Работа, CV-та, HR-и, съвети - 90

• 43 744
  • 837
  •   1
Отговори
# 540
Нас ни карат да си дадем примерен график за цялата година. Естествено, че може да се променя, обаче пък мен това ме натоварва, защото аз по принцип не планирам толкова дългосрочно. Никога не съм си запазвала море от Януари за Юли, например. И ако искам да отида на море от 1.07 до 10.07, а някой е букнал тези дати преди мен, а не може и двамата да ни няма, ми става неприятно. То той не е виновен, ама не мога и да знам от началото на годината в кои дни точно няма да ме има. Съобразявам се, няма начин.
В старата фирма не беше така, обаче беше абсурд двама човека да ни няма по едно и също време. За това се бяхме разбрали като някой разбере кога няма да го има, веднага да си запази датите в календара и другите да се съобразяват с това.

# 541
Мен пък ме дразни обраното - да искат януари да си знам отпуските до края на годината ...много ми е ангажиращо това

# 542
Тегаво е когато го изискват, макар че си имат причини и те. Но е много странно това което Melusine пише, какво им пречи че тя си знае предварително? Би трябвало дори по-лесно да е за тях, ако изобщо ги засяга по някакъв начин.

# 543
Ти си предупреждавай прекия шеф и колегите,  с които работите заедно кога си планирала, пък си пусни молбата два дни по-рано.

# 544
За мен е странно отпуски да се планират в последния момент. Първо между колеги, ако се замествам с някого разбира се че искам да знам възможно най-рано, защото и аз планирам моя отпуск рано. И второ за работодателя, как той планира дългосрочно и оперативно, ако служителите в последния момент си заявяват отпуск?
Сигурно много зависи от вида работа, но пак ми е странно.

# 545
При нас планиране се изисква единствено за юли и август, като целта е относително равномерно разпределение за да се избегне опразване на офиса. В този период се налага и лимит от 2 седмици отсъствие.

# 546
Досега навсякъде където съм работила са искали януари да си кажа приблизително по-големите отпуски (по 4-5 дни) за цялата година и това е супер за мен, защото обичам да си планирам отдалеч нещата. Рядко отсъствам повече от седмица.

# 547
  • София
При нас винаги началото на годината са искали да кажем, ако планиране повече от 1 седмица отпуска и приблизителните дати. Колегите, които взимат дълги отпуски, знаят кога приблизително ще ги ползват - например, втората половина на юли за 3 седмици, или първите 2 седмици на август. Хората, които ползваме по седмица, не сме длъжни да я заявяване от началото на годината, но пак се толерира да кажем, когато имаме планове, дори и да е за след 5 месеца. Ако не кажем за дългата отпуска в началото на годината, не означава че ако поискаме такава в някакъв момент, ще се откаже, но ако има вече много отпускари в желаните дни, може и да се наложат компромиси

# 548
Винаги предупреждавам, разбира се, дори още като разглеждам оферти коментирам, 5 човека сме с ТЛ и знаем, че винаги поне 1, най-добре 2 да са на линия в офиса и се съобразяваме. Знаем си горе-долу и празниците (РД, годишнини), и гледаме да се съобразяваме и с тях. И съжалявам много, ясно, че не съм най-специалната в екипа, но с тези цени на всичко не мога да стана и просто да тръгна на море от днес за утре с двете деца, то и места няма. А пък концерти, дето ги обявяват с по 7-8-9 месеца напред, няма как да ги планирам и невинаги датите в събота и неделя ме устройват, та се налага да си взема и 1-2 дни отпуск. В крайна сметка не може пък да стоя на повикване и да чакам дали на баш шефа ще му скимне нещо точно в деня, дето съм решила да пътувам.

Последна редакция: сб, 20 яну 2024, 12:35 от Melusine

# 549
  • Melmak
При нас няма изискване за много по-ранно планиране. Като цяло не правим планове за годишни отпуски. Миналата година исках 2 седмици през октомври за далечно пътуване. Пуснах си ги някъде през май като запазихме  пътуването.

Като цяло не знам как бих могла да знам от януари къде ще съм октомври. Но пък и до последно да не знам къде ще почивам не е приемливо.

Въобще при нас гледаме да остава поне 1 човек, който може да те замести и да има покритие. Не работим по време на отпуски.
Не ни отказват отпуски, стимулират ни да ги взимаме и да не трупаме.

Лятото е най-желано при нас за използване на отпуск и не сме имали някакви грандиозни драми.

# 550
Ние ги плануваме на четиримесечие. Като цяло, това са ни само примерни графици. За отпуски е хубаво да съобщим от този месец за следващия, въпреки че всеки е изпадал в ситуации от днес за утре и е нямало проблем.

# 551
Здравейте, от извеснтно време гледам обявите и ми прави впечатление, че за позиция офис сътрудник и подобни няма изискване за висше образование. Искат комп.грамотност, офис пакет, езици, разни програми, но липсва образованието. На какво може да се дължи това?
А относно заплатите, към какво може реално да се стремим във Варна. Като гледам обявените са много под очакванията ми, направо смешни, а моите очаквания не са много високи. Направо се загубих.

# 552
Искат комп.грамотност, офис пакет, езици, разни програми, но липсва образованието. На какво може да се дължи това?

Дължи се на това, че висше образование не е необходимо за тази позиция, пък и хора с такова вероятно трудно се навиват да работят за мизерните пари, които се предлагат.

# 553
  • София
Спокойно, и за мениджъри вече не е необходимо.

# 554
Не разбирам защо се възмущавате. Реално висшето образование е наистина необходимо за не чак толкова много  позиции. За доста позиции, особено административни, е абсолютно адекватно професионално образование, или дуална форма на обучение, или просто добра обща култура. За офис сътрудник конкретно за какво точно му трябва висше, по каквото и да е било?
Особено с невероятното качество, бълвано от 50те висши ученбни заведения у нас, които приемат куцо и сакато и дори и така не успяват да запълнят и половината си капацитет!
Ето една чудесна статия по въпроса. https://www.segabg.com/category-observer/uchish-ikonomika-stavash-barista

Общи условия

Активация на акаунт