Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване 83

• 53 298
  • 775
  •   1
Отговори
# 405
the_little, в никакъв случай не защитавам хирургът направил биопсията, ако наистина си е спестил ехографа, защото не му се е чакало да се освободи.
Обаче може карциномът да е много малка част от образуванието и затова да не са попаднали клетки от него при биопсията. 
Като вземеш резултатите от Патологията, ще се разбере.
Дано да е много малък, а ако е ин ситу, още по-добре.
Но ти вече нямаш доверие на тези лекари. Може би трябва да потърсиш друг хирург за второ мнение. Кога ти е часът при Вълкан Иванов?
Иначе добре си се насочила към онколог и второ мнение за хистологията.
А имунохистохимия направена ли е или тепърва ще се прави?

# 406
Аз затова се притеснявам от биопсиите. Не веднъж са писали момичета с грешни резултати. Едно образувание, но от едната страна онкологично, а от другата доброкачествето. Та там при хубав резултат трябва да се следи изкъсо.
Лично мнение!

# 407
Какво толкова да са омазали от една биопсия?По-скоро на хирурга му е работа да реже ,затова бърза,но теб ще режат,така че ти решаваш къде и кога,проучи си нещата,имаш време.
Ами това, че вероятно не я е взел като хората - ехографът бил зает и реши да се пробва с напипване. Явно не е взел от правилното място, знам ли. Иначе как изведнъж от отрицателна ще стане положителна?! Нещо не ми се връзва. Трябваше тогава явно да отида на второ мнение, но аз се успокоих, че не е лошо. Цялата система и организация ми се струват много тромави.
За съжаление се случва и то не толкова рядко ,от отрицателен резултат при биопсия ,да стане положителен.Понякога образованието не е еднородно,а е съвкупност от доброкачествени и злокачествени находки и тогава е на късмет.На мен обаче точно в Дървеница др.Полихронов ми го обясни това и каза ,че дори и биопсията да е добра ,това още не дава 100 процента гаранция ,че всичко е наред,именно защото се случва образованието да съдържа няколко компонента ,а не само злокачествена и тогава е въпрос на късмет ,какво ще нацелят.

# 408
the_little, в никакъв случай не защитавам хирургът направил биопсията, ако наистина си е спестил ехографа, защото не му се е чакало да се освободи.
Обаче може карциномът да е много малка част от образуванието и затова да не са попаднали клетки от него при биопсията.  
Като вземеш резултатите от Патологията, ще се разбере.
Дано да е много малък, а ако е ин ситу, още по-добре.
Но ти вече нямаш доверие на тези лекари. Може би трябва да потърсиш друг хирург за второ мнение. Кога ти е часът при Вълкан Иванов?
Иначе добре си се насочила към онколог и второ мнение за хистологията.
А имунохистохимия направена ли е или тепърва ще се прави?
Да, може и така да е, не споря. Самият тумор беше много малък - около 1 см. Всичко е направено, ще кача снимка. Доверих се напълно както на лекаря, който ме изпрати, така и на всички останали. Но сега вече се прокрадва съмнение. Утре ще го питам.
А нормално ли е да има болка? Не самата операция, а в основата на гърдата, между двете гърди.
За д-р Иванов успях да запиша за 20.02., но ще звъня през седмицата, ако случайно се освободи някое място.
Какво толкова да са омазали от една биопсия?По-скоро на хирурга му е работа да реже ,затова бърза,но теб ще режат,така че ти решаваш къде и кога,проучи си нещата,имаш време.
Ами това, че вероятно не я е взел като хората - ехографът бил зает и реши да се пробва с напипване. Явно не е взел от правилното място, знам ли. Иначе как изведнъж от отрицателна ще стане положителна?! Нещо не ми се връзва. Трябваше тогава явно да отида на второ мнение, но аз се успокоих, че не е лошо. Цялата система и организация ми се струват много тромави.
За съжаление се случва и то не толкова рядко ,от отрицателен резултат при биопсия ,да стане положителен.Понякога образованието не е еднородно,а е съвкупност от доброкачествени и злокачествени находки и тогава е на късмет.На мен обаче точно в Дървеница др.Полихронов ми го обясни това и каза ,че дори и биопсията да е добра ,това още не дава 100 процента гаранция ,че всичко е наред,именно защото се случва образованието да съдържа няколко компонента ,а не само злокачествена и тогава е въпрос на късмет ,какво ще нацелят.
А тогава каква е ролята на ПЕТ скенера? Там не се ли вижда, че работи нещо на това място?

Последна редакция: нд, 11 фев 2024, 23:32 от the_little

# 409
the_little, на мен ми обясниха, че пет скенер понякога не е най-доброто изследване, въпреки че много пациенти считат, че открива всичко.
Образните изследвания често дават грешни резултати, а и много зависи от лекарят, който ги разчита.
Станалото станало.
Не си закъсняла, ракът не се развива така бързо, че тези три месеца да са фатални.
Хистологията и ИХХ ти са от лошото най-доброто.
Важното е сега да си намериш добър онколог и да обсъдите с него какво ще правиш по-нататък.
Като гледам ти всичко си разучила и прочела, така че ти трябва само да намериш правилния лекар и да се довърши лечението.
Болката в основата на гърдите може да е от стреса. Мен така ме е боляло на няколко пъти при стресови ситуация, когато съм била много нервна. Като отминаха ситуациите, спираше и болката веднага. А иначе не минаваше от лекарства. Но при мен не беше постоянно, а на моменти кратка и остра болка.
Обаче при теб може и да е от операцията, да не те подведа все пак. Нали ще говориш днес с хирурга, непременно му спомени, може би ще е добре да види на ехограф дали има нещо.
20 февруари е другата седмица, знам че ти изглежда като много време, но нищо не е. Виж се и с Вълкан Иванов за да имаш второ мнение, иначе ще се чудиш дали си постъпила правилно.
А и май трябва да минеш комисия. На мен ми казаха, че без протокол от онкокомисия, няма как да се започне лечение. Навсякъде ми го искаха.
Успех днес с всичко!

# 410
The little ,сега разбирам защо бърза доктора ,след като видях хостологогията. Две от резекционите линии не са чисти и реално ще се наложи най-вероятно да рашири обхвата на оперираното място.Изчакай си консултацията  при др.Вълкан Иванов ,ако трябва ,направи консултация с още един хирург,освен него и с онколог.Мисля ,че за момента ти е най -важно    да те насочат каква операция е най -подходяща за теб.Разбирам ,че си в шок ,но ако има добра новина изобщо тук,то е че карцинома е с най -благоприятните характеристики и е малък .Др.Марков какво ти препоръча всъщност,той какво ти обясни.

Последна редакция: пн, 12 фев 2024, 06:48 от renji

# 411
The little ,сега разбирам защо бърза доктора ,след като видях хостологогията. Две от резекционите линии не са чисти и реално ще се наложи най-вероятно да рашири обхвата на оперираното място.Изчакай си консултацията  при др.Вълкан Иванов ,ако трябва ,направи консултация с още един хирург,освен него и с онколог.Мисля ,че за момента ти е най -важно    да те насочат каква операция е най -подходяща за теб.Разбирам ,че си в шок ,но ако има добра новина изобщо тук,то е че карцинома е с най -благоприятните характеристики и е малък .Др.Марков какво ти препоръча всъщност,той какво ти обясни.
Да, той точно това ми обясни - че иска да разшири полето. С д-р Марков не съм говорила, освен на първия преглед, назначиха ми друг лекар от неговия екип - д-р Албаяти и днес ще се видя с него. Той също това ми каза - че това е най-често срещаният и благоприятен рак.

# 412
  • Добрич
the_little, ПЕТ КТ невинаги е най-удачният избор и невинаги отчита най-точно. Той реагира на бързо делящи се клетки, които усвояват глюкозата. Ако са прекалено малки образувания, може да не ги засече.

Моят тумор беше лобуларен и от няколко доктора знам, че за лобуларен се прави ЯМР, не ПЕТ КТ. Съответно ми направиха изследвания с ЯМР, а после и КТ (скенер) и двете с котраст.
Имам позната с рмж, при която на ПЕТ КТ "светва" яйчника. Магат го и при хистологията се оказва, че няма карцином.

Последна редакция: пн, 12 фев 2024, 18:17 от Вела

# 413
  • София
Calm, вече се обаждат за отложените часове за Пет скенер в Токуда. Днес ме записаха за 14 февруари (предишният час беше за 1 февруари). Не искат да повторя кръвните изследвания, което е добре. Дано сега няма проблеми с апарата и да си пожелаем късмет!

# 414
  • Варна
Мина биопсията.Широкоиглена кор биопсия с разрез,има 1 шев.Направила е др .Занева.За същата докторка получихме много добри отзиви от две пациентки.Др Белинов не е бил на работа и тя е казала,ако ми се доверите,аз ще ви я направя.Имало вече заповед,без такава биопсия да не се правят операции.Сестра ми е много доволна от лекарката, много била внимателна и сестрите също.Нищо не е почувствала.Дала си е телефона,да й звъни,ако има нещо.Казала е като излезе резултата,тогава ямр.

# 415
  • Добрич
Alatea, при кор биопсията няма разрез, нито шев. Дано хистологията е добра и всичките притеснения са напразно.

☆☆☆  

Момичета, преди също съм писала, че това бавене с ПЕТ КТ май е само София. В провинцията, като се подадат документите обикновено до две седмици се минава и изследването.
Аз го приемам, като здравен туризъм. Пътувам, щом се налага, но гледам да се настроя, като за екскурзия и да съчетая необходимото с приятното.

# 416
  • София
.....Благодаря на всички,които ми писаха на лично и тук. Бъдете здрави и все така сърдечни и състрадателни.Качвам епикризата, явно скенер или рентген е правен, понеже има диск на бял дроб с изследванията. Байчев и казва,че не е възрастен човек, за да прилага терапии,а и с нейния хер негативен нямало да има полза и за него най-доброто е операцията. Не е наследствен рака, нямаме онкоболни в рода,поне тези, които познаваме,а и според Билчев, който пръв и видя образованието и според Байчев този тип не бил наследствен, тя била на 50 години вече, едва ли би било възможно. Дано не е, че и аз съм жена и аз самата имам дъщеря.Операцията е във вторник, как минават нещата, болезнена ли е, колко се стои в болницата, възстановяването въпроси, които ни вълнуват с мама.Майка ми не иска имплант и не жали гърдата, иска просто да е здрава(ние сме с малък бюст и двете може би заради това).
Не съм сигурна защо не иска да запази гърдата при този вид тумор, може би ако е с малък бюст не е и възможно, аз бях с голям бюст и имаше възможност да се реже и да остане след това доста /не, че после не махнах всичко, но тогава не знаех, че ще имам проблеми и с втората гърда/. Това с терапиите и възрастта не го разбрах, честно казано, възрастта няма значение за терапиите, само вида на рака, може би не сте се разбрали какво точно е искал да каже. 3-5 дни може да стои в болница, в зависимост колко след това събира дрена, възстановяването не е тежко, важно е да прави гимнастика за ръката. Най-добре е да разпитате обаче в болницата за всичко това, те ще ви кажат всичко.

# 417
Не винаги в болницата казват, на мен нищо не ми каза а за гимнастиката, въпреки че аз изрично си попитах.
От тук видях и почнах да я правя.

Сега прочетох, че може да се прави и кор биопсия с разрез. Ето в сайта на болница Щерев пише, че така правят:
"Прави се фин разрез на кожата със скалпел, през който се вкарва иглата за биопсия. При взимането на пробата се чува звук като „щракване“. "
https://shterevhospital.com/pregledi-i-konsultacii/%D0%BC%D0%B0% … D1%81%D0%B8%D1%8F

Аз приключих с химиотерапията... засега. Дано никога не се налага да правя отново. Hands Pray
Бяха много трудни  два месеца.
Днес за пръв път ми е лошо след бяла химия като след червена, но и това ще мине. Confused

Последна редакция: пн, 12 фев 2024, 20:14 от Opossum

# 418
Благодаря ви! Може би не е разбрала, вероятно вида на тумора не се влияе добре от химиотерапия. Бюста е доста малък да. Трябваше да е утре операцията, но понеже днес постъпва и е имала необходимите изследвания я оперират днес , чувства се добре. Дано всичко е наред. Бъдете здрави и все така борбени, възхищавам се на силата ви.

# 419
Днес разговарях с д-р Марков, тъй като лекуващият ми лекар бил в отпуск. Мнението му е, че трябва да се махнат възлите от първо ниво, не бил привърженик на сентинелната биопсия. Можело да ми направят, ако искам, но трябвало да ме запознаят с всички рискове.
Според проф. Дудов трябва много бързо да ме оперират отново и след това задължително лъчетерапия, а ако има наличие на ракови клетки в лимфните възли - и химиотерапия. Учуди се, че от ноември месец ме мотаят и вместо вече да съм на хормонална терапия, аз още съм недооперирана. Той също не вижда смисъл от сентинелната биопсия.
Попитах къде мога да си занеса блокчетата -  препоръча ми доц. Бачурска в онкологията или д-р Христова в Александровска. Аз се бях насочила към ВМА, но според него там нямало всички необходими вещества за нужните изследвания. Сега съм пред дилема - в онкологията веднъж са изследвани, какъв е смисълът да ги нося пак, ако ще и при началника им?! Някой знае ли каква е цената на повторното им изследване?
Професорът ми препоръча да отида за лъчетерапията при д-р Недев.

Общи условия

Активация на акаунт