Фурна и плот за вграждане - избор на марка и модел. Тема 7

• 46 016
  • 781
  •   1
Отговори
# 375
  • София
Скрит текст:

Практичният избор е Бош. Прегледайте темата няколко страници назад и ще добиете представа. В общи линии, те предлагат най-много качество, надеждност и функционалност за цената си. От АЕГ са надеждни само скъпите фурни, които са произведени в Германия. Плотовете на Бош също са по-добри, имат повече степени и повече полезни функции.

Благодаря за отговора, дали си струва да се гелдат на Electrolux фурни? И за плотовете - жена ми иска да са без метален кант по ръба това има ли някакво значение освен естетика?

Електролукс е производителят на АЕГ и под марката Електролукс продава по-масови и бюджетни модели. Надеждността им не може да се сравнява с тази на Бош. Имат добри модели, но са още по-малко от тези на АЕГ. При тези марки не може да се обобщава, трябва да се разглежат конкретни модели, защото имат фурни, които нямат почти нищо общо една с друга и са на двата полюса или по надеждност, или по функции, а по някога и по двата критерия.

При Бош, всички фурни от серия 4 до серия 8, са направени на една обща база, с едни и същи материали и компоненти и сходно качество на изработка, а разликите са най-вече в екстрите и функциите. Същото важи и за останалите им марки: Неф, Сименс и др.

Освен това, те имат стандарти за функционалност и нямат нито един модел с по-малко от 4 нагревателя, нито един модел без самопочистване поне на задната стена или с някакъв компромис по отношение на функционалността.

Металният кант на плотовете е само с естетични функции и май вече не е на мода (с изключение на т.нар. „домино“ плотове, които имат тънки лайстни, за да се поставят един до друг). Моделът, който съм предложила, е без кант.

# 376
  • Карлово
Здравейте, предстои ми избор на фурна за вграждане. Колебая се между 2:
https://www.tehnomix.bg/furna-za-vgrazhdane-gorenje-bps6747a06x

и

https://zora.bg/product/hba372es0

Бюджета е около 1000-1200 лв. Но като функции не мисля, че е нещо кой знае колко различно. Разколебах се за Бош-а, защото четох мнения, че не изпича добре, не точен модел, а самата марка. Дали някой ползва някоя от тези или да препоръча добър вариант, като изискванията са за пиролиза, вграждане, да не е произведена в Турция или Китай, удължената гаранция също е +. Обзавеждаме изцяло кухнята и фурни по 2000-2500 не ме устройват Simple Smile

# 377

и

Бюджета е около 1000-1200 лв. Но като функции не мисля, че е нещо кой знае колко различно. Разколебах се за Бош-а, защото четох мнения, че не изпича добре, не точен модел, а самата марка. Дали някой ползва някоя от тези или да препоръча добър вариант, като изискванията са за пиролиза, вграждане, да не е произведена в Турция или Китай, удължената гаранция също е +. Обзавеждаме изцяло кухнята и фурни по 2000-2500 не ме устройват Simple Smile
Дори не знам защо се подлагат изобщо на сравнение Горение и Бош, просто не подлежат (по качество на изработка със сигурност, а може би и като начин на работа, за последното само допускам с оглед качеството на изработка). А това за марката Бош като цяло може да го напише само пишман готвач Simple Smile
Не си ограничавай избора само между два модела, предлагам ти да се върнеш назад в темата и да намериш постовете и на ползватели, и на Вилемина, която е давала множество обосновани препоръки за конкретни прилични на цена, но с много добро качество фурни на Бош. Отваряй да четеш и упътванията на производителя, че на сайтовете информацията може да е оскъдна и понякога дори  неточна.
Аз самата ползвам техен модел (вече не се предлага) от 4 години - среден клас, не най-високият им, но съм изключително доволна - няма нещо, което да не приготвям в нея - пече си супер тестени, фини сладиши, манджи.
Подобен модел има и сега, но в черно, ще го намериш (назад в темата също е често коментиран).
Като човек, който готви много и всякакви печива, включително редовно се ползвам от печенето на две нива, а на другата си фурна (Neff) - и на три нива, ако трябва да направя компромис, няма да е с качеството и функциите на един уред, за да нямам скорошни ядове с него (обикновено недостатъците се виждат чак при ползване, на книжка всички фурни са добре), а бих забавила например купуването на съдомиялна или друг уред, който не е чак насъщен и може да си изчака реда.

# 378
Здравейте!
Стъклокерамичният ни плот е монтиран преди почти 20г., но вече е за смяна. Измерих ширината и дължината му по иноксовия кант, но те се различават от размерите дадени за съвременните стъклокерамични плотове, дори и от същата марка. Тъй като има плотове с кант и без кант се чудех посочените размери включват ли и канта, когато моделът има кант. Идеята е, че ако размерите са без канта то той би могъл да покрие/прикрие там където остане празно между плота и стъклокерамичния плот. Ако в размерите посочени за модела влиза и канта как се решава проблема с разликата в размера на плота който трябва да сменим и новия, който ще се монтира на негово място? Освен човек за свързване в ел. мрежа ще трябва ли да викаме и човек от фирма за изработване на кухни?

# 379
Да не гледаш вътрешните размери за дупката, която се изрязва? Те са по-малки, защото остава борд, който ляга на плота.

# 380
  • София

и

Този модел на Бош взехме преди 3 седмици, само че в изцяло черно. Изпича си перфектно. Мусаката се получи по-вкусна от друг път, по-крехка. Опцията за последователно печене на грил и вентилатор върши прекрасна работа за месо (пържоли, ребра). Баницата се изпече равномерно. Фунцията за пица е топ, дори и за замразени пици. Още не съм я пробвала с кекс, но не мисля, че няма да се справи. Голям бонус за мен е, че загрява до 200 градуса супер бърза (до 5 минути). Като недостатък намирам, че не се включва автоматично брояч от достигане на конкретната температура и слагане на манджата, но си го нагласям ръчно.

Още не съм се възползвала от печене на две нива, но нямам опит (с предишната Whirlpool, купувана 2016-а, се пробвах, ама ударих на камък и не се получи).

Нашата е произведена в Испания, но е купувана от Технополис.

# 381
Да не гледаш вътрешните размери за дупката, която се изрязва? Те са по-малки, защото остава борд, който ляга на плота.
Като видя потенциалния модел в интернет и вляза да му прочета характеристиките към тях има и размери, но не знам какви размери са. На нашия плот мога да измеря само външните размери - по външния и съответно вътрешния ръб на канта. Уредът е купен 2004г. и някъде там във времето съм загубила дирите на документите, които са го придружавали. Сега има плот на същата марка, който изглежда с абсолютно същите зони, но всяка от тях, съгласно описанието на модела е с около 1 см. в диаметър по-малка от размерите на зоните на нашия плот. Съответно и размерите на плота дадени в характеристиките са по-малки с около 1 см, но наистина не знам това вътрешни или външни размери са. И при другите марки които гледам размерите на плотовете са различни от тези, които измерих външно на нашия плот.

Последна редакция: чт, 25 юли 2024, 09:12 от Рори72

# 382
Да, точно така, сегашните плотове са с различни размери от произведените преди. Нашият също беше за смяна, и в такъв филм се вкарахме......нямаше плот Който да влезе в дупката. Сега ще викаме каменарите да разширят отвора, плота е гранит,та да можем да сложим пран някакъв. Някакъв ужас е, не знам защо сменят размерите

# 383
  • София
Сега има плот на същата марка, който изглежда с абсолютно същите зони, но всяка от тях, съгласно описанието на модела е с около 1 см. в диаметър по-малка от размерите на зоните на нашия плот.

Това си е така - обявените размери на зоните се различават малко от нарисуваните отгоре, иначе са стандартни, т.е. зоните на стария и на новия са еднакви.

Съответно и размерите на плота дадени в характеристиките са по-малки с около 1 см, но наистина не знам това вътрешни или външни размери са.

В характеристиките дават външните размери. Този 1 см изобщо не е голяма разлика - това означава по 5 мм от 2-те страни, така че новият плот ще си пасне, само трябва добре да почистите следите от стария, за да не се виждат като сложите новия.

Що се отнася до поставянето, не са нужни двама техници, един е достатъчен.  Повече е работата по демонтажа и монтажа, а електрическата част минимална. Просто търсете техник, който да изпълни цялата задача. По принцип, по-сръчен човек може да се справи и сам, без да са нужни майстори.

# 384
Благодаря, Вилемина!
Когато поръчвахме кухнята на майка ни обясниха, че за да е валидна гаранцията понеже няма щепсел и кабела ще се свърже директно в мрежата трябва да го направи човек специалист. Дадоха ни номер и когато се обадят, че ще й монтират кухнята трябва да извикаме и този специалист. Но в къщи като ще сменяме само керамичния плот се чудех дали позиционирането му в дупка , която няма да му е по размер ще се отрази на работата му и дали ще се справим сами с това.
Мисля си, че за да е възможно най-добре поставянето на новия в старата дупка ще е най-добре е да вземем този модел, който е като сегашия ни, защото разликата в размерите е най-малка.

# 385
  • София
Разколебах се за Бош-а, защото четох мнения, че не изпича добре, не точен модел, а самата марка.

Нищо подобно, Бош са едни от най-добре изпичащите фурни.

Дали някой ползва някоя от тези или да препоръча добър вариант, като изискванията са за пиролиза, вграждане, да не е произведена в Турция или Китай, удължената гаранция също е +.

Бош-ът отговаря на изискванията и със сигурност не се произвежда в Турция. Фирмата има завод там, но в него правят само моделите от серия 2, които са без пиролиза.

Gorenje е собственост на китайската Hisense и има доста общо с Китай, независимо от това какво пише на етикета. Затова и цената им е наполовина на бюджета ви.

Върнете се малко назад в темата и ще видите достатъчно отзиви от собственици на Бош, оценки на експерти от Германия и т.н.

Благодаря, Вилемина!
Когато поръчвахме кухнята на майка ни обясниха, че за да е валидна гаранцията понеже няма щепсел и кабела ще се свърже директно в мрежата трябва да го направи човек специалист. Дадоха ни номер и когато се обадят, че ще й монтират кухнята трябва да извикаме и този специалист. Но в къщи като ще сменяме само керамичния плот се чудех дали позиционирането му в дупка , която няма да му е по размер ще се отрази на работата му и дали ще се справим сами с това.
Мисля си, че за да е възможно най-добре поставянето на новия в старата дупка ще е най-добре е да вземем този модел, който е като сегашия ни, защото разликата в размерите е най-малка.

Точно така, дупката е с доста по-малък размер от външния на плота, така че този с разликата от 1 см е почти сигурно, че ще стане.

За свързването винаги така казват, но на практика няма как да знаят кой го е свързал. Вкъщи уредите винаги ги е свързвал ММ, който достатъчно разбира от това, без да е специалист. Когато се е налагало да ползваме гаранция, никога не сме имали проблеми, защото като дойде техник и види, че уредът е свързан правилно, изобщо не става и дума за това кой го е свързвал.

Последна редакция: чт, 25 юли 2024, 14:04 от Vilemina

# 386
Изчетох темата, спрях на модел HBG675BB1. Тук намерих най-изгодно https://electron.bg/produkt/bosch-hbg675bb1-furni-vgrajdane-p-303732/
Не съм поръчвала от този сайт. Някакви отзиви?

Малко се колебая и за тази
https://www.bosch-home.bg/bg/mkt-product/cooking-baking/cookers- … n-ovens/HBA372EB0

Последна редакция: пт, 26 юли 2024, 15:09 от La_Valletta

# 387
Здравейте, присъединявам се към темата, като успях да прочета една част от старите. Оставам с впечатлението, че предимно се обсъждат фурни на марката Bosch, но искам да попитам ако някой е ползвал и има мнение за фурните на TEKA и Eurolux, а също и за марката Bauknecht (от приятели в Германия разбрах, че е популярна там). Конкретно, това са трите модела, към които съм се насочила:
https://www.tehnomix.bg/furna-za-vgrazhdane-teka-hcb-6539-p
https://www.leksgroup.com/l_bg/?s=5&i=10&c=215&pid=3294
https://technovision.bg/produkt/biala-tehnika/furni/furna-za-vgr … ar2-kp8v2-in-kla/

Разликата им от няколко преглеждания е в литражите - Eurolux е с 80л, най-много. В същото време ТЕКА и Bauknecht разполагат с 2 програми повече, но не съм търсила конкретно кои са те. Откъм енергийна ефективност, Eurolux e A, докато другите две са А+ , този плюс играе ли реално голяма роля?
Затова и може би най-вече ще избирам спрямо марка и добри отзиви.

Също така има ли скоро пазарували от Лексгруп? Доволни ли сте от сервиза, направиха ли ви някакво намаление, тъй като попаднах на доста стара тема тук, в която се обсъждаше, че при няколко уреди прилагат някакъв % отстъпка.
Благодаря предварително.

Последна редакция: пт, 26 юли 2024, 15:46 от tulip.

# 388
Сега не знам как са фурните на Тека, но преди 4 години ги разглеждах и една, освен че имаше гадна миризма на някакви химикали, беше направо раздрънкана, за разлика от мострените на Бош. В крайна сметка взех една Бош и за селската къща една Neff (там държах да е с прибираща се врата), и от двете съм много доволна.   
Лексгруп и преди си имаха отстъпки, но аз оттам си избрах само аспиратор, нищо друго не си харесах и в крайна сметка не помня имах ли отстъпка или не. Повечето търговци правят такава отстъпка, ако се пазаруват няколко уреда - винаги може да питаш. Аз пазарувах главно от Техномикс, нямам наблюдения върху други търговци, но от Техномикс нямам повод да се оплача - много коректно обслужване, включително при отдалечени доставки (за селската къща пак от тях пазарувах), направиха и отстъпка, вече не помня в какъв размер, но прилична.

# 389
Ако знаете английски, може да потърсите мнения и в чужди сайтове и форуми.

Общи условия

Активация на акаунт