Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване 83

• 53 279
  • 775
  •   1
Отговори
# 420
the_little,
Аз съм чела, че понякога се наблюдават skip метастази, когато лимфата минава направо през лв от второ ниво и пропуска първо. Затова ми се струва рисковано да се махат лв само от първо ниво. Ако не бях направила сентинелна дирекция, щях да махна две нива.
Мисля, че го бях чела в статия на доктор Василева от клиника Щерев, ще го потърся утре да видя дали ще мога да го намеря.
Със сентинелната биопсия този проблем не съществува, защото няма значение на кое ниво са стражевите възли, намират се и се премахват само те.
Не знам защо да няма смисъл от сентинелната биопсия? На мен са ми махнати четири лимфни възела, иначе трябваше да са поне десет. Операцията не е по-тежка за мен. Може би изискваше повече усилия да намеря точния лекар с умения и апаратура, но смисъл лично аз виждам голям, защото вчера съм разнасяла и гушкала цял ден с тази ръка пет кила дете с колики.
Разбира се, всеки сам ще си вземе решението, а и много хора ще кажат, че аз нико не разбирам от медицина, в сравнение с доктор Марков и проф. Дудов и ще са прави.
За второто мнение хистология и ИХХ - важно е, защото лечението през следващите поне пет години ще ти се базира на тези резултати. Слечват си грешки, и човешки, и некачествен реактив например.
Така че за твое спокойствие си направи второ мнение.
Препоръчвам доктор Факирова ВМА, на мен тя ми взе 100 лв. и като говорих с нея по телефона, беше много любезна и внимателна, просто нетипично за патолог. Тя ми направи ревизията от биопсията, съвпадна с този на доктор Чонова от Каспела, от която също съм много доволна като отношение и работа.
Материалът от операцията го занесох на проф. Христова Александровска. Струваше 350 лв. Всички казват, че е дръпната и може да те навика, с нас се държа доста добре. Беше лаконична, но любезна. Също съвпадна резултатът с този от Каспела.
Ако избереш която и да е от тях, няма да сбъркаш. Едни от най-добрите патолози в България са.
За доктор Недев съм чувала много добри отзиви и го имах предвид, но сега нямам никаква възможност да направя лъчетерапията в София както ми се искаше.
Помисли си добре какво да направиш, но за всеки случай чуй и разясненията на лекар, който прави сентинелни дисекции на лимфни възли.
И вече, който те е убедил, при него отивай.
И не се притеснявай за една две седмици изчакване за операцията. При рака на гърдата бързо не значи от днес за утре.
И на мен проф. Щерев ми каза възможно най-бързо, но дата имаше чак след две седмици и се наложи да изчакам.

# 421
Ами цената на втората хистология е различна навсякъде.В Александровска проф.Христова ми взе 130лв.,а във ВМА ми струва 150лв.,но тези цени се определят в зависимост изследват ли нещо и какво правят на ново.
Много странно ,как пък във ВМА нямали нужната техника или препарати.Аз не бих ги носила пак в онкологията за второ мнение.проф.Дудов си има афинитет към определени патолози и такива ,които открито не препоръчва,на мен ми каза например ,че първия път съм попаднала на кофти патолог и затова ,са ми трябвали няколко мнения.
За сентинелната биопсия ,много ясно ,че е за предпочитане,но въпроса е вече и защо хирурзи и онколози не ти я препоръчват.Прави ми впечатление ,че масово хирурзи отказват да я прилагат,но ето че сега и онколог твърди ,че няма смисъл от нея ,странно ,но сто процента си имат своето основание де.

ПП сега се сетих,че доц.Башурска ми казаха,че я няма тази седмица ,така че ако пак оставиш блокчетата там ,ще се позабавят .

Последна редакция: вт, 13 фев 2024, 13:31 от renji

# 422
  • Варна
Аз не мога да давам съвети,но сега намерих във вайбър,биопсията на момичето в Холандия и както чета е синтинелна.Изглежда е стандарт в Европа.Изтрила съм файловете и това е скрийншот.Преведено е с телефон.Пращаше ми всички изследвания,за консулти.

# 423
Много би ми било интересно да чуя защо няма смисъл от сентинелната биопсия.
С уточнението, че става въпрос за дисекция т.е  не се вади само проба от лв, а се вадят целите и всички стражеви възела и се изследват изцяло за метастази.
Защото на мен и доктор Иванов, и доц. Консулова , и проф. Щерев ми обясниха защо я препоръчват,  като първите двама даже ми рисуваха лимфната система.
Иска ми се всички лекари да имат търпението да обясняват решението си, да цитират статистики, а не просто да кажат - направи това и това.
Знам, че сме много и вървим на конвейр, но все пак и ние сме хора с тревогите си и лечението на душата е важно, колкото и на тялото, още повече при раковите заболявания.
Аз съм си правила операция в чужбина, хирургът имаше осем операции за деня и въпреки всичко намери време да дойде, да говори с мен човешки преди операцията, да ми обясни всичко за пореден път, отново с рисуване на эргана и обяснение точно какво ще направи, да ме успокои. След операцията пак мина през стаята ми, да ми каже лично как е минало и че много се радва, че се е оказало по-благоприятно, отколкото сме го мислели.
За съжаление тук не видях такова отношение никъде, освен от доктор Иванов в Каспела. Дано остане такъв и след време. Лекарката, която ме оперира в чужбина беше на 60 години, с много пациенти и пак имаше отношение към всеки един. За мен разбра, че съм вярваща и като се разбрахме за операцията ме прегърна и каза че ще се моли за мен. Ами имат значение такива малки жестове и човешко отношение.
Както и да е, извинявам се за отплесването.
Но наистина ми се иска лекарите да са малко повече отворени и търпеливи към нас и тревогите ни.
И да обясняват, защото нали трябва да им имаме доверие.
Нали затова се подписваме преди всяка процедура, че даваме информирано съгласие? Ама в много случаи май е само съгласие, без информираността. Confused

# 424
Аз също не разбирам защо някой ще си спести сентинелна биопсия. При мен сентинелнтите ЛВ бяха два и се оказаха чисти.  Чета за по извадени 12....15 броя и оказали се чисти. Това е осакатяващо в голям процент случаи и ако може да се спести, трябва задължително.

# 425
Ами според д-р Марков, ако се махнат само сентинелни, имало вероятност ракът да ги бил заобиколил и да отидел нагоре. За него не било сигурно това нещо. Помолих го да ме прегледа, защото имам болка в гърдата и той го направи, но без ехограф. Явно там този уред не е на особена почит Grinning Все пак гърдата била травмирана и било нормално. Снощи четох, че се образували някакви цикатрикси и ми се струва, че и при мен е така.
Според проф. Дудов, били загубили достатъчно време, сентинелна трябвало да се направи на първата операция. Сега не виждал смисъл - това било свързано с цял екип от хора, размотавали ме четири месеца и затова не ме съветвал да почвам танца със сентинелния лимфен възел, а да маха, да чисти подмишницата и максимално бързо да започвам лъчетерапия. Неговата препоръка е да се извърши аксиларна лимфна дисекция. Не знам това да се махнат лимфните от първо ниво ли означава или нещо друго?

# 426
  • Добрич
Според мен сентинелната биопсия масово не се прилага у нас, защото е сравнително нова. Нищо, че за съвременната медицина е стандарт. Тук новостите идват по-бавно...
От една страна лекарите нямат умение,  за да я правят.
От друга в болниците  няма необходимата апаратура.
И от трета, като всяко ново нещо, първо се проявява скептицизъм.

За сентинелната биопсия д-р Хатър ми каза, че е като стълбище. Не можеш да прескочиш първия етаж, за да се качиш на втория.

Ако вече е правена операция нещата може би са различни и зависи от конкретния случай.

Мисля, че и кор биопсията не се прилага по същите причини. И при нея е напълно възможно лекарят да не е достатъчно добър и да не улучи образуванието.
Ако е малко или дълбоко разположено. Единият хирург ми каза, че той прави кор биопсия, но не може да направи на мен.
Д-р Вълкан Иванов щрака 7 пъти, докато остане доволен от резултата, като последния път сестрата през цялото време ми държа гърдата, за да не се отмества образуванието.

Последна редакция: вт, 13 фев 2024, 09:24 от Вела

# 427
    • Sofia
    В това туморните клетки да прескачат в лимфната система и да ги няма на първо ниво, а на следващите да се откриват, не намирам никаква логика. Лимфната система е затворена и постоянно в движение. И един възел да има - счита се, че вече е в лимфопотока и може да е навсякъде в тялото. Но да не се открива в най-близките възли, а да го има в по-дълбоко ниво... Повече ми звучи като недоглеждане на хистологията.

# 428
    Аз мисля същото, Вела. Сентинелната биопсия си е разправия и изисква техника. По-лесно е да режат на сугурно изцяло. Какво значи това за качеството ти на живот по-нататък е без значение едва ли не. И изобщо щом си жив друго не трябва да те интересува..... ама че ше се мъчиш, че ще страдаш, че няма да можел да се възприемеш...... Както казваше д-р Хаус - аз лекувам болестите, не хората.
    Всеки си знае с какво миже да живее и с какво не. Аз за себе си направих избор  на тази база именно.

# 429
    Това, че осакатява махането на ЛВ, че ще се мъчиш и страдаш.... е поредното изхвърляне.
    И да, може да има КЛЕТКИ, които да не светнат на ЯМР или при сантинелната биопсия, а после да се разходят из тялото.
    Всеки си преценява риска от едното или другото.
    Новите момичета призовавам да си слушат лекарите, да си сверяват часовника във форума, но все пак тук всички сме лаици, а специалистите са с опит 10/20/30 години...

Последна редакция: вт, 13 фев 2024, 10:47 от Малечка Палечка

# 430
    • Sofia
    Аз съм пример за не светнал лимфен възел - нито на ПЕТ, нито на обикновен скенер, на ехограф пък съвсем нищо притеснително нямаше. И ходя все при доказали се лекари. Това втория път, когато и туморът не светна даже. Е, извадиха първо ниво и се откри микрометастаза в един. Така че хистологията е единственото и само достоверно изследване има ли, няма ли. С лимфедем съм на едната ръка, другата и тя започна да ми прави проблеми. Но - с упоритост и постояннство това състояние може да се контролира и не съжалявам нито за миг за рязането до чисто или че са ми извадили девет чисти възела. И да - да съм жива и в добро общо състояние е по-важно.

# 431
    Има статистика за процента лимфедеми след лимфна дисекция.  Аз за жалост и лични впечатления имам от първо лице.
    Всеки говори тук от личен опит, както и всеки би следвало да чете критично и съотнасяйки към себе си, а решения да взема заедно с лекаря си.
    И няма нужда от остри изказвания...... и без това никой не му е лесно в този процес.

# 432
    Моите изказвания са остри, да.
    Но статистиките са едно, практиката е друго. Дъщеря ми като хематолог е лекувала лимфедеми, усложнени - "червен вятър" и т.н. И няма и един случай да се е случил на "пазена" ръка, все на неглижирани, ровили в градината, тупали, въобще не чували за гимнастика на ръката.
     Освен Чайлд има и много други случаи на "не светнали" заразени клетки. Много.
    И единствените НАИСТИНА компетентни за рака в този форум са две момчета от общата тема.

# 433
    Има две фундаментални (за мен) видеа на фондацията на Нана, в което участват всички лекари, които  лично за  мен са най-добрите специалисти за момента у нас и си горят в работата: Доц. Консулова, д-р Факирова, доц.Бочев, д-р Виктор Йорданов и основен гост в едното- д-р Вълкан Иванов. Ще сложа линкове в скрит текст, понеже многократно сме ги поствали и коментирали.
    Препоръчвам на новите момичета да ги изгледат много внимателно. Аз лично съм ги гледала поне по 5 пъти и за мен бяха изключително полезни за вземане на решение след кашата, която ми забъркаха в главата различните специалисти, при които бях ходила. Казвала съм и друг път- ходенето по много доктори за второ-трето-пето мнение за мен се оказа не  много полезно.  Както и четенето на статии от съмнителни източници.
    Там, на едно място в едното видео д-р Вълкан Иванов  с ирония казва "Само в България раковите клетки "прескачат" стражевите ЛВ и отиват на следващо ниво". Това мен много ме беше впечатлило.
    Д-р Факирова и доц. Бочев обясняват, че в техните болници разполагат с всичко необходимо за извършване на сентинелна биопсия , процедурата се покрива от ЗК и не могат да си обяснят защо масово не се прилага от хирурзите?

Познавам жена, с която се оперирахме в един и същи ден и си станахме близки, на която й беше направена сентинелна биопсия, след като вече беше оперирана. Хирургът извадил образуванието и й казал да дойде след два месеца да "изчисти" и ЛВ? Знам и името на хирурга и  никога не бих отишла при него, въпреки че до скоро минаваше за един от капацитетите в тази област.
    Изваденият възел се оказа чист и при чисти резекционни линии и ниско Ки67 й беше препоръчана само лъчетерапия. Това по повод дали може и дали не да се прави сентинелна биопсия след изваждане на тумора
    Нека не забравяме, че ние сме само форум и единственото, което можем да направим е да си помогнем със съвети от личен опит.  Както казват лекарите "В медицината 2+2 не винаги е равно на 4"

# 434
    Благодаря за споделените линкове! Ще ги изгледам при първа възможност.
    Разбира се, че решението какво и къде да оперирам ще бъде взето след консултация със съответните специалисти. Въпросът е, че самите лекари не са единодушни и това е, което ме притеснява. От една страна искам максимално бързо да започна лечение, от друга искам да е възможно най-щадящо. Имам две малки деца, близнаци, едното е с увреждания и им трябвам жива, но и способна да се грижа за тях. Не знам доколко ще съумея да си пазя водещата ръка, уверенията на лекарите са, че за последните години усложненията и уврежданията са много редки.
    Другата седмица имам и среща с д-р Кръстева и д-р Вълкан Иванов като за последния се обадих отново днес, имаше освободен час за 11 ч, но няма как да се телепортирам толкова бързо до Варна. Някой има ли информация, ако отида да чакам на място, дали ще ме приеме след всички записани пациенти?

Общи условия

Активация на акаунт