Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване 83

• 53 300
  • 775
  •   1
Отговори
# 390
Pipilota,
Ще дам и аз моите 5 стотинки по темата, макар че понякога от много информация човек може страшно да се обърка.
Аз не бих се втурнала да правя мастектомия без да съм се убедила че наистина е наложителна. Без да знам дали и колко лимфни възела ще отстранят и дали се налага?
Моят съвет е да направите поне ЯМР на гърди, за да се види  в 1-ва зона какво е положението. Моят онколог ми обясняваше, че зоната около тумора е 1-ва зона, и ако е започнал разпространение,  то най-вероятно е да е в тази зона. Ако тя е чиста (близки ЛВ, бял дроб, гръбнак и пр ), то по-вероятно е да няма мети. Това беше по повод отказ на моето желание да ми назначат ПЕТ скенер в началото на лечението. При ЯМР се определя най-точно размера на образуванието и поне след него или скенер с контраст би следвало да се стадира.
Изумена съм как с лека ръка ще премахнат гърдата и незнайно колко ЛВ без да е сигурно, че е наложително! Да, много е вероятно точно това да се окаже правилния подход, но аз не бих бързала без да съм сигурна .
За онко заболяванията месец-два не са чак такова забавяне в общия случай. Едва ли туморът е от вчера!
Напълно разбирам желанието ви да се отстрани час по-скоро. Нещо, на което мястото му не е там, трябва да се махне, но моят съвет е да го обмислите внимателно и то след като имате повече информация за възможностите.
Най-лесно е да отрежат гърдата и 10-20 ЛВ, които може да се окажат чисти. А, ако не махат ЛВ, то после като се мине на скенер, и ако се окаже, не дай Боже,  че са заразени, ще трябва втора операция.
Наистина е тъжно, че се налага са се образоваме по форумите, но както се казва - "Не питай старило, а питай патило".
Успех и дано вземете най-правилното за вас решение!

# 391
  • София
Pipilota, ако можеш, качи епикризата или каквото имаш като документи за направеното - биопсия, хистология, като махнеш личните данни - имена и др. на майка ти. Нека да погледнем за какво става въпрос - лекари не сме, но всеки от нас доста се е образовал по темата, ще е по-лесно, вместо да гадаем по няколко изречения.
Пиша го заради следното - два пъти съм оперирана от проф. Байчев, да, той може би е от по-старата школа или по-точно - действа като хирург, пък бил той и онколог-хирург - бърза да оперира, но той и не е онколог и не назначава образни изследвания. В същото време не е чак толкова от старата школа по отношение на радикалността на операцията - при мен първия път каза - ще се опитаме да съхраним гърдата и така и направи - квадрантектомия, защото беше дуктален карцином.
Вторият път обаче /бучка в другата гърда/ направи отворена биопсия /то си е като операция, с пълна упойка/ и взе от 3 места материал за биопсия, понеже дори на направения преди това ЯМР не се потърди на 100%, че е злокачествено. И чак след като на отворената биопсия и хистология се оказа лобуларен мултифокален карцином ми каза - Този път не мога да спася гърдата, трябва да се махне изцяло.
И въпреки че аз в този момент поисках тогава да махнат и другата, първата гърда, до последно ме убеждаваше, че нея няма смисъл да махам - била си здрава, минала и лъчетерапия отгоре на всичко.
Все пак се съгласи накрая с моето изрично желание да премахне и двете гърди и сложих импланти и на двете.
Написах всичко това, за да подчертая, че този хирург не действа презглава да прави мастектомия, ако не се налага, затова е добре да видим какво е описано в документите, може би нещо пропускаш.
В същото време - да, там в гръдна хирургия си действат по този начин  - първо режат, после изследват и образни - което е по-старият начин, доколкото разбирам, но моят първи случай беше от 2016 г. и тогава това беше по-често срещано, сега виждам, че има друг протокол, макар че и той не е валиден за всички случаи, както разбирам.
Важното е за всеки индивидуален случай да се избере най-доброто. Принципно, по-добре да съберете повече мнения /и на онколог задължително/, отколкото да оперирате моментално - това не е животоспасяваща спешна операция и 1-2-3 седмици няма да променят драстично резултата.

# 392
Haidi,
На мен ми спря цикъла от химията. Имам топли вълни, неприятно е.
Лекарите казват, че е нормално.
След терапията ще се възстанови, макар че аз ставам на 48 тази година и може и да вляза в менопауза. Аз обаче ще имам золадекс, защото моя е хормонозависим, така че дори да се възстанови, пак ще ми го спрат.

# 393

Благодаря на всички,които ми писаха на лично и тук. Бъдете здрави и все така сърдечни и състрадателни.Качвам епикризата, явно скенер или рентген е правен, понеже има диск на бял дроб с изследванията. Байчев и казва,че не е възрастен човек, за да прилага терапии,а и с нейния хер негативен нямало да има полза и за него най-доброто е операцията. Не е наследствен рака, нямаме онкоболни в рода,поне тези, които познаваме,а и според Билчев, който пръв и видя образованието и според Байчев този тип не бил наследствен, тя била на 50 години вече, едва ли би било възможно. Дано не е, че и аз съм жена и аз самата имам дъщеря.Операцията е във вторник, как минават нещата, болезнена ли е, колко се стои в болницата, възстановяването въпроси, които ни вълнуват с мама.Майка ми не иска имплант и не жали гърдата, иска просто да е здрава(ние сме с малък бюст и двете може би заради това).

Последна редакция: нд, 11 фев 2024, 12:46 от Pipilota-93

# 394
Подкрепям мнението на Olive за професора.На мен ми поиска и ЯМР с контраст .Може и да е от старата школа ,но понякога старата школа се оказва стабилна .Да ,не прави сентинелна биопсия ,но аз сама за себе си реших, че е по-добре да се извадят лимфни възли и да се изследват .Четох за фалшиво –отрицателни и фалшиво– положителни резултати от сентинелна биопсия .Предпочитам предварително да се запозная в подробности с научни изследвания и доказателства преди да предприема изследвания ,манипулации и т.н. При 100 доктора да отидеш ,всеки ще ти даде мнение от собствен опит ,следване на протоколи ,
Скрит текст:
зависимост от кл.пътеки
,но също може и от липса на знания и опит .
линкове за фалшиви резултати : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3469260/  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16606970/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6056988/

# 395
Pipilota, съжалявам и аз, че минавате през това, на първо място. Изчакайте операцията - не е особено далеч. При тези случаи не е въпрос на седмица-две обикновено. Мисля, че предлагат мастектомия, защото е ниско диференциран. Така съм чела. Иначе, след операцията, би следвало да има нова хистология. Ще се проверят лимфни възли и така картината ще е по-ясна. След операцията пак би трябвало да има онкокомисия с ново решения. Едно образно изследване, обикновен скенер например (за ПЕТ се чака доста, поне в София), и аз бих посъветвала, ако трябва и сами да направите. Успех!

# 396
Haidi - и на мен ми спря цикъла от лечението и още го няма- вече 4 месеца откак приключи химията. Понякога ми вървят едни вълни, ту горещи, ту студени, повече студени и.. ми се струва, че е от имунотерапията. Ноември и декември нямах терапии и тези усещания ги нямаше.

# 397
  • Варна
Сестра ми влиза за амбулаторна процедура 44.Не искат направление за хоспитализация,само изследвания.Така пише на листа.Прочетох че тази процедура е биопсия.Ако не е широкоиглена ще откаже.Какво е това гефрир.Кой трябва да я прати на ЯМР или да отиваме и да плащаме.Искам нещата да стават бързо и да не губим време.Блокчетата кога трябва да ги вземем,след като излезе резултата ли.Кой е най читавия онколог.В Окръжна доцента е пълно куку и не изкам да се разправям с него.

# 398
Papilota 93, ако бях на ваше място ,бих се консултирала и с онколог в близките дни,но бих обсъдила и питала проф.Байчев всичко което ме интересува и не ми е ясно,щом му имате доверие.Проф.Байчев е добър специалист и стара или нова школа,смятам че би се обосновал защо и как е решил,относно операцията.Освен това обсъдете с онколог ,какво образно да направите,пет скенера не винаги е най-подходящ и това ми го казаха двама онколози,понякога един обикновен скенер може да свърши работа, затова консултирайте се с онколог и следвайте препоръките му.

# 399
Здравейте! В средата на месец ноември си напипах бучка в гърдата. Веднага отидох при личната, оттам на хирург - направиха мамография и ме изпратиха в онкологията в Дървеница при д-р Марков. Взеха ми биопсия с дебела игла, с напипване, без ехограф. Направиха ми PET скенер - метаболитно активна лезия без лимфогенна, висцерална и остеогенна дисеминация на онкологичния процес. Резултатът от биопсията е интрадуктален папилом. Препоръчаха ми операция и на 17.01. го отстраниха. Първоначално лекуващият ми лекар д-р Албаяти беше казал, че ще го изследват по време на операцията, впоследствие реши, че ще е по-добре след това.
Тръгнах си аз по живо, по здраво, убедена, че нямам рак /въпреки вътрешното ми усещане, което от самото начало беше, че е злокачествено/. Този понеделник докторът ми звъни, че е излязла хистологията и има наличие на раков процес. Затова трябва отново да ме оперират, да разширят полето и да ми махат лимфни възли /колко и какви не разбрах/. Спрях да чувам след диагнозата рак. Започнах да чета за лекари, звънях и на Фондация "Една от 8". Те ме посъветваха да направя повторно изследване на хистологията във ВМА.
Утре имам записан час за проф. Дудов, преди това ще отида до Дървеница да разговарям с лекаря и да взема блокчетата. Исках да отида на консултация и при д-р Бочев, но като чуха за сентинелна биопсия, ме свързаха с нуклеарна, откъдето ми се накараха, че комуникацията била лекар-лекар и процедурата се извършва 24 часа преди операцията. Както разбирате, много съм объркана и не знам кое е най-правилното за моя случай. Отидох веднага, щом напипах бучката, а вече минаха почти три месеца и все още нямам лечение.
Мъжът ми настоява за лечение в Турция, аз пък съм скептична, но въпреки това изпратих документите и чакам отговор и от тях.
До 20.02. трябва да направя информиран избор къде да се лекувам. Имам записани часове за д-р Кръстева и д-р Вълкан Иванов, но въобще не знам ще стигна ли до тях...

# 400
The little,все едно чета моята история и при мен излезе интрадуктален папилом от биопсията и при мен много време мина докато се стигне до диагноза, но едно научих по трудния начин,рака не е спешна диагноза .Затова направи си консултации с онколог ,следвай съветите му и  НЕ БЪРЗАЙ ,имаш време и за втора хистологоя и за още консултации.

Последна редакция: нд, 11 фев 2024, 19:05 от renji

# 401
The little,все едно чета моята история и при мен излезе интрадуктален папилом от биопсията и при мен много време мина докато се стигне до диагноза, но едно научих по трудния начин,рака не е спешна диагноза .Затова направи си консултации с онколог ,следвай съветите му и не бързай ,имаш време и за втора хистологоя и за още консултации.
Аз не бързам, лекарят ми бърза - явно са омазали нещата и сега искат да се застраховат. Имам две малки деца - лимфните възли, които искат да ми махат, са на водещата ми ръка и ако не е крайно наложително, не бих се подложила на това...

# 402
Какво толкова да са омазали от една биопсия?По-скоро на хирурга му е работа да реже ,затова бърза,но теб ще режат,така че ти решаваш къде и кога,проучи си нещата,имаш време.

# 403
The little, съжалявам за тази неразбория, но не смея да взема отношение, защото при мен от самото начало беше ясно.
Haidi, бях на друга химия, но цикълът ми спря още след първата вливка. Възстанови се след лъчетерапията чак.
Altea, гефрир е бързо изследване по време на операцията. Смята се за остаряла и не толкова точна, затова обикновено се чака имунохистохимия след това. На ЯМР или скенер може да я прати хирургът, ако сметне, че му трябва. Ако ли не, както писахме, можете и сами да отидете на образно изследване - платено, разбира се, или да се консултирате с онколог, който евентуално да я прати.

# 404
Какво толкова да са омазали от една биопсия?По-скоро на хирурга му е работа да реже ,затова бърза,но теб ще режат,така че ти решаваш къде и кога,проучи си нещата,имаш време.
Ами това, че вероятно не я е взел като хората - ехографът бил зает и реши да се пробва с напипване. Явно не е взел от правилното място, знам ли. Иначе как изведнъж от отрицателна ще стане положителна?! Нещо не ми се връзва. Трябваше тогава явно да отида на второ мнение, но аз се успокоих, че не е лошо. Цялата система и организация ми се струват много тромави.

Общи условия

Активация на акаунт