Любители на рози 4

• 33 225
  • 736
  •   1
Отговори
# 615
Не обявяват името на оригинала, защото нямат право да ги размножават и да ги продават. И при розите има запазени марки. Може да ги купуват на едро от Кордес или други производители с отстъпки и да ги продават тук с официалните имена и етикети. Другото - размножаване с резници и присаждане си е кражба и пиратство.

# 616
От както обсъждате темата за розите под номера се питам - дали се запазват качествата на "сортовите" рози при нашенското нерегламентирано размножаване с резници? Все пак именитите разсадници вероятно влагат доста повече наука в създаването и поддържането на разновидностите. Ако беше лесно и просто нямаше да има имена в бранша като Кордес (напр.)

# 617
Разсадниците като Кордес влагат огромен ресурс, цикълът за да се създаде нов сорт е десет години. Затова няма как да продават растенията по две за лев. Но и не си позволяват да продават болни, слаби растения, държат си на името.
С другия тип продавачи под номер нямам личен опит, нищо не мога да кажа. Но някой продавач, който си сменя името (както написаха наскоро тук) едва ли го прави заради многото си доволни клиенти.

# 618
Поръчах така желаната от мен роза на Кордес от Оакплантс. Оказа се, че Недеви (новите Rozi Bg) явно са ме подвели, за да купя роза от тях, като ми казаха, че етикетът на Оакплантс бил принтиран за левче и най-вероятно розата не е оригинална. Видях обаче, че и рози от сайта на Росица Митин са с етикет като от Оакплантс и поръчах. Даже хванах намаление, ще покажа, когато пристигне.

За Иванови прочетох положителни мнения предимно, но имаше и негативни. Не знам дали размножаването на розите ще запази качествата им. Имам вкоренени, но още не са цъфнали от моя роза на 20г.

Последна редакция: сб, 24 май 2025, 09:19 от Janice_

# 619
Много непрофесионално от страна на новите рози бг.

# 620
Освен, че е непрофесионално цената на розата беше 38 лева, като те твърдят, че заради това, че растението е с паспорт, те искат 38 лева. В сайта на Росица Митин и Оакплантс бяха по 32лв, а също имат паспорт.

В Кордес работят специалисти, със сигурност учили години наред специалности като ботаника и фитология, с години опит в това, а не размножават и създават селекции растения ей така. Затова и цените им са високи. И аз размножавам растенията вкъщи, но нямам претенции, не съм специалист и не правя бизнес от това.  Просто някои хора са си направили бизнес от това, че размножават цветята, които имат и ги продават.

# 621
  • София
В крайна сметка, предполагам, ако растението е красиво и здраво, името и паспорта нямат голямо значение...

Гледам сега, че 2-те оцелели клонки от моята се опитват да пуснат нова зеленинка по връхчетата, може и нещо все пак да оцелее, няма да е красива и богата роза, предполагам, дори и да се развият, но все някаква може и да се пребори да бъде... 🤷‍♀️

# 622
От oakplants засега имам само една поръчка, но пък за сметка на това беше голяма - 14 рози. Бях писала като ги получих. Беше в студа още (в края на февруари) и растенията дойдоха преполяти, също и съвсем малки. Засадих ги през март в градината и като започна едно почерняване на стъбла, наложи се на всички да режа почти до дъно клони. Все още не са се съвзели напълно и тук-там се появява почерняване. Като цяло съм със смесени чувства. Хем има още сортове, които съм си набелязала на сайта им, хем не знам дали бих рискувала с втора поръчка от тях.
Относно етикетите, някои дойдоха с оригинален етикет, други с принтиран.

# 623
На мен ми бяпа изпратили снимка на растението и според мен изглеждаше развито и в добро състояние. Ще видя какво ще пристигне във вторник.

# 624
Изрових снимката, която има направена веднага след като ги получих.

# 625
То "всеки сам си преценя", но яко розите са тяхно производство никога не бих платила толкова високи цени.
 Имат логото на Дейвид Остин на сайта си, но не пише дали са дистрибутор на фирмата.
Само думата "Селекционер" в описанието на розата въобще не ми е достатъчно. Бих искала да знам кой точно е производителя.

# 626
То "всеки сам си преценя", но яко розите са тяхно производство никога не бих платила толкова високи цени.
 Имат логото на Дейвид Остин на сайта си, но не пише дали са дистрибутор на фирмата.
Само думата "Селекционер" в описанието на розата въобще не ми е достатъчно. Бих искала да знам кой точно е производителя.

Не мисля, че те ги произвеждат, внасят ги на гол корен на есен от лицензирани разсадници(ДО включително) и ги поставят в саксии, като започват да ги продават почти веднага след засаждане.

# 627
Какво означава "ДО включително"?
Защо не пишат изрично кой е производителя, кой е лицензирания разсадник от който са внесени тук?
Фактът, че розите на luckystar са почернели означава инфекция. Гъбична или бактериална, каквато и да е, е опасно не само за 14те ѝ рози, но и за всичките ѝ останали растения в градината.
Специално Кордес имат политика за гаранция на розите на гол корен, но не и на растенията в саксии:
https://www.rosen.de/en/company-service/growth-guarantee

# 628
ДО би трябвало да е Дейвид Остин.

# 629
В Nezabravkaroses има и реална снимка как изглеждат в момента розите. Ще видя като ги получим.

Общи условия

Активация на акаунт