Любители на рози 4

• 33 222
  • 736
  •   2
Отговори
# 630
То "всеки сам си преценя", но яко розите са тяхно производство никога не бих платила толкова високи цени.
 Имат логото на Дейвид Остин на сайта си, но не пише дали са дистрибутор на фирмата.
Само думата "Селекционер" в описанието на розата въобще не ми е достатъчно. Бих искала да знам кой точно е производителя.
Напълно съгласна съм с написаното, но не съм виждала и в другите сайтове да пише, че са дистрибутори на даден селекционер или, че растението е директен внос от селекционера. В други сайтове като lovehortensia и sortovisemena дори не съм видяла логото на селекционерите като Кордес, Тантау или Дейвид Остин. В случая на Оакплантс пише, че снимките на сайта им са предоставени с любезното съдействие на производителя Дейвид Остин, но не знам дали изобщо е вярно. Определено ще се почувствам тъпо ако съм взела роза, която не е произведена от Кордес, а просто размножена от Оакпланс.
Това, което ми беше направило впечатление беше, че розата, която ми изпратиха на снимка от Оакплантс беше доста по-развита от тази на Недеви (новите Rozi Bg).
Иначе отново ударих на камък с lovehortensia. След като макрофилата от тях хвана въшки, сега и паникулатата има гъбички...

# 631
Дами, въпрос- имахме градина, пълна с различни рози, вкл. една на над 100 год, която беше много рядка. От 10 год не са обгрижвани и са оцелели само въпросната, която е подивяла, пълна е с цвят, но е дребен, и с криви дръжки. И няколко други рози, отново изглеждащи по съшия начин. Както и една огромна увивна, която е заела половината външна стена, но цъфти като шипка.
Въпросът ми е, наесен, ако се изрежат до дъно, имат ли шанс да се превърнат отново в рози, в първоначалния си вид?
Освен това, понеже нямам друг вариант, взех клонки от старата роза и в момента са в голяма саксия на терасата. Южна е, но те са на пода. Имам ли шанс да пуснат корени?

# 632
Не пишат, че са дистрибутори или че розите са произведени от споменатите фирми, може би защото просто не са. Ако аз продавах продукция на такива фирми като Кордес или Дейвид Остин бих била горда и бих се хвалила на всяка крачка. Няма лошо да купуваш на едро, да продаваш на дребно и да печелиш. Но трябва да си честен, отговорен и добър професионалист.
Писали сме тук колко е опасен бактериалният рак при розите, ако плъзне зараза, загубите ще са големи. Препаратите не са евтини и за другите зарази, и всичката тази хамалогия с болни растения убива удоволствието.
Флоров например поне директно си ги продават по номера - присадени резници върху основа, но и цената е приемлива горе долу.
red soul, аз не бих чакала с рязането до есента. Бих орязала сега всичко на макс един метър височина, + всички клонки растящи навътре в храста. И ще се види кое какво е и как ще се развива.
За тази която цъфти като шипка - или си е шипка, или е прораснала основата (от шипка) върху която е направена присадката. Разгледай долу ниско в основата - виждаш ли нещо, което излиза странично от главното стъбло. Шипката е с по-дребни листенца от розата. Разрови и отчупи до дъно израстъка и ако присадката нагоре е жива, ще си продължава да расте.

# 633
Махни листата на резниците. На повечето места чета, че им слагат и шишета нищо, че е лято. И аз сложих едни резници преди няколко дни в саксии и на всички им сложих шише.

# 634
Възможно ли е вкореняване на пъпка от роза и как се прави, ако е възможно изобщо? Гледах видео на тази тема, но изобщо не ми се вярва да е истина. Вчера си откъснах невероятна шарена роза от двора на приятели с цвят и пъпки и се оказа много ароматна. Искам да си я захвана от новите пъпки. Казаха ми, че продавали по аптеките специални  вкоренители. Моля за професионално мнение. Незнам името на розата, но цветът и е шарен в бяло и тъмно розово като напръскана. Дребничка е и с много пъпки като трендафил.

# 635
Възможно ли е вкореняване на пъпка от роза и как се прави, ако е възможно изобщо? Гледах видео на тази тема, но изобщо не ми се вярва да е истина. Вчера си откъснах невероятна шарена роза от двора на приятели с цвят и пъпки и се оказа много ароматна. Искам да си я захвана от новите пъпки. Казаха ми, че продавали по аптеките специални  вкоренители. Моля за професионално мнение. Незнам името на розата, но цветът и е шарен в бяло и тъмно розово като напръскана. Дребничка е и с много пъпки като трендафил.
Резник може да се вкорени, пъпка да се присади. За резниците става навън под пластмасова бутилка на сенчесто място, посадено клонче с 3-4 пъпки,  използвайте и вкоренител за увеличаване на шансовете.

# 636
Пчелният мед е природен вкоренител.

# 637
Благодаря, Шарлот!
Как да го използвам? Чист, сигурно е силен. Медена вода и около резника?

# 638
Разгледах набързо сайта на Дейвид Остин. Не видях политика на разпространение. Може да се поръча за  директна доставка до Европа.
На Кордес (от телефона) не успях да намеря сайт. Може изобщо да не предоставят права на фирми да им разпространяват продуктите. Предвид, че при неправилно съхранение може сериозно да им пострада имиджа. Може от телефона да не съм се добрала до правилната информация. Преди в тази тема имаше много активна дама - Градина Роза. Тя има и сайт. Поръчва по заявка сортови рози. Имам от нея две сполучливи. Даваше и адекватни съвети. За да е гарантиран произхода предполагам човек трябва да поръча директно. Стига да прежали сумите.

Последна редакция: пн, 26 май 2025, 16:35 от dariVale

# 639
Това е сайта на Кордес https://www.rosen.de/en

Горе бутончето вдясно е за дистрибутори, а вляво - за частни клиенти.

# 640
От моите резници този път май нищо няма да се получи. Реших да ги сложа в пясък и малко торф, но повечето са почернели и сигурно ще изгният. Трябваше пак да си пробвам в почва като миналата година май месец. Може и розите да са трудни за вкореняване по този начин. Имам и два резника сложени в градината дано те се прихванат поне.

Малко ми е неудобно от това, което ще напиша сега, защото не знам каква е истината, но жената стояща зад Градина Роза в розарските групи във фейсбук е обявена за голяма мушеничка. Хората масово съветват да не се купуват рози от нея. Завличала с пари и не изпращала рози. На много недоволни от нея попаднах.

Новите ми рози от Иванови.

# 641
Аз също бях измамена от Градина Роза с едни 60 лв за японска роза, която така и не ми изпрати и не ми върна парите. Писала съм назад по моя случай. За съжаление и КЗП не си свършиха работата въпреки доказателствата, които предоставих за заплатената сума и статуса на поръчката 'неизпълнена'. Не можели да направят нищо.

# 642
И аз такива неща съм чела за нея. Преди време имаше и тук скандал с нея. Защо сте ѝ изпращали пари предварително?

# 643
Поръчките през сайта се изпълняват само след като бъде заплатена стойността на поръчаното.

# 644
  • в страната на чудесата
Мен това ме отказа
Аз не плащам предварително
Е затова не мога да поръчам от тему 😂😂😂
Градина роза ми писа че трябва да преведа пари в някаква еконтска сметка и аз нещо се усъмних… и писах тук също

Общи условия

Активация на акаунт