Любители на рози 4

• 33 217
  • 736
  •   1
Отговори
# 675
Тепеки
Как действа:
Спира храненето:
При контакт или поглъщане, флоникамидът спира храненето на листните въшки и други смучещи насекоми, което ги води до смърт от глад.

Дълготрайна защита:
Тъй като флоникамидът прониква в растенията и се разпределя по соковия поток, те получават защита срещу смучещи насекоми.

Много се извинявам, но написаното от Мини Маус просто не е вярно. Препарата убива листните въшки. По-горе съм копирал обяснението за механизма му на действие. За който се интересува в мрежата има достатъчно информация.

# 676
Мини Маус писа за препарата спрей от Бриколаж на Брос,  не за Тепекито. Този спрей наистина е просто хигиенен, не лекува и не предпазва.

# 677
Защо тогава и двете рози в саксии хванаха паяжинки и петна по листата за отрицателно време? Как да предпазя новата от тези неща ако не я пръскам превантивно?

# 678
Мини Маус писа за препарата спрей от Бриколаж на Брос,  не за Тепекито. Този спрей наистина е просто хигиенен, не лекува и не предпазва.
Точно така. Благодаря, FB680797BGM.
Ето описанието на препарата, за който даде линк котето.
Екологичен препарат за хигиена и почистване на домашни или саксийни растения. Отстранява от листата на растенията мъртви листни въшки, прах, стари или матови слоеве.
Та не виждам кое просто не е вярно от написаното от мен, dariVale. Тепеки не съм коментирала.

Последна редакция: пт, 30 май 2025, 08:34 от Minnie.Mouse

# 679
Lilium Simple Smile петната по листата обикновено са от гъбични инфекции. Добре е да си имаме поне един препарат, с който да пръскаме превантивно. Във всяка Агро аптека ще ви предложат подходящ.
Паяжинките означават акари. Има отделни препарати против тях - аз ползвам Валмек, с който мъжът ми пръска лозите. Имам голяма градина и пръскам периодично и в градината, и саксиите. За гъбични ползваме Бордомикс и Курацио, и разни други. А ако искате еко препарати погледнете сайта на Амитица - имат за всякакви проблеми.
Особено съм доволна от един препарат за всякакви буболечки - афитек, препоръчвам https://insectexpert.net/produkt/afitek-ek-za-vrediteli-po-rasteniyata/. Не е отровен и действа бързо.

# 680
Извинявам се в такъв случай. Не съм проследила внимателно хронологията и имената на потребителите.
За това е добре да се поставят наименованията на продуктите, а не на съфорумците, които са писали за тях.

# 681
Важното е, че се разбрахме, dariVale. Мислех, че е ясно като пише, че става въпрос за препарата, който купува котето. Обаче и аз понякога не гледам никове,  а само чета дискусията и тогава наистина е по-добре да се споменава препарата, който се коментира. Simple Smile

# 682
Лилиум, аз гледам рози от десетина години. Най-важното което научих е, че здрави и силни растения не боледуват. Има си по-болнави сортове, гледам да ги избягвам, даже това ми е най-важния критерии за избор. Иначе колкото и да пръскаш, ако не са осигурени оптимални условия, растението е кекаво и боледува. Инвестирам в големи саксии, качествена пръст и тор, гледам да им осигуря достатъчно слънце и редовно поливане. Не пръскам превантивно.

Малко цвят от днес, при мен сега започват да отварят пъпките. Тези са саксийни

И от градината

# 683
Lilium Simple Smile петната по листата обикновено са от гъбични инфекции. Добре е да си имаме поне един препарат, с който да пръскаме превантивно. Във всяка Агро аптека ще ви предложат подходящ.
Паяжинките означават акари. Има отделни препарати против тях - аз ползвам Валмек, с който мъжът ми пръска лозите. Имам голяма градина и пръскам периодично и в градината, и саксиите. За гъбични ползваме Бордомикс и Курацио, и разни други. А ако искате еко препарати погледнете сайта на Амитица - имат за всякакви проблеми.
Особено съм доволна от един препарат за всякакви буболечки - афитек, препоръчвам https://insectexpert.net/produkt/afitek-ek-za-vrediteli-po-rasteniyata/. Не е отровен и действа бързо.
Благодаря!
Взех си една прекрасна английска роза, по- късно ще я снимам. Дано оцелее. Иначе в градината имаме с майка ми няколко огромни и си вървят супер , но в саксия не ми се получи миналото лято.

# 684
Ето и от мен две любими рози, трета година са.

# 685
Разкошни. При мен градинските към третата година достигат пълния си потенциал. А саксийните на третата трябва да ги пресаждам и се рестартират.
Тази първата подпряна ли е на нещо? Една от моите пуска дълги клони, един се беше огънал като арка, но сега от собствената си тежест падна прекалено ниско. А по принцип тази роза е с твърди изправени клони. Чудя се с какво и как да го подпирам падналия клон, в средата на лехата е и ми засенчва други цветя. Да забия два кола и някак да я подведа по тях ли, друго не ми хрумва. То там е гъсталак, няма къде да се стъпи.

# 686
Phloxx благодаря ти, с ММ направихме импровизирана арка от арматурно желязо + желязна стълба не е угледна, но свърши чудесна работа. При първа възможност ще снимам да видиш.

# 687
В групата във ФБ за продажба и размяна на рози днес доста хора са ревнали от Недеви (новите Rozi Bg). Добре направих, че не взех от тях. Днес чакам пратка с няколко мушката/сакъзи от производител, да видим какво ще излезе.

В последно време пръскам всички растения, които имат вредители с този препарат. Препоръча ми го дамата от агроаптеката:

Последна редакция: пт, 30 май 2025, 11:50 от Janice_

# 688
Ето я розичката.

И последни въпроси , и спирам да досаждам. Под навес или на открито е по- добре да я държа? Саксията е дълга, но е с такова дъно, самополивно,  няма да загние? Или по- добре да я продупча И да сложа подложка?

# 689
Много красиви рози сте споделили!
Моят опит със самополивните саксии е негативен. Пробвала съм различни видове растения, но задържането на вода води до гниене на кореновата система. Както споделих вчера, аз махам двойното дъно, правя дупки с винтоверт, слагам керамзит или начупени парчета тухла/керемида и след това засявам растението. Мисля, че за всяко растение ще е по-добре да има опция за отичане на водата.
Подложките ти ползвам само зимата, когато прибирам растенията, защото понякога и оттам се задържа вода.

Общи условия

Активация на акаунт