Работа, CV-та, HR-и, съвети - 90

• 43 724
  • 837
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Всъщност да, права си за банките, току що прехвърлих една обява в банка, където висшето образование не беше задължително.
Искам да се реализирам, но не мога да подбера добре обявите, притеснява ме, че не изискването на висше образование няма да ми доведе развитие, т.е. че позицията е посредствена. А аз искам добър старт.
Freyda, всеки човек иска да се реализира добре, всеки иска добър старт.
Тъжната истина: Обявите за добър старт са много по-малко от желаещите добър старт. Нека се има предвид и нещо друго: ако това ти е първа работа, то е много важен пробива, не толкова заплащане или друго. Защото веднъж влязла на пазара на труда, става доста по-лесно нещата да се случват, защото ще кандидатстваш на места с реален трудов опит, а не просто с една диплома. Желая ти успех от все сърце, но просто искам да кажа, че една диплома не е ключа за всички врати, много хора имат дипломи. Опитай се да изпъкнеш с нещо: сертификати за езици, доброволческа дейност, нещо, което да те отличи от останалите.
Колкото до развитието - всеки човек го разбира по различен начин. Как го виждаш твоето развитие (не ми отговаряй, просто ти пиша, за да се замислиш и да си изясниш за самата себе си и за дискусии по бъдещи интервюта): искаш да учиш нови неща, искаш да се развиваш чисто кариерно, искаш да се занимаваш с нещо конкретно, искаш да се развиваш към мениджмънт позиция ... отделно - искаш да се заниамваш с банкерство, искаш да се занимаваш с администрация, искаш да си част от отдел човешки ресурси с профил (еди си какво).
В момента, в който си отговориш на тези въпроси, вече всичко става доста по-лесно и разбираемо.
И още нещо: икономическата обстановка е доста тежка за компаниите, пари няма в световен мащаб, което само по себе си води до повишаване на изискванията за дадени позиции, освен това и до предлагане на по-ниски възнаграждения. Със сигурност, наличието на диплома за висше образование ти дава някакво предимство пред човек само със средно.

# 601
Добри работодатели, на база каквото съм чувала от познати/чела:
САП
Шварц ИТ
До преди купуването от новата фирма VM-Ware, но сега чета, че масово са им орязали всички придобивки, даже и заплати.
Общо взето впечатленията ми са, че в IT сектора има много по-добри условия, не визирам финансови, ами придобивки, гъвкаво работно време, повече дни платен отпуск, качествено офис оборудване и тн. Едва ли е изненада за някого. 

Лоши работодатели:
Чувала съм немалко много лоши мнения за Кока кола Хеленик.

Средна хубост:
Луфтханза техник - до преди пандемията нещата са били доста добре, после обаче палачинката се е обърнала. Въпреки бурното възстановяване на пътуванията.
ГфК - стабилна фирма, с прилични придобивки, офис в центъра, добра социална политика. Но отношението към България е като към евтина аутсорсинг дестинация - отвратителна техника, отвратителни бюра и тн, политика на умишлено потискане на заплатите от българският мениджмънт (въпреки одобрение за по-висок ръст от Германия), за да се държи “атрактивна” дестинацията.

SAP също вече не са това, което бяха. Имам позната там, която не е доволна от решенията на управлението, както и от годишните бонуси Sad

# 602
Май навсякъде заплатите са зле. Просто никой не иска да компенсира увеличените цени на всичко. А в София, ако не си в собствено (без ипотека) жилище, е изключително трудно човек да се справи с разходите.
В моята фирма твърдят, че се очаква поевтиняване на живота (от една година само това говорят). Аз не виждам никакво поевтиняване.

# 603
Аз не виждам никакво поевтиняване.

Няма и да видиш. 🙂 А работодателите нямат задължение да компенсират инфлацията, това е проблем на служителите - да внимават за кого работят, и най-вече - за кого гласуват.

# 604
Аз не виждам никакво поевтиняване.

Няма и да видиш. 🙂 А работодателите нямат задължение да компенсират инфлацията, това е проблем на служителите - да внимават за кого работят, и най-вече - за кого гласуват.
Че нямат задължение, това е ясно. Обаче много фирми са си напаснали цените, на които продават, нагоре, в крак с инфлацията. Да, някои бяха много лошо засегнати от високите цени на енергията (които отдавна вече спаднаха). Немалко бизнеси в България регистрираха рекордни печаби в абсолютна стойност и маржове точно 2022, когато беше пикът на инфлацията. Интересни ще са данните за 2023, очаквам нови рекорди. За мен изводът е, че масово приходите са вдигнати повече от разходите за труд.

ПП Не обвинявам предприемачите, и аз щях да процедирам по този начин ако имах фирма. Обаче за съжаление съм от другата страна 😃

# 605
Това е положението. Както казват при нас,  на който не му харесва,  свободен е да си тръгне.

# 606
  • Бургас
Не само в София е трудно, ако изплащаш ипотека или наем.... Щото и заплатите извън София масово са по-ниски от столицата. Ама да не я захващаме ПАК тая тема. Както знаем, в останалата част от страната живеем на фотосинтеза и пари не ни трябват за нищо, жилищата ги раздават на площада, горивото си го точим сами от тръбопроводите пред блока, а работим ей тъй, да не скучаем.

# 607
Това е положението. Както казват при нас,  на който не му харесва,  свободен е да си тръгне.
Тая мантра е стара, отпреди 30 години.

# 608
Навсякъде е трудно,  никой не спори по този въпрос.  И навсякъде има бизнеси, които са печеливши. Кофти е, че повечето тук сме от към тези, които бачкат за заплати....

Тая мантра е стара, отпреди 30 години.

....не се е променила особено.  Не те гонят директно,  ама ти намекват.

# 609
Плашат гаргите. Преди вървеше и ,,на портала чакат много". Като гледам опашки са се завили от чакащи.

# 610
Винаги навсякъде всичко е било трудно, не е само сега някакво чудо невиждано. Нищо ново под слънцето. Ако някой го е страх да напуска работа и място, които не харесва, може да се оправдава с тази мантра.
Аз пък си мисля, че никога не е било по-лесно от сега. Няма жителство, няма разпределение, няма партийна принадлежност, свободни сме да пътуваме навсякъде, да учим, дори и да не работим. Едно време беше задължително Grinning

# 611
Е той Асен Василев още предния мандат ви го каза, а Боко още преди 10 години - който не му харесва да напуска тяхната държава, на тях не бил им нужен. Останалите ще си получат 50те лева бонус за Коледа и Великден ако са гласували чинно.
Плашат гаргите. Преди вървеше и ,,на портала чакат много". Като гледам опашки са се завили от чакащи.
За хубавите работодателите и позиции наистина чакат на опашка и то доста дълга, до 100 човека за обявена позиция стига. Проблемът е, че не могат нищо приемливо да предложат чакащите. Парадокса на съвременна България - за фирмите няма работници, за хората няма работа. То не е само в България, ама в България е особено изострен този проблем.

# 612
Факт е. Парадоксът го има. Позната търси доста време работа. Всяка седмица имаше поне по едно интервю, понякога и по 5, ноооо..........срещу многото изисквания за опит, контакти, езици и т.н., повечето предлагаха ниска заплата и недобри условия. Няма как да искаш къща в Бояна на цената на гарсониера в Люлин, нали....(не знам дали сравнението е релевантно, но, предполагам, че ме разбирате....)

В много фирми се "спускат" парашутисти на добрите заплати и позиции. През джобса се назначават бачкаторите и то този, който поиска най-ниската заплата...с някакви надежди, че евентуално ще се справи с работата. После остава разочарованието и в двете страни.

# 613
Повечето хора май работят в големи компании, но shared services или
в аутсорсинга. Какво ви е мнението за тези компании, сравнено с тези, които не са в аутсорсинга?

# 614
  • Melmak
Какво имаш предвид под тези, които не са в аутсорсинга? Някакви ит компании или обикновени бг фирми? Разликата е голяма, за това питам.

Като цяло аутсорсинга и ssc имат минуси, но на фона на бг работодателите са песен.

Общи условия

Активация на акаунт