Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване 83

• 53 302
  • 775
  •   1
Отговори
# 375
Моите кръвни показатели бяха всичките в норма ,хемоглобин 142 ,така че това не е показател за нищо ,за съжаление.

Последна редакция: сб, 10 фев 2024, 17:49 от renji

# 376
  • София
И при двата рака имах прекрасна кръвна картина, всичко в норма. При рак на гърдата трябва да си в много късен стадий, за да има отклонения от нормата, това не е левкемия например.
Кръвната картина може вече да се повлияе от лечението - химиотерапия или лъчетерапия - падат хемоглобин, неутрофили и т.н., това е нормално.

Това не го разбрах, може ли да разкажеш какво имаш предвид под "нищо общо с тук":
"На племенницата му също откриха на гърдата преди една година в Холандия,нисък хемоглобин и пак преливаха кръв.Ако ви интересува как протече лечението там,ще ви разкажа,нищо общо с тук."

# 377
  • Добрич
Alatea, моите показатели също бяха чудесни, включително туморният маркер. Хемоглобинът ми беше 149.

Дано кор биопсията е успешна, защото неведнъж съм научавала за резултати, които са неточни и с неясни обяснения, заради недобре взета проба при кор биопсията.

Процедурата не е болезнена, прави се с местна упойка и за нея може да се вземе болничен.

Ако образуванието си променя размера според цикъла има голяма вероятност да е нещо доброкачествено.

# 378
  • Варна
Когато си напипа булката е отишла на лекар и ЛЛ веднага я е пратил при гръден хирург.Както може би знаете в Западна Европа е малко трудно да отидеш при специалист,но имат ли подозрение че е нещо сериозно,действат много бързо.Когато я е пригледал е казал,че според него е злокачествено трябва биопсия,веднага е искал да я направят.Отказала е и веднага си дойде във Варна при Белинов.Беше оперирана от него на 14г. от фиброаденом.В момента е на 30.Той потвърдил с ултразвук,че има съмнения за злокачествен и ако се лекува в Холандия,нещата ще станат по бързо.Върна се там,хистологията излезе за 2 дена.Силно агресивен.Веднага комисия,онколог,гръден хирург,лъчетерапевт,пластичен хирург и психолог.Била е сама на комисията с преводач осигурен от болницата.Последва маркиране на тумора вътре,не знам термина,ако се стопи да знаят къде е.Изпратиха пробите в Германия за генетични изследвания напълно безплатно.Следва химиотерапия с каска,пак безплатно.След това лъчетерапия.Тумора беше се стопил.През това време генетичните изследвания бяха готови,те станаха най бавно.Излязло е нещо наследствено и веднага на майка й и двете й сестри изследвания и пак пратени в Германия.Обяснили са й рисковете, ако оставят здравата  гърда,че може да се появи пак и тя предпочете да ги махне и двете.По време на операцията хирург и пластичен хирург и правят реконструкция със собствена тъкан,така е избрала,предложили са й и импланти,пак безплатно.Кожа и мазнина е взета от гърба.Изписаха я в деня на операцията и идваше в къщи сестра да сменя превръзките и да гледа дренанажите.Когато й звъннах,да й кажа за сестра ми ,ми показа гърдите си и да ви кажа почти няма разлика.Белезите са на мястото на зърната,няма зърна,искат да й правят на по късен етап,но тя още не е решила,дали иска.Много бързо се възстанови и почна с домакинската работа,има 2 малки деца.За децата също имаше психолог.Предстои й пълна хистеректомия,не знам дали го пиша правилно,заради генетичните изследвания.Искаха да я направят след като стане на 35г.,но тя иска бързо да става.Няма хормонална терапия.На майка й и едната й сестра генетично излезе над 80% и майка й си направи хистеректомия.Сестра й още се колебае.Искам с две думи да кажа,че от болницата се грижат за всичко,дори лекарствата за мазане след лъчетерапия са от тях,каски,порт й сложиха,генетични изследвания,посещения в дома,всичко.На нея също й приливаха кръв и никой не е изкал бележки от кръвен център.Ние трябва да се образоваме от форумите,за хирурзи,биопсия,изследвания,пет скенери и да трябва да нахалстваме пред лекарите.

# 379
Здравейте,майка ми на 50 години е с открит дуктуален карцином на дясната гърда в горен външен квадрант при профилактичен преглед на ехограф.Резултата и след биопсията,която е хирургична е следния: сТ1с ,сN0,cM0,1 стадий ,EGOG 1,ER позитивна реакция(5+3=8) , PR позитивна реакция(5+3=8), HER2(0) негативен статус, ниско диференциран дуктуален инванзивен карцином, луминал тип B,ki67 около 20℅,,предлагат и масектомия на гърдата, нямало смисйл от химиотерапия, заради хер отрицателен и с операцията проблема и се решавал според доктора. Можете ли да ми обясните какво означават тези показатели и наистина това ли е решението на проблема, навреме ли е хванато ,каква е прогнозата според това, пред което вие сте преминали и според това, с което сте запознати? Благодаря Ви предварително, бъдете здрави! ❤

# 380
Pipilota-93, първо много съжалявам, че минавате през нова изпитание, но и това ще мине.
Хормонозависимия рак с her отрицателен е най-благоприятния откъм прогнози, особено ако е първи стадии, както има вероятност да е този на майка ти. Ако е така, има възможност за пълно излекуване и още десетки години нормален живот.
Има обаче нужда от малко доуточняване.
Какъв е размера? До 2 см се води малък и наистина може да няма нужда от химиотерапия.
Щом пишеш биопсия а не операция, значи няма извадени и изследвани лимфни възли, така ли? Правили ли сте други образни изследвания, освен ехограф - например скенер или ЯМР?
Минала ли е онкокомисия? Ако е минала - какви са препоръките на комисията?
И най-важното - лекарят, който ви казва, че няма нужда от химиотерапия какъв е - хирург-онколог или медицински онколог?
Защото ако е хирург, не може да определя терапията. Това прави медицинския онколог. Хирургът прави само операцията.
И кои са тези, които и предлагат мастектомия? Онкокомисията или хирургът?
Ако искаш може да споделиш кой е лекарят направил биопсията и ако тук има и други момичета ходили при него, може някой да ти сподели мнение за него.
Моят съвет е да не бързате, а да се посъветвате и с онколог, ако не сте го направили досега, както и ако нямате пълно доверие на хирурга си, да потърсите и второ мнение.
Също така е препоръчително да се вземе второ мнение и за хистологията и ИХХ. Вземат се блокчетата от Патологията, където е правна биопсията и се носят при друг патолог. Понякога стават грешки, а на този резултат ще се базира цялото по-нататъшно лечение.
Моят рак е такъв тип като на майка ти и съм горе-долу на нейните години. През септември ми беше операцията, но имам микроразсейка в един лимфен възел и затова сега правя химиотерапия, утре ми е последното вливане. Не съм правила мастектомия, четирима хирурзи и онкологът ми препоръчаха пречахване само на тумора, казаха че според статистиката, шансът за рецидив и в двата случая е един и същ.
Сега ми предстои лъчетерапия и после хормонална терапия.
Да, не беше лесно и има още дълги години да приемам лекарства, но животът продължава и след диагнозата, така че горе главата и не се отчайвайте. Задавайте колкото се може повече въпроси тук и на лекарите, за да може да вземете информирано решение.

# 381
Много благодаря за изчерпатателния отговор! Тумора е под 2 см, 18мм мисля на 13.6мм нещо такова. Байчев от ВМА е правил биопсията, той е хирург и онколог, решението на онкокомисията е масектомия,мина всички процедури от този тип тя.Операцията и е насрочена за вторник, тя му има доверие и не сме ходили за второ мнение, тя самата не пожела. Не знам дали това е правилното лечение, затова се допитах до вас,пет скенер и ямр не са и правени. Мен ме притеснява факта, че биопсията се взе на 18.12,резултати чак януари заради празниците, а операцията 13.02 доста време ми се вижда, дано няма още поразии за изминалото време понеже са и казали, че няма нищо в лимфните възли след направената биопсия. Туморът не е ваден, сега реално ще се маха всичко.

# 382
  • Добрич
Pipilota-93, Байчев не е медицински онколог, той е хирург онколог. Има огромна разлика, това са две различни специалности. В протокола от комисията би трябвало да има подпис и от медицински онколог. В 21 век да се прави операция без поне едно образно изследване ( ЯМР, КТ (скенер) или ПЕТ КТ) е несериозно. Това не се прилага от съвременната медицина и в напредналите държави не се прави така. Даже и за лимфните възли без образно изследване (само с ехограф) е трудно да се твърди дали са наистина чисти. Щом хистологията е с карцином, при операцията ще се отстранят и лимфни възли. Попитахте ли колко? Д-р Байчев мисля, че е от старата школа и не прави сентинелна биопсия (най-щадяща, вадят се само 1-2-3 сентинелни лимфни възли), а вади наред...

Лично аз без някое от изброените образни изследвания (ЯМР или скенер, направени с контраст) не бих се оперирала. Може да има още образувания или засегнати лимфни възли, които "да светнат". Даже размерът на тумора с ехография е неточен. Моят с ехография единият доктор го определи, като 1 см, другият като 1,4 см, а третият като 1,5 см. На ЯМР и скенер излезе 2,4 на 1,9 см... Моят тумор беше лобуларен и "светнаха" и няколко фокуса, които не бяха излезли нито на мамографа, нито на трите ехографа.

Интересно ми е как са определили стадия без подходящо образно изследване...

Протоколът за лечение включва кор биопсия, хистология, образно изследване (едно или няколко от ЯМР, скенер и/или ПЕТ КТ) и едва тогава се определя терапията. Това са задължителните стъпки и всички онколози (медицински онколози) би трябвало да ги прилагат. Има доста публикации и видеа по тази тема.

☆☆☆
Alatea, искам да ти обърна внимание, че д-р Белинов предлага и гефрир (в момента на операцията изследват и според резултата решават какво ще правят). Доста лекари в България все още го правят, включително професори, но това е остарял метод. В съвременната медицина и напредналите държави това вече не се прави, защото дава много грешки. Дамата, осъдила болницата в Русе, заради отстранена гърда е била с гефрирно изследване. Нека сестра ти е запозната предварително, за да може да вземе информирано решение, в случай, че д-р Белинов и предложи такъв вариант. Аз му отказах и ми насрочи дата за биопсия, която после също отказах.

Последна редакция: нд, 11 фев 2024, 20:30 от Вела

# 383
Pipilota-93, Вела правилно ти го е написала, че има разлика между хирург онколог и медицински онколог.
И двамата са онколози, но единият само оперира, другият решава цялостното лечение и терапия.
Доктор Байчев е само хирург онколог.
След операцията ще има сигурно поне хормонална терапия, тя не може да бъде назначена от хирурга, а от медицински онколог.
Но ако размерите след операцията са такива и няма разсейки в лимфните възли, наистина има голяма вероятност да не се прави химиотерапия.
Какво точно пише в протокола от онкокомисията? На последната страница където са подписите само мастектомия ли пише? Нищо друго?
Много странно, че при такъв малък размер на тумора и без други образувания е препоръчана мастектомия. Даже и ки67 е наполовина на моето. Но аз съм още нова тук и може би пропускам нещо, нека по-опитните да кажат. Да не би да има наследствена обремененост, много случаи на рак на гърдата в семейството ви?
За доктор Байчев съм чувала и много добри и много лоши отзиви. От старата школа е и си кара по старите методи. Биопсията, която е направил каква е? Щирокоиглена (кор) биопсия ли?
Иначе Вела е права, говорете с него поне колко лимфни възела ще извади и какво да очаквате от операцията? Ако действително размерът е малък и няма засегнати лимфни възли, то може да се направи сентинелна дисекция на лимфни възли, при която се вадят само най-близките и после възстановяването е по-бързо, а рискът от усложнения е по-малък.
Хубаво е, че му имате доверие на хирурга, но здравето, гърдите и тялото не са негови, а на майка ти и тя ще живее после с последствията.
Не знам защо е това пълно доверие, но при такава сериозна диагноза не вреди второ мнение, че ако се налага и трето.

# 384
Pipilota, съжалявам и аз, че минавате през това, на първо място. Изчакайте операцията - не е особено далеч. При тези случаи не е въпрос на седмица-две обикновено. Мисля, че предлагат мастектомия, защото е ниско диференциран. Така съм чела. Иначе, след операцията, би следвало да има нова хистология. Ще се проверят лимфни възли и така картината ще е по-ясна. След операцията пак би трябвало да има онкокомисия с ново решения. Едно образно изследване, обикновен скенер например (за ПЕТ се чака доста, поне в София), и аз бих посъветвала, ако трябва и сами да направите. Успех!

# 385
Pipilota, как са стадирали без пет скенер?
Аз имам две ехографии, един ЯМР и един ПЕТ скенер преди стадиране, плюс КОР биопсия, води се че ЯМР е най точен. При мен на ехограф се видя 1,5-1,8, а ЯМР показа 2'4 на 3. Мен отказаха да ме стадират без ПЕТ скенер. Къде е минала майка ти комисия? Много е важно мнението на онколога, всички заедно от Комисията решават стратегията за лечение.
Пожелавам успех на операцията. 🙏

# 386
Ами щом е нискодиференциран и ще трябва непременно мастектомия, може би затова не трябва скенер.

Pipilota-93, още нещо се сетих.
Майка ти дали ще иска после реконструкция? Тя е млада, може би сега е в шок от диагнозата, но после като оздравее ще иска да изглежда добре.
Обмислете и това. Животът си продължава нормално после и да не съжалява, че е избързала и не е помислила и за външния си вид.
Има възможност с една операция да се направи мастектомията и да се сложи имплант.
Говорили ли сте с хирурга за това?

# 387
Пипилота,
проф Байчев е традиционалист, но много добър.
Щом му имате доверие, действайте нещата по реда, който е начертал.
За ПЕТ скенер се чака много, без Панагюрище, стотици жени се оперират и без него. Нека това не те притеснява.
По-важното е да минете такъв след операцията, преди химио и лъче.
Успех! Heart

# 388
Аз нямах пет скенер, само обикновен с контраст, който става веднага. В почти всяка болница го има и не се чака.
Затова е важно да се работи и с онколог, заедно с хирурга, за да се обсъдят подобни неща с него.
На хирурзите не им е работата да назначават образни изследвания и терапии, това правят онколозите.
В България е много погрешна практика да се мине операцията и чак тогава да се прави консултация с онколог.
Вярно, че в онкокомисията има, но аз с моята комисия среща не съм имала, какво остава да ми обясни някой или да задавам въпроси
Считайте колко е зле положението, щом вместо на лекарите, въпросите се задават по форумите.
Това, което е написала Alatea за Холандия, дано да стане някой ден и тук.

# 389
Момичета, един въпрос.
На 44 съм, имам все още цикъл, трябваше да ми дойде преди терапията с Доксетацел, но се бавеше, предполагам от стреса, сега нищо. Мина химиотерапията...Гърдите ми бяха напрегнати по време на вливката, имах чувството че ей сега ше дойде, успокоха се.. Но цикъл няма.
Какво става с този цикъл, изчезва ли, появява ли се после? С ХЕР положителен съм, без хормонална зависимост.

Общи условия

Активация на акаунт