Любители на рози 4

• 33 224
  • 736
  •   1
Отговори
# 660
Точно затова питах тук, защото не знам какви сандъци да вземам като големина.
Каквото трябва такива ще взема.
Мястото не е много, но дори една две по-големи саксии или сандъци по-дълбоки ако трябва ще взема само и само да имам рози.
Другите растения ще са в малки сандъци по цялото протежение на парапета на терасата.
Те ще са висящи.

# 661
При мен е така: 30литра и височина от 35см поне за нормалните рози чаени хибриди и флорибунди, 20л за минита и спрей, за компактни катерачи 50-60л и вис 40-45см. Според мен големи рози не са за саксии, високи и широки над 1,50м x 1м.
Поздрави!

Последна редакция: чт, 29 май 2025, 13:44 от I am coffee

# 662
Малките рози, които продават в Лидл например стават за саксии и сандъчета. Цъфтят, даже зимуват навън, не са като повечето балконски цветя. За по-големите рози, като чаените хибриди и флорибунди съм взела едни саксии от Пепко. Саксиите са самополивни, но махам двойното дъно, правя дупки с винтоверт, слагам керамзит или начупени парчета тухла и засаждам в тях. Високи са и с голям диаметър, ще пиша, когато се прибера какви размери има. Два размера са, в бял и кремав цвят. Малките са по 8 лева, големите по 15.

# 663
Благодаря на всички ви за отговорите!

# 664
Миналото лято уморих една мини роза и една нормална на терасата.  Листата и на двете побеляха и окапаха.  Засадих ги в градината и сега са тръгнали. Това лято реших пак да пробвам на терасата. Ще купя дълбока саксия,  ще направя препоръките ви. Но моля кажете с какво да ги пръскам и торя.  Терасата ми е слънчева.

# 665
Новозасадена роза няма нужда от торене. Аз веднъж годишно напролет слагам в саксиите гранулиран тор с дълготрайно действие. Има специален за рози, може и универсален, зависи какво ще намериш около теб. Пръскам само ако се появи проблем, най-често за листни въшки. Превантивно ако искаш да пръскаш за гъбички - в края на зимата с бордолезов разтвор.

# 666
За различни проблеми с различни неща се пръска. Аз снимам повредено листо, търся в Гугъл какво е - и с какво и как се третира. Има много инфо в нета.
Торенето е интересно. Като се понаучат подробности кога и как се тори, се разбира защо бизнесът с разсадници за цветя е толкова успешен. И защо дори в кварталните супермаркети има повече цветя от колкото зеленчуци.

# 667
Аз съм на път да се предам на листните въшки. Таман ги занулих, няма и седмица и пак се появиха, пак цели колонии по дръжките до пъпките, това нещо няма изтребване. Кажете нещо по-ефикасно.
Ето това ползвам: https://mr-bricolage.bg/sprey-protiv-listni-vshki-ml/p/1006380

Не помня дали писах, но 3-те розички от Флоров ми дойдоха, на едната й откъснали пъпката, та няма да видя цвят скоро, едната я чакам и едната е червена. Обаче здрави растения изглеждат, тъмно зелени лъскави листа, страх ме е, че ще ги нападнат и тях листните въшки, макар да са на разстояние от моята въшла.

# 668
Няма как да изтребиш въшките окончателно. Аз пръскам с вода с по 1 с.л. олио и веро, пръскам редовно щом забележа натрапници. Действа контактно.

# 669
Никога ли, Флокс? Винаги ли имат? Sad Виждала съм разни рози и трендафили в земята са, но хич не са въшкави, да не би тези да страдат, защото са в саксии?
Ще почна и с веро и олио, то явно така ще е.
Явно и в този препарат дето публикувах в предния пост има нещо мазно, защото листата стоят някак като омазнени.

# 670
Моите саксийни и градински са едни до други, на два метра разстояние. Винаги саксийните са по-въшлясали, по-гъбясали, и каквото се сетиш още, все тях налазва. За розите саксията е огромен компромис, растенията са по-слаби и податливи на всякакви вредители.

# 671
Защо не си вземете нормален препарат за листни въшки, а се занимавате с веро и олио, това е несериозно. Във всяка аграрна аптека има различни видове, ще ви препоръчат сигурно решение. Например това действа освен контактно и системно -
https://agroapteki.com/preparati/insekticidi/tepeki/, перфектно е.

# 672
Защото не виждам смисъл да използвам отрова, след като другото действа моментално и 100% успешно. Освен това не е нужно да убиваме другите насекоми.

# 673
Коте, този препарат, който купуваш, е за махане на вече умрели въшки. Т.е. първо с друг трябва да ги умориш и после с това пръскало им помагаш да паднат от растението.

# 674
Мини, благодаря, не знаех. Бяха го препоръчали на сестра ми, тя пък на мен и аз точно в случая пазарувах по картинка. Благодаря, ще пръскам с друго и после с това 🌹

Общи условия

Активация на акаунт