Любители на рози 4

• 33 311
  • 736
  •   1
Отговори
# 345
Моля посъветвайте, да я режа ли и колко? Това е пълзяща роза, израстна около 3м., за две години и не е цъфтяла, няма разклонения, дръпна така защото търси слънцето, но виждате клоните на едно дърво, които и пречат. Ясно е ще отрежа клоните, но как да процедирам с розата?

Не виждам снимка към поста.
Но защо ще я режеш?
След като е пълзяща и след като търси слънцето?
Аз не бих я рязала.
Изчакай да видиш как ще е идното лято. Аз също имах катереща роза, която не цъфтя първата година и расна само на височина. Но по принцип имат нужда от слънце, за да цъфтят добре. И също е добре клоните да се хоризонтират, за да цъфтят повече.

Lilium Simple Smile, не виждам снимка към поста ти

# 346
Моля посъветвайте, да я режа ли и колко? Това е пълзяща роза, израстна около 3м., за две години и не е цъфтяла, няма разклонения, дръпна така защото търси слънцето, но виждате клоните на едно дърво, които и пречат. Ясно е ще отрежа клоните, но как да процедирам с розата?

Не виждам снимка към поста.
Но защо ще я режеш?
След като е пълзяща и след като търси слънцето?
Аз не бих я рязала.
Изчакай да видиш как ще е идното лято. Аз също имах катереща роза, която не цъфтя първата година и расна само на височина. Но по принцип имат нужда от слънце, за да цъфтят добре. И също е добре клоните да се хоризонтират, за да цъфтят повече.

Lilium Simple Smile, не виждам снимка към поста ти
Редактирах,  качих снимка.

# 347

Ето така избуя, само една пръчка, без разклонения

# 348
Лилиум - саксийно цвете се внася при опасност от замръзване на почвата. Пръстта в саксията е малко и при минусови температури лесно замръзва. Май още е топло и цветята се радват на слънце и влага.

Бих подрязала катерливата роза с 1/4 да кажем, но да остане висока. Имахме приказни жълти катерливи рози - правеха арка. Външен "помощник", нает да коси (изпусната за косачка трева) изряза розите на 15-ина см. от земята. След това не тръгнаха - мъчиха се известно време и се изродиха.

# 349
Лилиум, по принцип розите не се прибират. Само че тази саксия е доста малка и наистина може да измръзне ако зимата е студена при теб. Къде смяташ да я държиш зимата, ако температурата е над 10°С няма да и е добре.

# 350
Мога да я прибера на вътрешни стълби, но ще има и дни с по- висока температура  от 10°. Трябва да е на по- хладно ли? Защото имаме и неотопляема къща , в която никой не живее и примерно да я сложа на прозорец?

# 351
На хладно да, те си живеят навън в земята, искат свеж въздух и вятър. Моите саксийни зимуват без проблем навън, но климатът е мек и са в повече пръст.
Ако са на закрито завъждат листни въшки и всякакви гъбички, розите по принцип са податливи и на двете. Също така ако зимува на много топло, може да ти цъфти по-малко догодина. Аз вероятно бих пробвала в неотопляемата къща, но ако не си там да следиш какво се случва, може да ги изпуснеш.
Един съвет, бих махнала белите камъчета. Отделят варовик, а розите не го обичат много.

# 352
Много благодаря  за съветите!

# 353
Аз нямам опит с отглеждане на рози в саксии.
Наистина и най-добре да се пробва в неотопляемата къща. На стайна температура е немислимо.

dete2, не мога много добре да видя от снимката, но нещо на шипка ми прилича тоя клон - ако е с по седем листенца и ако няма почти никакви бодли...

# 354
Няма ли да стане вместо да се прибират вкъщи да се зазимят в саксията . Например да се обсипят с листа или да се завият ако трябва . Аз не мисля, че имаме чак такава зима ,че чак да се прибират вътре те така или иначе са си студоустойчиви .

# 355
Принципно може, но не знам какви са условията и не смея да препоръчам този начин. Има риск.

# 356
Наистина и най-добре да се пробва в неотопляемата къща. На стайна температура е немислимо.

dete2, не мога много добре да видя от снимката, но нещо на шипка ми прилича тоя клон - ако е с по седем листенца и ако няма почти никакви бодли...
Май нямаше много бодли, ще го погледна. Ако е така да режа ли ? Имам други избили шипоци, но те са обратното с много и ситни бодли, затова не го оприличих с шипка

# 357

Май нямаше много бодли, ще го погледна. Ако е така да режа ли ? Имам други избили шипоци, но те са обратното с много и ситни бодли, затова не го оприличих с шипка

Най-добре го остави - да не стане грешка. От снимката ми е трудно да преценя дали е шипка.
Хоризонтирай го по оградата и догодина ще разбереш Simple Smile Ще го отрежеш догодина, ако трябва.

# 358
Има ли значение с какъв найлон ще се завие короната на щамбовата роза?

Преди години увивах една мръзнеща смокиня с израелски найлон, с УВ защита...и оцеля растението, издърпа на пролет. Но стигнах с израелците до поръчка - 11 лв. транспорт. А покупката ми е за 8 лв.

Ако взема от строителен хипермаркет, прозрачен или цветен - сив, зелен?

А аерофолио (с балончета) не би ли пазило по-добре? По-леко е от найлоните.

# 359
Преди време ви питах за една роза , която гледах на терасата от пролетта, какво да я правя зимата и къде да я прибера. Е в крайна сметка реших да я засадя  в градината. Но така не е ли рисковано з анея с тези слани и застудяване?

Общи условия

Активация на акаунт