Любители на рози 4

• 33 287
  • 736
  •   1
Отговори
# 360
Не смеех да ти го предложа. Метни над нея  (над корените й) кофа пръст.

# 361
Загърлихте ли розите вече? Какво друго правите за да ги подготвите за зимата? Аз чакам да се застуди и да ги орежа.

# 362
  • На морето!
Не ги загърлям, не ги режа преди зимата. Режа пролетта, за да оформя и това е.

Резници вече съм заложила под бутилки, но снощи имаше мн силен вяртър и няколко бутилки ги събирах от поляната. Simple Smile

# 363
  • в страната на чудесата
Аз рязах и младите загърлих.
Ще видим напролет
Имам две стари флорибунди тях само режа

# 364
Нищо не ги правя сега и аз!
Загърлям само новозасадени на гол корен.
В Североизточна България съм.

Преди време ви питах за една роза , която гледах на терасата от пролетта, какво да я правя зимата и къде да я прибера. Е в крайна сметка реших да я засадя  в градината. Но така не е ли рисковано з анея с тези слани и застудяване?

Нищо рисковано няма. Това е най-добрия вариант.

# 365
Аз ги режа , но чакам да стане по студено за да не избият пак . Стават много по хубави като ги режа есента . Ще ги загърля малко . Решила съм тази година да ги остава на 30 см от земята , че миналата година ги оставих доста високи и сега са повече от 2 метра.

# 366
Чаени хибриди ли имаш предвид?

Нали казват, че като се режат и се стимулира растежа и затова се избягва есента... Но да, може би , ако се прави, когато вече са заспали, ако изобщо заспят с тия топли зими...

В първите години от моето градинарстване не смеех мтого да експериментирам. Ще видим догодина какъв ще е резултата от драстичното орязване на вдървени клони и поразреждане на две от катерещите ми. Вече 8-годишни, не ми цъфтяха добре тази година и реших по този начин уж да ги подмладя.
Розариума трябва по някакъв начин също да разредя и се чудя дали да чакам до пролетта или сега, като заспи. Трябва да е без листа, за да виждам кои клони да махна. Не съм го подлагала на никакви интервенции през годините, но той се превърна в чудовище, което е изцяло извън контрол. Определено има нужда.

# 367
В интерес на истината не разбирам чаени хибриди ли са вземам или режа каквото ми хареса и прихващам . Сега също могат да се режат и избиват по рано на пролет и стават много по хубави , а и цъфтят по рано . Режат се като заспят .

# 368
  • На морето!
Мен ме притеснява, че при нас през януари традиционно има 10-14 дни с над 15 градуса, след това в началото на февруари сковава студ. Същото се повтаря и март, така че за най-сигурно действам по календара на моята 90годишна съседка-ментор и режа рози, когато цъфне Форзицията.

# 369
Последните за сезона. Има и още някой и друг цвят. Но на тези реших да се порадвам и във вазата.

# 370
И при мен има последни цветове. Мисля до края на месеца да ги изрежа, вече стана студено.

Трябва да местя две катерачки! Ужасявам се само от мисълта какво ме чака. Мисля да ги изрежа тотално, все едно ще ги садя на гол корен. Сега ли да ги местя или напролет, какво ще кажете момичета?

# 371
  • при късмета
Аз поръчах една катереща на гол корен (дано е лилава този път) и утре ще дойде. Явно сега е по-добре за засаждане, в повечето сайтове го препоръчват

# 372
На пролет - не се знае каква ще е зимата. Да не им дойде трудна адаптацията.

# 373
  • гр. София
Сега се местят рози като стане студено. Подрежете я ниско - около 30 см, може и повече щом е катерач. Изкопайте я с пръст и колкото може с повече и цели корени и така я прехвърлете на новото място. Зарийте добре.

# 374
Сега ги премести! Ще имат по-добър старт да се вкоренят на новото място!
Пролетта много бързо се стопля и дръпват назад  и повече време им трябва да се съвземат.
Катерачите няма нужда да ги подрязваш като на гол корен за преместване. Може да ги оставиш дори на метър височина, нищо им няма, супер ще са!
Изкопаваш с повече пръст, да не се разбутваш корените.

Аз най-сетне тази пролет се наканих и местих Rose de Tolbiac, че ми беше навряна между други рози, които почти я бяха задушили. Вярно, че се наложи да я скъся, не ми цъфтя лятото, но е жива и расте и се надявам на новото място да разгърне потенциала си през идните години!

Общи условия

Активация на акаунт