неприятно. И затова заветната цел на счетоводството е така да балансират издадени и получени фактури, че винаги да има МАЛКО ДДС за плащане. Но като цяло това не е работа на "шерпите" в счетоводството, а на главния счетоводител в кооперация с шефа.

Последна редакция: пн, 15 яну 2024, 09:55 от Черна станция

# 310
ЧС, така е. И все пак - 10-20-50 милиона срещу 100 лв просто не е сериозно. Ама какво ли разбирам аз, некомпетентната.

# 311
ЧС, така е. И все пак - 10-20-50 милиона срещу 100 лв просто не е сериозно. Ама какво ли разбирам аз, некомпетентната.

Е, ти все пак започна дискусията със споменаване на "пет цифрена сума". И да, едва ли е фатално при 1000 пъти по-голям оборот, но явно на някого му боде очите по някакви негови си причини. А какви са те е божа работа, може да са глупости, може да са важни. И понеже не се знае аз се придържам към библейската заповед - не съдете за да не бъдете съдени. За съжаление по мои наблюдения подчинените масово съдят шефовете си без да имат нужната информация за това.

# 312
С това започнах, защото предполагам, че това е причината за скандала от тази седмица. А вождът започна да се държи с нас, все едно ние сме виновни, дори да се постигне желаният резултат, някъде късно лято/есен. Аз съм в тази фирма от края на 2022, нямаше проблеми до лятото, после се появиха проблеми. И се появиха от вожда, от никого друг. Нито биг босът се е държал лошо или агресивно, нито предишният счетоводител на фирмата, с когото имахме контакт в началото на 2023, е имал такива проблеми и реакции. Затова мисля, че има голяма възможност да не става дума за някакви договорки между наши хора, ами за обикновен мързел, който в момента вождът прикрива, като нарича нас некомпетентни.

# 313
Два пъти съм била в майчинство и двата пъти след това са ми увеличавали заплатата веднага след връщане. Не е било инициирано от моя страна, нямаше и да се разсърдя ако очакваха да поработя месец-два и тогава да индексират.

# 314
  • София
Едно е индексация, друго е индексация плюс увеличения, които ня другите са дадени за свършена работа и напредък

Общи условия

Активация на акаунт