Любители на рози 4

• 33 298
  • 736
  •   1
Отговори
# 435
Има саксийни - най-богат избор - на цветната борса на пазара Д. Петков. Има храсти без бодли. Много ги обичам - те са с групирани цветове (на китки) и не приличат на рози. Градински са, устойчиви на студ.

# 436
  • София
Цветнята борса не я ли местеха някъде и там не е ли за рязани цветя? Не съм ходила, но все съм чувала, че хората за букети ходят?

Из нета харесах няколко, но не намерих каквото търся,като цвят и вид, все нещо се различава от спомените ми... Нещо ми се върти, че чаени розички ги наричаха...

В 16л саксия, 33/27см колко голяма би живяла що годе щастливо, такава която описват, че стига 50-60см или 60-100см?
И например гледайки този сайт https://pharmarosa.bg/rozsa/hadikfalva-389 (тази ми хареса между другото, нищо, че е съвсем розовичка)
Какво значи тази картинка

Май Румба най ми напомнят на цвят за това, което търся...

Последна редакция: ср, 02 апр 2025, 08:55 от Angel_Dust

# 437
И аз мисля, че за Румба става въпрос.
Нямам я, но и на мен ми напомня за едно време, беше много разпостранена.

# 438
Едва ли помните, но миналия юли ви питах дали ще оцелеят розите ми сами до септември. Оцеляха, дори жълтата даде един цвят през декември. Тези дни на бързо изкараха доста нови листа. Обаче едната има сухи листа. Освен това имат листа само в горната си част. Мога ли да наоравя нещо за това. И ако сега е късно, поне през есента. Иска ми се да са по-богати.Да им взема ли течна тор за рози?

# 439
Аз моите не ги торя с нищо.
За оголването в основата зависи от сорта.
Но така или иначе, все още не са тръгнали да се разлистват по това време.

Ще се ослушвам и аз някой да сподели за наторяване!

# 440
За сорта, мога да потърся картончетата да го видя. Обаче, когато ги купувах си бяха с листа от корена.

# 441
За сорта, мога да потърся картончетата да го видя. Обаче, когато ги купувах си бяха с листа от корена.

Сигурно са били още малки и по-ниски.
Не знам, не мога да кажа. Зависи от сорта, както казах.
Но може и още да не са се разлистили по това време. Тепърва тръгват.

# 442
  • Варна
Ейнджъл, забеляза ли, че фирмата е в Унгария и доставката на 1бр. роза е 49лв?
red soul, подрязвала ли си ги?
В никакъв случай не съм специалист, но знам че розите трябва да се подрязват, някой го правят на есен, други препоръчват на пролет и според вида на розата подрязването е различно. Поне махни миналогодишните листа.

# 443
За по голям брой рози 5 - 11 цената си идва на мястото. Примерно за 11, оскъпяването е само 3.1лв за роза. От чужбина не си струва поръчка на 1 -2 корена.

# 444
  • София
Mentolka  -  😅😂😂😂не, разбира се... Благодаря, че ме светна, все някога щях да се усетя и да се разочаровам силно... Поне да знам като сорт нещо да търся😅

Надявам се все пак някой и за саксията да ми каже😊😊😊

# 445
  • На морето!
Торя през април, използвам дъждовете и вкопавам на плитко по шепа ЯраМила комплекс в пръстените около рози, дървета и храсти и това е.

# 446
Аз моите не ги торя с нищо.
За оголването в основата зависи от сорта.
Но така или иначе, все още не са тръгнали да се разлистват по това време.

Ще се ослушвам и аз някой да сподели за наторяване!
Аз торя с това:

Заравям в почвата, на една педя разстояние от ствола на розата, количество на дъното на кофичка от кисело мляко. Март или април всяка година, в зависимост от метеорологичните условия. Информацията ми е от агроаптеката, която ползвам. Слагам от този тор на всичко в градината. Количеството е според големината на растението.

# 447
Не бяха малки. Пак толкова голени си бяха. Не мога да им намеря снимки. Торят ги, преди да ги продават. Беше с големи, плътни листа и с много цвят. Ще им купя тор, да видя дали ще живнат.
Намерих си от темата. Не са ясно много, ама се вижда как листата започват от корена.А сега там ням аи зачатък на листо.

Последна редакция: ср, 02 апр 2025, 10:46 от red soul

# 448
Цветнята борса не я ли местеха някъде и там не е ли за рязани цветя? Не съм ходила, но все съм чувала, че хората за букети ходят?
Не, в уличка, перпендикулярна на пазара (Д. Петков) са саксийните растения. Редовно купувам от там. Малките саксийни розички, преместени в градина/по-голяма саксия стават едри тип бордюрни рози.
Ето линк на роза без бодли - много непретенциозни се оказаха:
https://palmi.bg/product/485/byala-roza-na-leydi-banks.html
https://palmi.bg/product/808/rozova-roza-na-leydi-banks.html
За розово цъфтяща роза погледни Дмасцена - маслодайната българска роза. Ухае и от венчелистчетата й може да се прави сладко.
https://exoticplantsbg.com/product/1300/rosa-damascena-p9-maslod … sena-za-broy.html

Последна редакция: ср, 02 апр 2025, 14:42 от Шарлот

# 449
  • София
Като каза, че не приличат на рози  мислех, че за този тип говориш😅😂
Които са сладки, но наистина не приличат много на роза
https://nezabravkaroses.com/produkt/cutie-pie/

Мерси, ще се опитам да го намеря, нигога не съм ходила там, но те още надали цъфтят та не знам как ще избирам точно... Харесах няколко от други сайтове, но снимките не показват много... Струва ми се, че вс от твоите линкове обаче са доста по-големи храсти, отколкото ми трябват. Аз всъщност искам една или две само... 😅

Общи условия

Активация на акаунт