Кафеавтомат – заслужава ли си и какъв да изберем. Тема N⁰4

  • 27 493
  • 441
  •   1
Отговори
# 405
  • Мнения: 9 724
Нашият автомат е WMF и сме много доволни. Колебания ни бяха между Филипс и всички други, но в магазина ни разубедиха от всички останали марки. Вярно цената е уау, но ние взехме автомата на 50% номаление (от Технополис, миналата 2024 година ) и реално ни излезе 1500 лева. Не съжаляваме изобщо за инвестицията.

# 406
  • Мнения: 708
Аз ще кажа какво не одобрявам, като искам да подчертая, че съм пила кафе от много и най-различни марки автомати. Като цяло, на Делонги най ми допадат напитките от кафе, към момента (преди години харесвах и на Jura).  Млечни не пия.
Та, не ми хартесва: неплътната напитка-все като водица е за мен, белезникавата пяна отгоре, слабият аромат и изобщо това, че дори и най-доброто кафе да му сложа (колкото и да е относително това понятие), не може да му извлече вкуса.
Не, че не пия кафе от автомат-пия, но не ми харесва така както ми харесва еспресото и не само ми харесва., но и ме радва.

Напълно нормално, обикновено е неправилно екстрахирано за 10 сек кафе, преминало през дюза да се разпени отгоре.

# 407
  • Мнения: 4 295
Съжалявам,.че не съм си в къщи да покажа какъв каймак прави, плътността и аромата няма да успея със сигурност.
За мен това е не добре настроена машина спрямо кафето. Понеже като пътуваме винаги носим нещо ново, ММ пуска няколко кафета докато нагоди смилането за да стане  желания резултат.

# 408
  • Мнения: 817
petiaivanov, извън темата за кафеавтоматите, че аз се отказах от тях би ли препоръчала хубава кафемашина?
Аз обичам плътно, силно кафе с гъста пяна отгоре. Имам една ровента , която прави точно такова кафе, но вече започна да сдава багажа и се чудя какво да взема.

# 409
  • София
  • Мнения: 6 653
ако може някой да ми обясни каква е разликата в принципа на приготвяне на кафето между т.н. кафеавтомат и домашната кафемашина с ръчка?

аз мисля, че няма такава.

# 410
  • Мнения: 2 840
ако може някой да ми обясни каква е разликата в принципа на приготвяне на кафето между т.н. кафеавтомат и домашната кафемашина с ръчка?

аз мисля, че няма такава.

Ти може и да мислиш така, но това не е обосновано с факти. И въпреки, че знам, че ще настане страшен спор,заповядай: (всичко това го има в интернет като информация, но кой да чете)

1. Какво определя „истинско“ еспресо

Еспресото не е просто силно кафе — то има строги технически изисквания:
   •   Налягане: 9 бара (около 9 пъти атмосферното налягане), стабилно по време на екстракцията.
   •   Температура: Постоянна температура на водата, обикновено 90–96 °C.
   •   Време на екстракция: Около 25–30 секунди.
   •   Доза и меляне: доза смляно кафе, равномерно разпределено и трамбовано.
   •   Крема и плътност: Под натиск се емулгират маслата, което създава гъста крема и сиропена текстура.

Тези условия изискват прецизност и постоянство. Бариста с ръчна или полуавтоматична машина контролира всичко това — степен на меляне, доза, трамбоване, преинфузия, време на екстракция. Затова ръчните машини, при правилна работа, дават „истинско еспресо.“


2. Какво правят автоматичните кафе машини по-различно

Автоматичните или „bean-to-cup“ машините са създадени за удобство, а не за максимална прецизност. Основните разлики са:
   1.   Степен на меляне и равномерност
   •   Вградените мелачки обикновено са по-малко прецизни и с ограничени настройки в сравнение с отделна професионална мелачка.
   •   Еспресото изисква много фино и равномерно меляне — автоматичните често мелят по-едро, за да избегнат запушване, което води до недоекстракция (по-слабо кафе).
   2.   Дозиране и трамбоване
   •   При ръчна машина: дозирате и трамбовате с около 15–20 кг натиск.
   •   При автоматична: използва се по-малко количество кафе и механизмът за трамбоване е по-слаб и непостоянен.
   3.   Стабилност на налягането
   •   Истинската екстракция е при 9 бара постоянно.
   •   Много автомати започват високо и после падат, или използват „изкуствено налягане,“ което просто избутва водата без динамиката на еспресото.
   4.   Температурна стабилност
   •   Ръчните/професионални машини имат качествени бойлери или PID контролери за точна температура.
   •   Автоматичните често варират с няколко градуса, което влияе на вкуса и последователността.
   5.   Преинфузия и контрол
   •   При ръчните имате контрол върху преинфузията (леко намокряне на кафето преди пълното налягане).
   •   Автоматичните често пропускат това или правят „имитация,“ което намалява качеството на екстракцията.

3. Какъв е резултатът?
   •   Автоматична машина: по-лека текстура, тънка крема, по-слаб вкус — по-близо до „силно кафе,“ отколкото до истинско еспресо.
   •   Ръчна/полуавтоматична машина: плътно, сиропено, с богата и трайна крема.

В обобщение:
Автоматичната машина залага на удобство пред контрол, а еспресото е изцяло въпрос на контрол на едрина на смилане, температура на водата и т.н и прецизност — затова кафето от автомат никога не е „истинско еспресо.“

# 411
  • Мнения: 4 295
Пиша последен коментар.
В цялото описание горе се споменава за всяка функция думата ЧЕСТО, което не означава винаги, има машини които имат достатъчно фини настройки на за всички изброени функции.
Определено ми се затвърди мнението, че хората не харесващи кафе от автомат или ползват кофти такъв или не умеят да го настроят спрямо кафето, което ползват.
Бъдете здрави и пийте кафето си с удоволствие!

# 412
  • Мнения: 2 840
Е, то има и такива, които казват на пяната каймак.

Важното е на вас да ви харесва.

# 413
  • София
  • Мнения: 6 653
@deede,

в целия ви анализ сравнявате голяма професионална бариста машина за заведение с домашния кафеавтомат.
неправилно!

сравнявайте домашния кафеавтомат с домашната кафемашина с ръчка, защото това е изборът на потребителя от темата.

какъв контрол по-различен имате при домашната кафемашина с ръчка на налягане, на температура?? точно никакъв.

да не говорим за смилането, което се прави или с електрическа кафемелачка с почти нулев контрол на едрината, или е смляно в магазина/фабриката преди много време и не става за нищо....

много wishful thinking  и самозаблуда има в този анализ

# 414
  • Мнения: 2 840
Очевидно сте човек, който намира проблем за всяко решение, и човек който изобщо не е чел темата. Нито пък е запознат с домашните кафемашини. Никой не е длъжен да ви убеждава в нищо. Искахте разликите между кафеавтомат  ръчна машина, показах ви ги. Ако очаквате подробен сравнителен анализ проведен м контролирана среда и доклад не е мястото тук.
Ако смятате, че автомата ви прави автентично италианско еспресо, go for it 😉
Нямам намерение да Ви убеждавам в нищо. И не, не говоря за професионални машини.
Пуснете си едно кафе, и се наслаждавайте на живота.

Последна редакция: чт, 28 авг 2025, 08:25 от deede

# 415
  • София
  • Мнения: 6 653
Очевидно сте човек, който намира проблем за всяко решение, и човек който изобщо не е чел темата. Нито пък е запознат с домашните кафемашини.

Нямам намерение да Ви убеждавам в нищо. И не, не говоря за професионални машини.
Пуснете си едно кафе, и се наслаждавайте на живота.

Чак психоанализа няма нужда да ме правите. Нека разговорът остане на нивото на фактите по темата.

Имала съм домашна еспресомашина с ръчка, сега имам кафеавтомат.
Опциите за контрол са повече при кафеавтомата. При домашната ръчна машина няма описаните от вас контроли..

# 416
  • Мнения: 50 854
Няма да се разберете Simple Smile Всеки си има маниите и обсесиите и нещо му  е особено важно. Спорът може и още десет страници да продължи, все тая. Истинските маниаци на еспресото винаги ще предпочитат ръчката дори само заради табиетите и усещането, че са част от процеса. Иначе съвременните технологии могат да направят всичко, няма защо да се лъжем, че автомат не може да се докара на супер ниво. Но дали е нужно? Всяко нещо си има цел и се усложнява до момента, когато става икономически неефективно. Аз например не бих дала хиляди левове за мелачки и машини, защото не ми е толкова важно. Имам си нормална машина с ръчка, защото по ред показатели за мен е оптимална. Нямала бил ПИД регулатор... То пък колко ли кафеджии знаят какво точно значи това...
Всъщност не е и евтина, но я купих заради дизайн и компактност, всеки с мераците си Wink

Последна редакция: чт, 28 авг 2025, 15:47 от Черна станция

# 417
  • Мнения: 3 919
Освен изброените разлики между автомат и обикновена кафе машина , е има  един  много важен фактор- с колко грама се прави напитката.
Единично еспресо се прави с 7,5-8,5 грама и това може и трябва да се контролира с ръчна машина и мелачка.

Автомата не тегли кафето, той пуска за някаво време, има настройка + и -, но никога не е ясно колко грама се пускат.
Отделно има различни кафета, дребни и плътни зърна, средни размери и плътност и едри, не толкова плътни зърна.
В един и същ обем, разликата в теглото може да стане до х2.

Всички казваме едно и също, който не държи на кой знае какво еспресо, но държи да не се занимава и да натисне едно копче, автомата е правилния избор.
Ще пие кафе подобно на еспресо, ако му харесва, какво по-важно има?

Но да се обяснява и надъхват  хората, че автомата прави супер еспресо, наравно с стандартна машина, не е правилно. И дали е от 700лв или 5000 особена разлика няма, ако се говори за еспресото.

# 418
  • София
  • Мнения: 6 653
като човек, който пие еспресо от 40 години, мога да кажа, че с кафеавтомата си пия точно еспресо, а не нещо, "подобно на еспресо".

неща, подобни на еспресо, ми се е случвало да пия в много обществени заведения, приготвени от професионални еспресо машини. също и в домашни условия, приготвени от машини с ръчка. де да зависеха нещата само от машинката... ама не зависят.

така че, да спрем да абсолютизираме, защото хората се подвеждат и си мислят, че покупката на уред Х им гарантира небесно изживяване, а уред У ще им произведе скапана кафява течност, което изобщо не е вярно.

# 419
  • Мнения: 4 295
Alexslav искрено ме разсмя. Ръчната кафе машина ли ти тегли кафето или ти с везната го теглиш преди всяко кафе?
Иначе по правило за едно еспресо е 6 гр. кафе, не ме питай от къде знам 😀

Общи условия

Активация на акаунт