Любители на рози 5

• 11 640
  • 448
  •   1
Отговори
Старата тема
https://bg-mamma.com/?topic=1618335.new#new

Последна редакция: пт, 06 юни 2025, 22:42 от Phloxx

# 1
Благодаря за новата тема! Purple Heart
Една малка розичка от мен за запис в темата:

Последна редакция: сб, 07 юни 2025, 10:32 от Janice_

# 2
Излезе ми темата в нови теми и се записвам при вас. Винаги съм харесвала рози и имаме 2-3 в двора, които са там от над 50 г, но последните 2 години се запалих да увеличаваме видовете, макар да нямаме много място за цветя. Харесвам храстовидни рози и засега само към тях се насочвам. Имам една единствена закупена от магазин, всичко друго е по комшийски или от приятели от резници захванато. Разбира се, не винаги успешно, защото някои са взимани в неподходящо време.
Не знам каква е нагласата в темата, защото не съм чела назад. Тоест, зачитайки се в някои групи във фейсбук, някои хора получават упреци, че не купуват розите си от лицензирани производители и че всяка роза си има име и като сме купували от измислени места, не си знаем имената на розите. Ами, сега вече имам 6-7 вида и не знам ни едно име. Ще ви следя и ще се образовам по темата.
И една роза от градината Simple Smile Тази година късно цъфнаха и след подрязването бавно растат, но и много жаркото слънце бързо ги пърли.

# 3
Мереленда, в темата не сме сноби. Какво значение има откъде и каква е розата, добре че не съм попадала на такива глупости из нета.
Добре дошла в темата! Тук споделяме опит с отглеждането, и се фукаме с красиви снимки Joy
Аз лично преди много години точно в тази тема се научих как се гледат рози, задавах глупави въпроси и мили съфорумки ми отговаряха, обясняваха ми търпеливо като на дете, докато се научих.

# 4
Аз ще се запиша с нещо, което ми попадна и е възможно да е от полза и на друг.

Последна редакция: сб, 07 юни 2025, 20:36 от red soul

# 5
И аз не виждам какви са тези снобаралъци, освен ако човек няма желание към определен сорт. Заглеждам по хорските дворове страхотни катерливи рози (а точно такива искам да си засея в двора) и предполагам, че са точно взети от тук и там, съседи, приятели. И аз бих искала да си взема резници от някой, който има хубава роза в двора. Може да попитам директно, някои хора биха дали без проблем, особено възрастните са много услужливи.

# 6
  • при късмета
Щамбавата роза от Иванови

Преди 3 седмици съм я преместила в градината.
 После видях това

Като я пресаждане, не съм махала пръстта от контейнера, т. е. корените не съм родила. Възможно ли е те да са болни?
Странното е, че стеблото нагоре е поизбледняло на цвят, но все още държи накакъв. Най-долу и короната са абсолютно заминали

# 7
Аз, нали писах, че моята щамбова роза, нямаше корени.

# 8
  • София
Аз като новак се интересувам от имена, до там, че да си напомням какво съм си харесала като цвят да знам в бъдеще направо какво да търся... А и търся допълнителни снимки и клипчета, за да съм сигурна, някои като ги видя на клип, как са всъщност почти бели и се отказвам.
Нямам познати с рози, а с баш такива каквито установявам, че харесвам се съмнявам съвсем, дори да се окаже някога, че някой гледа... И като си гледам успеха с резци от лавандули и с нещастния опит с купения дреболяк, май предпочитам натам да си купя от някой от препоръчаните тук търговци, които биват хвалени, че пращат хубави, здрави, вързали растения...
Но щом ти се получават нещата и намираш каквото ти харесва от приятелки, какво ти пука за имена.

Последна редакция: сб, 07 юни 2025, 18:56 от Angel_Dust

# 9
Аз гледам имена, единствено, за да знам  как се гледат розите, ако има нещо специфично за тях. Иначе, вярвам, че ако се взимат рози от съседи, ще бъдат по-успешни, понеже са адаптирани към климата.

# 10
Phloxx благодаря за темата.
На моите не им знам имената. Имам една която е при мен от 8 години, но колко е била при жената от която я имам и идея си няма и тя. История си има тя първата ми.
Наводнение, което и хора погуби беше изровило всичко в градината на моя близка. Докато се опитвахме да спасим по-голямата част от нещата и я видях, гол корен носен повече от 200 метра навътре в градината.  Сега ми се иска да си я подмладя и търся как да вкореня от нея.  

Последната, която получих не оцеля, но не се отказвам.

Последна редакция: сб, 07 юни 2025, 17:00 от J_M_M

# 11
Днес ми се счупи една от хортензиите и заложих резника с мед, понеже нямам вкоренител. Дано да се вкорени. Мисля, че в тема 4 някой беше писал, че медът е вкоренител.
Есента смятам да пробвам с резници от различни рози и да видим какво ще излезе. Дори с етикети и паспорти, накрая пак не се знае какво ще излезе. Lovehortensia се оказа голямо разочарование. Онази хортензия, която хвана въшки, цъфна в розово, сортът е син, на етикета, който е паспорт, пак е показан син цвят. Не знам дали се дължи на киселинността на почвата, но малко ме разочарова цвета. 
Ето от днес роза и хортензии:

# 12
Доколкото знам тези хортензии си сменят цвета от син на розов според почвата. Някъде бях чела за кой цвят с какво се тори, но не съм запомнила, понеже нямам такива хортензии.

# 13
  • София
Подкисли почвата, можеш и с домашни методи да пробваш като оцет или кафе... Има си разбира се торове, сяра, железен и още какъв сулфат беше за подкисляване...
За меда гледам в мн клипчета го ползват и казват, че е естествен вкоренител...все пак предполагам за хубав, истински мед става дума, не за някое глюкозно подобие.

Последна редакция: сб, 07 юни 2025, 19:06 от Angel_Dust

# 14
От производител ми е медът, акация, човекът ми е познат, затова знам, че не е глюкозна смес. Обаче за първи път правя така с мед.
Вкоренявам или с вкоренител на Лактофол или без нищо. Имам много мушката и сакъзи, които се вкореняват без нищо.

Общи условия

Активация на акаунт