Любители на рози 5

• 15 180
  • 547
  •   1
Отговори
# 30
Karmiel, розата е много красива! Heart Eyes

Аз писах за вкореняване с мед. Отстраняват се цветовете, реже се под ъгъл, топваш в мед и слагаш в почвата. Но при мен резници на рози и мушката/сакъзи без проблем се вкореняват в почва и без нищо. Медът се води естествен вкоренител. Иначе има на Лактофол за 4-5 лева опаковката.

Ето моята хубавица, 20 годишна:

# 31
Големи жеги, почнаха да клюмат отсега, как ще са август, не знам.

# 32
Само катерлив вид били розите в Лидъл, които загледах.

Тези двете харесах и купих.

Още не съм решила къде ще ги засадя, но ще го измисля тези дни.
ПС. Не си показвам маникюра. Grinning Подухва вятър и придържам етикетите, за да се виждат. Grinning

# 33
Честити са са ти и много да цъфтят!

# 34
Karmiel, розата е много красива! Heart Eyes

Аз писах за вкореняване с мед. Отстраняват се цветовете, реже се под ъгъл, топваш в мед и слагаш в почвата. Но при мен резници на рози и мушката/сакъзи без проблем се вкореняват в почва и без нищо. Медът се води естествен вкоренител. Иначе има на Лактофол за 4-5 лева опаковката.

Ето моята хубавица, 20 годишна:

Благодаря за много, ще пробвам. Искам да ги прихвана, че са много хубави. А и ще ми трябват за розариума който искаме да правим с щерката в тяхната къща. Не ми е проблем че са безименни.

# 35
  • София
Вижте какви картинки си намерих вчера, на някой като мен може да са полезни.
Скрит текст:

Хареса ми как си личи ясно разликата в размера и вида розетка, и да кажем до някъде нмансите, въпреки че сигурно са дообработвани пак.Далеч не са всички, разбира се, но все пак покриват добър набор от видове.

# 36
То и в групата на мушкатите е същата, а пък мен си ме радват и обикновените мушката. Като започнат с разни имена, не знам си какви били, голяма работа. На мен пък изменените мушката не ми допадат, нещо като рошавите лалета например. Не им се впечатлявам, гледам каквото ме интересува, ако нещо ми хареса давам лайк, ако ми хареса коментирам положително и не влизам в диалог с нервни лелки. Има жени, които нямат един стрък сортово мушкато, обаче някакви супер саксии наредили, насадили, здрави, нацъфтяли растения, гледам снимката и буквално релаксирам, какво като не са сортови и са от 3 лева.

Относно розите. Спасената ми мини розичка от Кауфланд отваря вече трети цвят. Взех я за левче, най-много до 2.  Две си взех, едната е зелена, но е дребничка още, една пъпка не е извадила, а едната нахвърля над 10 пъпки и вече отварят. Няма аромат обаче, новите 3 дето си поръчах пишеше, че са ароматни, ама не са. Едната прави жълта пъпка, отваря жълт цвят и след 2-3 дни е оранжева, много е интересна.
Обожавам да спасявам цветя, не всякакви, а балконски. Едната ми розичка заради която се запалих по розите е от миналата година спасена от Брико и намалена на 90 процента от 20 лева. Та тази спасена роза презимува успешно, сега има 3 цветчета. Вероятно не съм я орязала правилно, вероятно не я и гледам много правилно, но за сметка на това съм им взела тор да ги подхраня и мисля, че ще се чувстват добре. Също имам 6 успешно спасени съкъза, които се развиват доста добре Simple Smile

Последна редакция: вт, 10 юни 2025, 00:22 от blackcat6

# 37
  • София
Аз пък не виждам и защо да се гледа с пренебрежение на сортовите, дали една роза е спасена, 10или 100лв,важното е да ви радва... И бих си ги обичала еднакво.. Не само рози, всякакви растения.

Последна редакция: вт, 10 юни 2025, 08:13 от Angel_Dust

# 38
Във фейсбук в групата за розите видях и аз снимки на спасени рози на една жена от Кауфланд. Минита, обаче изключителни, такива не съм виждала в нито един магазин. Едната и също беше зелена, а другата оранжева. Много, много красиви и много различни от масово продаваните навсякъде.
Имате голям късмет, че ви се падат такива красоти във вашите магазини. Аз до сега не съм виждала. Ако я открия или имам скрийншот ще ви ги покажа и на вас.

# 39
Каква почва използвате за розите, които садите в саксии? Преди купувах просто за цъфтящи от Лидл и сега се чудя дали да взема пак такава или ще препоръчате някаква за рози?

# 40
Аз най-после снимах огромната роза до работата ми.

А на близо е тази, която мнооого харесвам. Да знаете каква е?

# 41

А на близо е тази, която мнооого харесвам. Да знаете каква е?

Хахаха, ми как каква - най-хубавата - "розата, която харесвам" Simple Smile

(добродушно намигване към разговора за "сортови" рози, мушката и пр.)

# 42
Точно. Здрава, права българска роза.
Този снобизъм с марковите рози е досаден. Всеки чул недочул присажда, размножава и фантазира за номера и селекционери. Докато им се връзваме на измишльотините и им пълним джобовете цените им ще се вдигат.

# 43
  • София
Аз явно, хич не съм за тази тема... Не го разбирам това, оплаквате се от агресията там, идвата и изливате същата тук срещу тях... И къде е разликата?
"розата, която харесвам" може да е всякаква или за вас сортовите са грозни?
И ако не ви се получава с размножаване от резци или няма от къде да вземете, "розата, която харесвам"... Как отивате да я търсите в магазина...

# 44
Тази година не съм правила много снимки на моите рози. Ядосах се, че двете по оградата не ми цъфнаха хубаво, защото ги орязах драстично есента, тъй като бяха пострадали от ръжда. Надявам се догодина да са по-добре.

Ето малко снимки все пак. Една малка част съм снимала. Просто ми омръзна едни и същи снимки всяка година. Имам и още нецъфнали.
Скрит текст:

Колкото до сортовете - от 10 години съм се захванала да отглеждам рози. Имам и по номера, и по имена. Важно е да се знае кой е сорта, за да знаеш какво можеш да очакваш от розата и как трябва да я режеш.
Освен това трябва да ви кажа, че някои сортове са много устойчиви на болести, а други са много капризни и болнави. Това, което научих през годините - добре е да си избираме розите по зравина, а не само на картинка.

За пореден път казвам в темата, че розите на селекционера Кордес са уникално здрави и устойчиви на всякакви заболявания. До тях розите направо остават без листа от черни петна и други болести, а розите на Кордес са в най-добрата си форма. Без пръскане!
А розите на Дейви Остин, които са легендарно красиви на картинка, явно не се адаптират добре към нашия климат и прегарят в жегите, в дъждовете загниват. Общо взето, не стават като на картинката.

Последна редакция: вт, 10 юни 2025, 14:09 от utro77

Общи условия

Активация на акаунт