Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване 83

• 53 333
  • 775
  •   1
Отговори
# 345
При мен пък на два пъти се получи подуване на ръката. С извадени 20 л.в. съм. Първият път беше година и половина след приключване на активната терапия. Тогава един месец правих упражнения и ръката се нормализира. Миналото лято също получих оток - доста сериозен и още е леко подута, въпреки ръкава и мазилата. Пренебрегнах упражненията, обаче. Та, не искам да ви плаша, но не е изключено да се случи. Внимавайте с масажите и топлото!

Последна редакция: чт, 08 фев 2024, 14:17 от Корен

# 346
  • Русе
Тъкмо една съфорумка ме подсети: новобранките, мажете вените! След всяка химия поне по ден - два! Аз използвах Хепароид, но и с Лиотон съм мазала.

Последна редакция: чт, 08 фев 2024, 16:02 от Ели_дечкин

# 347
  • София
Calm, и на мен ми отмениха датата за Пет скенер в Токуда, беше за 1 февруари. На 30 януари скенера още работеше. Мисля да отида лично, поне да разберем дали вече са отстранили проблема.

# 348
Тъкмо една съфорумка ме подсети: новобранките, мажете вените! След всяка химия поне по ден - два! Аз използвах Троксевазин, но и с Лиотон съм мазала.
Вените, където е бил абоката ли?

# 349
  • Русе
Да, и малко нагоре.

# 350
Здравейте, мацки!
Никак не се радвам да видя нови попълнения!
Оливче,
Не е така диспансера в Надежда за съжаление. Аз също се подлъгах по страхотното отношение на проф.Щерев, а и доц.Консулова ми препоръча Надежда пред Токуда, но съм разочаровна. Същият конвейр си е като в Сити. Доста формално. Кръв , образно и "как се чуствате?". Аз сама си поисках сцинтиграфия, а те взеха че ми дадоха за ПЕТ скенер. Но май навсякъде е така.
АнтГ,
Аз бях със същия рак - тройно негативен с високо Ки.  И при мен всички показатели си бяха в норма през цялото време. Маркери, фосфатаза, и пр., които се изследват. По време на химията ТМ скочи малко, но доста под горната граница.
Хайди,
Аз имах ужасни киселини след първата химия. Реших, че е от храната, но не беше така. Стомахът е с лигавица, а както знаем химията е кошмар за всички бързоделящи се клетки. Аз се усетих навреме и по съвет на онколога веднага след вливките започвах да смуча гавискон или нещо от този род. По едно-две на ден и предотвратяваха появата на гадните киселини.

Някой беше питал за афти ( не ми се връща назад да видя кой беше, да ме извини) На мен ми бяха казали , а и в действителност помага, много често, ама наистина  много често жабурене с билкови капки "Сандрин" .Разтварят се в някакво съотношение с вода и са много спорни. С 1 шишенце избутах цялата химия. Също жабурене със сребърна вода "Аркол". Тя е антисептик и убива бактериите в устната кухина. Аз ги редувах по 10-15 пъти на ден. Даже си носех и в болницата и веднага след вливките започвах жабуренето. Само веднъж ми се поду венеца до един зъб и тогава го налагах със сушени сини сливи. Много бързо мина. Дали от сливите, не знам?
За вените също ми бяха казали сестрите в болницата още на първата вливка. Хепароид или Лиотон. Аз карах химии през пролетта и лятото и установих, че Лиотон ми действа по-добре, защото има и охлаждащ ефект. Но мажех всеки Божи ден сутрин и вечер. По продължение на вената, в която са вливали от пръстите до лакътя. Само веднъж ми се поду и възпали вената и то две седмици след вливка. Така и не разбрах на какво се дължеше това възпаление. Тогава личната ми каза напоена с риванол марля да я сложа във фризера  и с нея да си налагам ръката, докато омекне. Има много добър ефект. За ден- два  мина възпланието. Да не се завързва ръката в никакъв случай, защото се затопля, а това е противопоказно за възпалени вени.

# 351
Sonnita, от централата на Токуда ми казаха, че проблемът още не е отстранен и нищо не знаят повече.

# 352
Моли, Hug
Чудесен и много полезен пост! В няколко изречения - много възможни проблеми и решения!
Бих посъветвала новите момичета да прочетат поне две три теми назад. Давани са безценни съвети и да си записват - за коса, афти, вени, ТЕЛК и т.н.
И да правят упражнения всички с премахнати лимфни възли, може и 5 години след операцията да се получи лимфедем!

# 353
Палечка, признавам си, че и аз като ви намерих, нахлух направо с въпросите, но то е разбираемо след шока.
Винаги имаше поне една добра душа да отговори, нищо че сигурно е дъвкано много през годините. За това си го харесвам това местенце тук! За това си ви обичам и вас Blue Heart !
Ако беше в някой друг подфорум, сигурно скалпове щяха да хвърчат Sweat Smile. Но в бедата си хората стават някак си по-толерантни към себеподобните . Неведнъж и тук съм споделяла, че диагнозата ме направи по-добър човек сякаш.
Аз си бях направила едно тефтерче, в което си водех записки . Полезни съвети от тук, от ФБ, от жени, с които съм се запознавала по време на лечението. Скоро го подарих на една жена.
Имаше скоро във ФБ една дама, която беше издала малко книжле със съвети и препоръки по време на лечението. Писана и финансирана от нея,  от собствен опит. Подаряваше книжката безвъзмездно на жени, които провеждат лечение в момента. Ще се опитам да я намеря, да видя дали я нямаше и в електронен вариант.

едит:
Не намерих тази, която търсех, но открих ето това. Може да е полезно четиво за някой:
https://---shoretner923-3sD8Vip

Последна редакция: чт, 08 фев 2024, 17:24 от Mollly

# 354
  • Варна
Здравейте борбени мами.Включвам се в темата ви с няколко въпроса.Сестра ми вчера си напипала бучка.Днес успяхме да отидем на хирург онколог,др Белинов.От Варна сме.Докато го пипна и разбра,че не е добре и не е отскоро.Последва и ултразвук.В понеделник я вика за биопсия.Записах час за др.Вълкан Иванов,но е чак за 20.02.Моля за вашето мнение.С нейно позволение пиша тук и качвам ултразвука.

# 355
  • Русе
Да прави биопсията. Докато излезе ще дойде реда за д-р Иванов. Има съмнения за злокачественост, това е и написал. Не е малко, но на апаратите не може да се разчита на размера. Биопсия - широкоиглена.

# 356
Alatea, дано всичко се окаже напразна тревога.
Двайсти не е далече, макар така да ти се струва. Не се развиват нещата така бързо, че една две седмици да са от значение.
По-важно е да сте при правилния доктор и да се предприемат правилните стъпки
Каква биопсия ще правите? Има отворена, тънкоиглена и широкоиглена (кор) биопсия.
В повечето случаи се препоръчва широкоиглената (кор) биопсия.
Надявам се, че сте изговорили тези неща с хирурга, преди да предприемете каквото и да било.

# 357
  • Варна
Благодаря ви много.Знаех че тук ще получа ценни съвети.Не каза каква биопсия.Аз като чух и  ми се зави свят.До последно бях сигурна,че е доброкачествено,а сестра ми че е злокачествено.Зърното й било хлътнало.Чета ви редовно и мислех че съм подготвена с въпросите,но си глътнах езика.Каква трябва да е биопсията.Къде може да отидем и за друго мнение,може и да  е в друг град.За хистологията знам,че трябва и второ мнение.

# 358
  • Добрич
Скрит текст:
Здравейте, на моята майка откриха рак на гърдата миналия август. Направихме биопсия, ще прикача и резултата, компютърен томограф, след което се оказа че има и метастази в лимфен възел. Направихме в друга болница и биопсия на лимфния възел, като се потвърди че има наличието на ракови клетки, сложихме и 2 туморни маркера - 1 в тумора и 1 в лимфния възел. Назначиха се 6 химиотерапии, като последната беше на 18ти декември, след което ни насочиха за операция. Преди 4тата и преди 6тата химия мина ехограф, като на ехографът казаха че туморът е с променена структура, а лимфния възел е намалял.

Миналата седмица мина и ЯМР, като се оказва че туморът не е намалял, само лимфния възел. Следващата сряда ще се оперира, като решихме да не се махат всички лимфни възли, а само засегнатите. Съжалявам ако пиша несвързано, но не очаквахме че туморът няма да се повлияе от химиите и направо се сринахме.
Скрит текст:
Нея най-много я притеснява премахването на всички лимфни възли, тъй като за съжаление се пада в една стая с жени след операция, които едвам движиха ръцете си и бяха адски подути. Ако можете да ни дадете някакъв съвет ще съм ви много благодарна

Krisivi, при естроген и прогестерон позитивен и Her2 негативен тумор с ниско  ki67 и чисти лимфни възли по протокол не се прави химиотерапия, защото се смята, че туморът няма да се повлияе от нея. Вие очаквате заразени лимфни възли и  ki67 не е ниско, но все пак туморът е естроген и прогестерон позитивен и Her2 негативен. Може би, затова не се  е повлиял. Не се отчайвате, ще го отстранят при операцията и всичко ще е наред.

Здравейте борбени мами.Включвам се в темата ви с няколко въпроса.Сестра ми вчера си напипала бучка.Днес успяхме да отидем на хирург онколог,др Белинов.От Варна сме.Докато го пипна и разбра,че не е добре и не е отскоро.Последва и ултразвук.В понеделник я вика за биопсия.Записах час за др.Вълкан Иванов,но е чак за 20.02.Моля за вашето мнение.
Скрит текст:
С нейно позволение пиша тук и качвам ултразвука.

Първо отидох при д-р Белинов, защото събрах най-много препоръки за него, но не го препоръчвам в никакъв случай. Имах дата за биопсия и я отказах.

После ходих при д-р Хинев (два пъти). Определено ми допадна много повече от д-р Белинов. Имах дата за биопсия/операция, но я отказах.

Третият лекар, който посетих беше д-р Вълкан Иванов. Огромна разлика между него и Белинов...
Ако някой ме пита за съвет бих препоръчала д-р Вълкан Иванов и категорично бих отхвърлила Белинов.  Понеже, молите за мнение: непременно изчакайте прегледа при д-р Вълкан Иванов и после решете. Времето до 20.02 не е фатално по никакъв начин, но изборът на неподходящ лекар и терапия може да бъдат много фатални. Ако искате, пишете ми на л.с.

Кор биопсия  (дебелоиглена под ехографски контрол) задължително и д-р Вълкан Иванов е много добър за нея.

Последна редакция: чт, 08 фев 2024, 22:55 от Вела

# 359
Алатеа,
КОР биопсия  трябва.  Сиреч дебелоиглена. Много е важно и кой ще я вземе.
Защо не отидете още утре пред кабинета на Д-р Вълкан Иванов?
Знам, че не връща пациенти. Може би ще почакате пред кабинета, но ще вземе биопсията доста преди 20- ти.
Не че е фатално 5-10 дни, но за ваше успокоение, че правите нещо и вървите по пътечката.
Имам му телефона, ако искаш да се чуете?

Общи условия

Активация на акаунт