Работа, CV-та, HR-и, съвети - 90

• 43 744
  • 837
  •   1
Отговори
# 555
Ако ВУЗовете бълват такива специалисти с висше, смятай какви са тези със средно.

# 556
Моите впечатления, че за офис сътрудник търсят повече опит и компютърна грамотност, отколкото висше. И е нормално, според мен.

Иначе, за Варна, колкото и тъпо да е, мноого трудно над 1500-600 за офис сътрудник. Единици са фирмите, които дават такива заплати за позицията. Това са мои наблюдения.

# 557
Големият проблем е, че ВУЗовете бълват ненаучени кадри, които дори не се интересуват от специалността си, а само да имат виШУ. Очаквам скоро и за чистачки да искат висше образование.

Не мисля, че трябва да се изисква за позиции, за които наистина не е необходимо. Какво висше образование трябва за офис сътрудник, което си е всъщност секретарка, макар и вече да не ги наричат така?

# 558
По принцип не би трябвало да се изисква, но ако подгледнеш обявите, рядко се среща ниска позиция(асистент, дори и без опит) без изискване за висше образование. Дори търговска гимназия не върши работа. Но това е български патент - на пратика излиза, че средното образование няма абсолютна никаква стойност и само с него не можеш да си намериш работа.

# 559
После реват, че нямало работници....

Като гледам обявите, искат две-три позиции в едно за половин заплата.
Ако може да си счетоводител, адвокат, секретарка, ИТ и какво ли не заедно.....

# 560
Търсят мултифункционални служители.

# 561
Мхммм, ще намерят.....

# 562
Е то това, че пишат някакви изисквания в обявата, не означава, че накрая взимат човек, който ги покрива. Това си е надлъгване като при продажбите през олх, базар и т.н. Едната страна лъже яко в CVто, както редовно се съветва тук, другата пък слага невъзможни изисквания за да откаже част от излъгалите. Тъпа стратегия, ама каквото повикало такова се обадило.
А и нали трябва тълпите лесничеи, мениджъри на туризма, дипломирани сервитьори и т.н. да си показват някъде дипломите...
Доста ограничено е обаче да се мисли, че една секретарка сканирала и пратила по мейла 3 листа вече е равнозначно на "счетоводител, адвокат, и ИТ", а явно е масово мнение.

# 563
boiko,
Защо това отношение към лесничеите?
Колко човека завършват ЛТУ..?

# 564
  • Melmak
И аз мисля, че за подобна позиция висше не е нужно. Много хора имат и висше, което са завършили като млади, влезли са каквото са ги приели или са сбъдвали мечта на родителите си. После не го практикуват, не искат да го рабтоят, нямат опит въобще по специалността.

И също съм съгласна, че за много позиции изискванията са завишени, но не значи, че ще отхвърлят с лека ръка всеки, който не отговаря на абсолютно всичко изброено в обявата.
Надлъгват се малко, факт е.

При нас, в голяма международна фирма се оказа голяма трудност да се намери рецепционистка/офис мениджър или там както му казват. Реално идват някакви джукести мадами и след 2 месеца напускат.

# 565
Мен хич не ми се занимаваше с висшето и прекъснах. Дипломирах след навършване на 30 г.🫣 И това бакалавър. Мислех за магистратура, но наистина не ми се занимава.

Междувременно стигнах до ниво people manager в голяма компания. Всичко, което знам научих on-site, включително excel, с който е свързана основната ми дейност. Съдейки по личния ми опит, мисля, че повечето компании предпочитат релевантен опит и компетенции, а самата диплома (от български университет) не ги вълнува особено. С уточнението, че някои специалности няма как да минат без университет.

# 566
Да, на утвърден специалист няма да му искат дипломата, но на човек, търсещ първа работа, определено ще му поискат някаква референция за познания и качества, а той какво друго да предложи? Университетът дава не само диплома и конкретни знания, но и показва, че човекът може да носи на стрес, да се вписва в колектив, да овладява нови знания и прочее. Ако университетите не бяха полезни отдавна да са отмрели, а те не само, че не са, ама искат и луди такси.

# 567
boiko,
Защо това отношение към лесничеите?
Колко човека завършват ЛТУ..?
Явно че прекалено много. Познавам един куп хора завършили ЛТУ без ден работа по специалността и никога не са и планирали да работят в таква сфера, записали са колкото да изкарат диплома с минимални усилия. И един куп минни инженери знам, дето никога не са стъпвали в мина. Някои даже почти не са стъпвали извън София.

Голяма част от квотите във висшето образование в България стоят от времената на плановата икономика и петилетките. Друга част само се раздуват от тогава за да могат университетите да правят пари. Това е и един от основните проблеми на образованието в България - почти никаква връзка с пазара на труда.

Ако университетите не бяха полезни отдавна да са отмрели, а те не само, че не са, ама искат и луди такси.
В България таксите са смешни. Не че в UK нямат и те печатници за дипломи, произвеждащи сервитьори с висше, ама там основен клиент са пак източноевропейци с комплекси.

# 568
  • Melmak
ЧС, до някъде съм съгласна с теб, но това не важи, когато университетът просто няма изисквания. Всеки минава без да е чел 1 учебник, без да знае какво се учи.

Вчера бяхме в университета, представяме проект, който правим цял сместър. Едно девойче, което ни сме го виждали, ни сме го чували, дошло на готово, с опит да мине между капките. Тя не знаеше какво учим, написала си нещо на един лист и вместо да презентира, го издекламира.
Магистри сме, тя от Икономическия във Варна (бакалавър). Това момиче нямаше идея какво учим, не можа да отговори на нито един въпрос от тези, които преподавателите ѝ задаваха. Накрая преподавателката я попита според нея каква оценка да ѝ пише и девойката си каза, че е за 4ка. Grinning

Ами.. ако е минавала така в предишния си университет, представям си какви умения е придобила. И това е масово, на дали е единствен случай. Още помня преди години, като най-добрата ми приятелка записа да учи в УНСС без да има представа от математика и въобще каквато и да е подготовка (завършила е средно образование в училище по изкуства), успяваше да преписва на всички изпити и дори преподаватели ѝ бяха казали, ако искаш 3 си дай книжката. Ако искаш повече - сядаш и пишеш. Изкара две години и видя, че няма смисъл.

При нас девойчето го скъсаха, преподавателката е сериозна и не толерира подобни.

# 569
ЧС, до някъде съм съгласна с теб, но това не важи, когато университетът просто няма изисквания. Всеки минава без да е чел 1 учебник, без да знае какво се учи.

Разбира се, че е така, но мислех, че това се подразбира и няма нужда да се казва.

Общи условия

Активация на акаунт