Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване 83

• 53 318
  • 775
  •   2
Отговори
# 360
Мое лично мнение - не разясни ли лекар какво ще прави с мен и тялото ми, трябва да бягам надалеч.
Да, ние нямаме медицинско образование и не сме толкова компетентни, но тялото и здравето са си наши, а не техни.
Точно това ми го каза първия лекар, при който отидох. Че трябва да питам и да искам разяснение за всичко, защото касае мен и моето здраве, а не на някой друг.

# 361
  • Русе
Вела, може ли източник къде си го чела товаа за хормонопозитивните, ниското Ки и неповлияването на химията?
Защото аз съм същите показатели, даже Ки-то ми беше под 8 % и минах 6 химии като пич. Чисти ЛФ и тотална мастектомия. Преди това минах три мнения и всичките казаха: химия. Бях при проф. Дудов,  доц. забравих му името във Варна и познат доктор на познат в Токуда.

# 362
Здравейте, ако сте от Варна препоръчвам образна при доктор Куцаров отличен в областта си, прави и корбиопсия, има страхотна апаратура, скенер също, моята я направих при него и той ми откри мъничето още като бебенце дет се вика 4мм. Доктор Куцаров ме прати при Вълкан Иванов за операция. Така че и аз подкрепям да изчакате при доктор Вълкан Иванов или пробвайте, ако има свободен час при доктор Куцаров за мнение и преглед на образованието. Все пак  нямам личен опит с доктор Хинев и доктор Белинов.
Успех и всичко ще се нареди, но не пропускайте часа при Вълкан Иванов!
HeartBlush

# 363
  • Добрич
Ели_дечкин, за съжаление не мога да дам линк. Когато ми излезе резултата от хистологията започнах лудо търсене на информация. Бях толкова притеснена и объркана, че противно на същността ми не съм запазила никакви линкове (лаборатории, публикации, ЕСМО, всичко, до което се докопам, бях, като в транс). Четох го за съвременните държави (по памет, САЩ, Канада, Германия и пр.). Даже някъде при такава хистология задължително правят теста Ендопредикт/Онкотайп, защото в повечето случаи се оказва, че химиотерапията е противопоказна и цитирам по памет "повече ще навреди, отколкото да помогне".
Условието е хормонозависим, но Her2 негативен, ниско ki67 (мисля, че беше под 10%) и чисти лимфни възли.
Моите показатели бяха точно такива (ki67 7%, а след операцията се оказа, че е 5%) и ми назначиха неоадювантна химиотерапия (без да ми връчват протокол...), която отказах. За нея доц. Консулова ми каза, "че не само няма да ми помогне, ами и ще ми навреди, защото ще забави във времето най-адекватното за мен лечение, а именно мастектомията".

Допълвам:

Успях по памет да намеря поне един линк с мнение на лекар:

Цитат
Има тумори, при които химиотерапията е много малко ефективна. Това най-често са тези, например, с много силна експресия на естрогенови и прогестерогенови рецептори и негативни за HER2. Тоест, при всички случаи ползата от химиотерапията при тези жени ще е много по-малка.

И един за Онкотайп

Ти предполагам, че си диагностицирана отдавна, а тогава все още сигурно не е имало толкова информация, която е достъпна.

Последна редакция: чт, 08 фев 2024, 22:53 от Вела

# 364
Извинявам се за късния отговор, @Вела благодаря за споделената и информация и коментар. Това беше и нашето чувство и питане след ЯМР - дали тогава е била необходима химиотерапията. От друга страна пък засегнатия лимфен възел е намалял. За съжаление мама не пожела категорично да отидем на второ мнение преди да пристъпим към химиотерапия, което е и моя грешка, тъй като предвид деликатното й състояние и аз не настоях. Но пък я гледаха 2ма различни хирурзи-онколози, които бяха на мнение че трябва да я започнем. От тук нататък след операцията със сигурност ще отидем и другаде. Ще прочета назад темите и мненията, за да се ориентирам по препоръките ви за лекарите.

# 365
При сестра ми с хормонозависим и HER негатовен, онколозите бяха категорични, че трябва предоперативна химия. Последва квадрантектомия, няколко махнати лимфни възли (имаше възпалени, без ракови клетки в тях, дали е имало преди химията, няма как да се знае). Следоперативна химия отказа, а и Консулова каза, че не е наложително... И направи лъче.

# 366
  • Русе
Вела, не съм диагностицирана чак толкова отдавна. Статията е 1 година след моето диагностициране.
Цитирам: "Не бих казала, че химиотерапията не е ефективна при рака на гърдата. Но, трябва да се обърне специално внимание на факта, че ракът на гърдата вече не е една болест, а много. Всяка една от тях трябва да се лекува съответно. Има тумори, при които химиотерапията е много малко ефективна. Това най-често са тези, например, с много силна експресия на естрогенови и прогестерогенови рецептори и негативни за HER2. Тоест, при всички случаи ползата от химиотерапията при тези жени ще е много по-малка. Но, в случаите, в които туморът е напреднал, въпреки това може да се наложи и прилагането на химиотерапия. Тоест, водещо е какъв е туморът, за да може да се даде най-подходящото лечение за него."
Това е ключът за палатката. Моето говедо беше над 2 см и по протокол задължително минавам химия. Всички със същите показатели, но с по-малък размер, не им назначават. Две жени  познавам, които са минали без химия, но са били с малки образувания.

Да се допиша: Вели, поста ми не е към теб лично, а по-скоро към новите. Да не тръгнат да отказват химия, щото в бг-мамма така пишело. Гуш

# 367
  • София
Моето пък е под 2 см. Хормонозависимо, с Хер -. Но...минах химия 4 курса. Обаче след Ендопредикт. Мисля, че в Надежда вече стандартно препоръчват в такива случаи Ендопредикт. Но понеже не е по каса и е доста пари всеки сам преценява ще го прави или не. И да химията може да се откаже, но повярвайте ми докато бях на нея се чувствах супер спокойна, че трепя гадината Simple Smile. Дори и чисто психически на мен ми повлия добре и извлекох позитивите от нея.

# 368
  • assenovgrad
Ant G , Шопов каква реконструкция предлага?
С имплант или със собствена тъкан?
Момичета, някой имал ли е киселини след химиотерапия, направо ще откача, такова чудо не ми се е случвало Sad

За киселините ми помогна само Нексиум - сутрин и вечер по 20мг. Пих го от началото до края на химиотерапиите!
Blue Heart

# 369
Вела, може ли източник къде си го чела товаа за хормонопозитивните, ниското Ки и неповлияването на химията?
Защото аз съм същите показатели, даже Ки-то ми беше под 8 % и минах 6 химии като пич. Чисти ЛФ и тотална мастектомия. Преди това минах три мнения и всичките казаха: химия. Бях при проф. Дудов,  доц. забравих му името във Варна и познат доктор на познат в Токуда.
Специално за ILC /ER +++ PR+ HER2 – KI под 14/  изчетох много информация и  проучвания .В повечето случаи при ТУ под 2 см не се прилага неадювантна химиотерапия . Разбира се има и много други фактори ,които влияят на това дали да има химио-,или лъчетерапия. Ето и линкове на англ.
Слабата чувствителност на инфилтриращи лобуларни карциноми на гърдата към неоадювантна химиотерапия може да се обясни с техния биологичен профилhttps://www.ejcancer.com/article/S0959-8049(03)00734-2/pdf
Полезна ли е адювантната химиотерапия при пациенти с лобуларен рак на гърдата? https://www.annalsofoncology.org/article/S0923-7534(19)37725-7/fulltext
Адювантната химиотерапия не може да донесе полза за преживяемостта при HR-позитивен, HER2-отрицателен, pT1b-c/N0–1/M0 инвазивен лобуларен карцином на гърдата: проучване за съвпадение на резултата за склонност, базирано на база данни SEER https://bmccancer.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12885-020-6614-0
Ако се разтърсите на английски с търсачката ще ви излязат много резултати.

# 370
Вела, не съм диагностицирана чак толкова отдавна. Статията е 1 година след моето диагностициране.
Цитирам: "Не бих казала, че химиотерапията не е ефективна при рака на гърдата. Но, трябва да се обърне специално внимание на факта, че ракът на гърдата вече не е една болест, а много. Всяка една от тях трябва да се лекува съответно. Има тумори, при които химиотерапията е много малко ефективна. Това най-често са тези, например, с много силна експресия на естрогенови и прогестерогенови рецептори и негативни за HER2. Тоест, при всички случаи ползата от химиотерапията при тези жени ще е много по-малка. Но, в случаите, в които туморът е напреднал, въпреки това може да се наложи и прилагането на химиотерапия. Тоест, водещо е какъв е туморът, за да може да се даде най-подходящото лечение за него."
Това е ключът за палатката. Моето говедо беше над 2 см и по протокол задължително минавам химия. Всички със същите показатели, но с по-малък размер, не им назначават. Две жени  познавам, които са минали без химия, но са били с малки образувания.

Да се допиша: Вели, поста ми не е към теб лично, а по-скоро към новите. Да не тръгнат да отказват химия, щото в бг-мамма така пишело. Гуш
. Ели мойте показатели бяха същите,а тумора беше 15мм имах и още два но по-малки.Ки-то беше под 15% и аз изкарах 6 химии.Помня,че след проведен скенер не беше отчело някакво намаление на размера.Все си казвам дано е било за добро.

# 371
  • Русе
Благодаря за статиите, но не владея английски на такова ниво, отделно в следващия си коментар съм написала защо аз съм имала химия, и то моята не беше неадювантна, не съм с лобуларен.

За мен дали ще има или няма химия трябва да го реши лекар специалист, на който имаме доверие (или след второ-трето мнение). Нито съм биолог, нито онколог, нито се напъвам да разбирам. Докторът затова е учил, аз съм избрала друго направление. Всеки да си гледа работата. Тук, хвърляме боб и гадаем. РМЖ са 250 вида, няма как за всички да има измислен протокол.
Все повече си давам сметка, че с коментарите си оказваме влияние на новите и няма предвид окуражаващи или подритващи, или за застраховки, или мазане на вени.  Говоря за леченията, които се менят всяка година заради новостите, отделно индивидуалните ни характеристики. "Ама Пенка е отказала химия, аз що да я правя?" -  може да коства нечий живот. Бъдете умни!

Сисе, или някой доктор се е презастраховал, или е точил ЗК, или е имало други индикации, за да ти я изпишат. Правилно си казваш, аз си казвам същото.

# 372
  • Добрич
Моят тумор също беше лобуларен (и мултифокален) и доц Консулова беше категорична, че трябва да направя мастектомия и химиотерапията няма да ми помогне.

Определено мисля, че каквото и да решим, трябва да попаднем на лекар, на когото вярваме. Често се случва различните лекари да назначават различни терапии и е трудно да се ориентира човек кой е прав и кой греши.
Вътрешното усещане, че "това е най-доброто за мен" може да ни помогне, особено ако имаме силна интуиция.

# 373
Благодаря за статиите, но не владея английски на такова ниво, отделно в следващия си коментар съм написала защо аз съм имала химия, и то моята не беше неадювантна, не съм с лобуларен.

За мен дали ще има или няма химия трябва да го реши лекар специалист, на който имаме доверие (или след второ-трето мнение). Нито съм биолог, нито онколог, нито се напъвам да разбирам. Докторът затова е учил, аз съм избрала друго направление. Всеки да си гледа работата. Тук, хвърляме боб и гадаем. РМЖ са 250 вида, няма как за всички да има измислен протокол.
Все повече си давам сметка, че с коментарите си оказваме влияние на новите и няма предвид окуражаващи или подритващи, или за застраховки, или мазане на вени.  Говоря за леченията, които се менят всяка година заради новостите, отделно индивидуалните ни характеристики. "Ама Пенка е отказала химия, аз що да я правя?" -  може да коства нечий живот. Бъдете умни!

Сисе, или някой доктор се е презастраховал, или е точил ЗК, или е имало други индикации, за да ти я изпишат. Правилно си казваш, аз си казвам същото.
Разчитаме на знанията на лекарите и божията милост.Никой не може да каже на 100% кое е правилно и кое не е.Всеки сам решава стиска ли му да откаже дадена терапия и всеки сам си носи последствията.Понякога ни се иска да определяме нещата който ни се случват,но уви.Ако нямах химия щях да се чудя пък не постъпват ли грешно и не е ли по-добре да си я изкарам.И наистина новите да се доверят на лекарите си,защото се опитват да ни помогнат,не да ни убият.

# 374
  • Варна
Момичета,влизам пак с въпрос.При вас имаше ли отклонения в кръвната картина.Днес сестра ми си пусна изследвания и всичко е норма.Хемоглобин 143.Питам защото имаме доста роднини от страната на мъжа ми със злокачествени заболявания и всички бяха с нисък хемоглобин.Дори лично съм давала,преди да им правят химио.На племенницата му също откриха на гърдата преди една година в Холандия,нисък хемоглобин и пак преливаха кръв.Ако ви интересува как протече лечението там,ще ви разкажа,нищо общо с тук.И щях да забравя,вчера вечерта на сестра ми и дошъл цикъла и днеска бучката била с една трета по малка.Понеделник я вземат за биопсия,първо ще пита дали е кор широкоиглена, по ваши препоръки и ако не,ще откаже.Ще чакаме резултата от биопсията и тогава,ще ходим при Др.Вълкан Иванов.Ще я дадем и за второ мнение при др.Калчев в Терапията.Видях името му в темите.Пак ще питам по нататък и за хирург ако се наложи.

Общи условия

Активация на акаунт