Фурна и плот за вграждане - избор на марка и модел. Тема 7

• 45 961
  • 781
  •   1
Отговори
# 420
Извинявам се за спама, ама... Ми е вкусно само като гледам.
Блу, нитритна сол онлайн ли поръчваш? Или има и в Кауфланд?
Домашни колбаси по кои рецепти правиш? Ако искаш на лични, да не спамим, или ако и на други им е интересно в скрит текст Grinning
Много благодаря предварително!
Относно фурните, напълно подкрепям за екстрите. Имам допълнителни уреди, които рядко използвам. Купувала съм защото съм си мислела , че имам нужда от тях. Всъщност фурната ми може всичко. Купувайки висок клас уред, с екстри, които не мислиш, че ти трябват спестяваш други пари и място в къщи от други уреди.
Именно! Неведнъж съм писала, че съм страшно доволна, че не ми се мотаят куп други дребни и средни уреди за приготвяне на храна - спестява се и място на плот и в шкафове, както и пари. Макар че за парите е относително - качествената скъпа фурна може и да надхвърля или да е с еднаква цена при фурна от по-нисък клас и допълнителни уреди, но това е най-несъществената част от всички съвкупни фактори, които влияят на преценката и избора - високата цена после се отплаща многократно и с дълга експлоатация, и с възможностите за готвене, и с лесното поддържане. 
П.П. За теб специална благодарност за съветите при избора на селската ми фурна! Всеки път, когато я отворя и затворя, ти изпращам мислена благодарност Flowers Hibiscus

# 421
  • София
Vilemina, чудя се между тези 2 фурни и ще кажа защо. На телефоните ми е трудно да включвам тъчскрийна - явно нещо от отпечатъците на пръстите ми, но понякога трябва 5-6 пъти да докосна, натисна за да заработи. Затова си мисля, че може би ще ми е по - лесно с копчета, още повече, че е под плот фурната. Не знам колко е чувствителна на докосване и дали само заради това си струва да взема фурната с копчета?
https://bosch-home.expo2000.bg/produkt/cooking-and-baking/ovens- … /ovens/hbg5780b0/
https://www.tehnomix.bg/furna-za-vgrazhdane-bosch-hbg-675-bs1
Благодаря предварително за отговора!

# 422
  • на Мелмак

П.П. За теб специална благодарност за съветите при избора на селската ми фурна! Всеки път, когато я отворя и затворя, ти изпращам мислена благодарност Flowers Hibiscus
Ах, колко мило! Радвам се за това Simple Smile
Струваше ми се безсмислено първоначално. Wink

# 423
  • София
Vilemina, чудя се между тези 2 фурни и ще кажа защо. На телефоните ми е трудно да включвам тъчскрийна - явно нещо от отпечатъците на пръстите ми, но понякога трябва 5-6 пъти да докосна, натисна за да заработи. Затова си мисля, че може би ще ми е по - лесно с копчета, още повече, че е под плот фурната. Не знам колко е чувствителна на докосване и дали само заради това си струва да взема фурната с копчета?
https://bosch-home.expo2000.bg/produkt/cooking-and-baking/ovens- … /ovens/hbg5780b0/
https://www.tehnomix.bg/furna-za-vgrazhdane-bosch-hbg-675-bs1
Благодаря предварително за отговора!

Макар че това не е точно тъчскрийн, опасенията ти имат известно основание - има хора, които се оплакват от затруднена работа със сензорните бутони. Същото важи обаче и за стъклокерамичните плотове, но почти никой вече не купува такъв с копчета. Мисля, че дори да има трудности, с времето човек свиква с това как точно да борави с тях, за да се задействат при всяко докосване.

Попадала съм на ревю в YouTube на фурна от точно тази серия 8 на Бош, в което наред с прекрасните впечатления от нея човекът сподели, че понякога имал трудности със „зацепането“ на сензорното управление, но пък след време каза, че били „изчезнали“, т.е. вероятно някак той самият се е нагодил.

Всъщност, вече всички фурни с някакви електронни функции имат поне няколко сензорни бутона, включително и HBG5780B0. Въпреки че при нея режимите и температурата се избират чрез копчета, навигирането из менюто става също чрез сензорни бутони.

Според мен, която и да вземеш, бързо ще ѝ свикнеш и няма да имаш проблеми, така че избери тази, която повече ти е на сърце, без да се тревожиш с рационални доводи. Да готвиш с вдъхновение е много по-приятно, а фурната доставяща удоволствие спомага за това да имаш вдъхновение.

По принцип рационалните доводи са по-важните, но в този случай и двата модела са отлични и съответно няма грешен избор. Разликата в цените разбира се компенсира преимуществата на по-скъпата, така че изборът е между относително равностойни алтернативи.

Освен начина на управление, основните разлики между двата модела са:

HBG675BS1 е с подобрена циркулация на въздуха в режимите с конвекция (4D HotAir), с диапазон до 300°C, с устойчиви на пиролиза странични водачи и с 2 тави, които също могат да се почистват с пиролизата. Минусите са, че няма включени телескопични водачи и автоматичните програми са само 10.

HBG5780B0 има 30 автоматични програми и включени телескопични водачи, които могат да се слагат на което искаш ниво. Минус се явава липсата на предимствата на горната - стандартна конвекция (3D HotAir), малко по-малък диапазон (до 275°C), само 1 тава в комплекта и аксесоари, които трябва да се извадят по време на пиролизата и да се почистят отделно.

# 424
  • София
Vilemina, извинявай за досаждането, но пак се обърках Simple Smile . Ако изключим предишният ми проблем повече ми харесва HBG675BS1 и има температура до 300гр. Не бях обърнала внимание и сега пък се чудя толкова голямо значение ли имат тези 30 автоматични програми в сравнение с 10. Ти коя би ми препоръчала?

# 425

Ах, колко мило! Радвам се за това Simple Smile
Струваше ми се безсмислено първоначално. Wink
Ами, за мен се оказа много полезно. И самата фурна работи прекрасно. Жалко само, че там пребиваваме рядко и за кратко, та не намирам все време да се развихрим заедно Simple Smile

# 426
Обмислям за кухнята да ползвам плот с вградена аспирация и искам да събера мнения за това до колко е ефективен този метод. Vilemina, какво ще кажеш за този плот https://www.tehnomix.bg/induktsionen-plot-s-vgradena-ventilatsiy … -bosch-pvs611b16e или да дадеш съвет за ограничен бюджет?

# 427
За бюджетен вариант аз гледах този

https://www.ikea.bg/products/fordelaktig-induktsionen-kotlon-vgr … r-60-sm/40515865/

По време на кампания с ваучер за 10% отстъпка като купуваш и други неща излиза на доста прилична цена.

# 428
  • София
Vilemina, извинявай за досаждането, но пак се обърках Simple Smile . Ако изключим предишният ми проблем повече ми харесва HBG675BS1 и има температура до 300гр. Не бях обърнала внимание и сега пък се чудя толкова голямо значение ли имат тези 30 автоматични програми в сравнение с 10. Ти коя би ми препоръчала?

По-скъпата разбира се е по-добра. Ако бюджетът ти е достатъчен и преглътнеш сензорните бутони, изобщо не се колебай. Тя има много висока оценка от изпитанията на Stiftung Warentest:

Автоматичните програми са хубаво нещо, но може и без тях. При този клас фурни ги има и това е хубаво, но не е реалистично да очакваме точна програма за всяка наша манджа. Съответно, ако няма програма за нашата манджа, ползваме нещо относително близко и пак се получава. Наскоро blue.angel беше снимала едни тиквички, печени на програма за картофи, които се бяха получили много добре.

HBG675BS1 има предимства, по-важни от броя на автоматичните програми:

- системата 4D Hot Air, която осигурява по-добро печене на режимите с включен вентилатор;
- тавите и водачите, които могат да се почистват с пиролизата и осигуряват голямо улеснение.

Моята фурна е с пиролиза, но трябва отделно да мия тавите и водачите. Когато са добре оплескани, например от месо, печено на грил, дори и най-добрата съдомиялна не може да ги измие. Затова ползвам препарати и търкам.

Ако решиш да си купиш само тези тави и водачи, устойчиви на пиролиза, ще платиш толкова, колкото е разликата в цената на двете фурни. С покупката на HBG675BS1 обаче получаваш не само тях, но и останалите ѝ предимства.

Освен всичко друго, серия 8 се произвежда в Германия, което дава малко повече сигурност, колкото и да е изравнено нивото на качеството с другите заводи на фирмата.

# 429
Извинявам се за спама, ама... Ми е вкусно само като гледам.
Блу, нитритна сол онлайн ли поръчваш? Или има и в Кауфланд?
Домашни колбаси по кои рецепти правиш? Ако искаш на лични, да не спамим, или ако и на други им е интересно в скрит текст Grinning
Много благодаря предварително!
Относно фурните, напълно подкрепям за екстрите. Имам допълнителни уреди, които рядко използвам. Купувала съм защото съм си мислела , че имам нужда от тях. Всъщност фурната ми може всичко. Купувайки висок клас уред, с екстри, които не мислиш, че ти трябват спестяваш други пари и място в къщи от други уреди.
etty775, черпя идеи от канала на Николай Първанов в Тик ток. Също има ФБ група Как да си направим домашни мезета, в която пък има много богат архив с рецепти по БДС и отделно много постове с рецепти и снимки на резултата. За последната шунка идея почерпих от пликчето на готова подправка за шунка от нета. Като имам вече основата, по която се получава, нагласям само подправките. В общи линии това е тайната. Проба-грешка. Засега нямам изхвърлен продукт, всичко става за ядене Simple Smile

Предварително се извинявам за спама, но, моля ви, информирайте се по темата, прочетете и решете за себе си, дали си правите услуга с подобни начинания при този състав на рецептите.
В нитритната сол се съдържа натриев нитрит, който при термична обработка образува нитрозамини.
А нитрозамините са изключително канцерогенни съединения. Най-голямото им количество е именно в храни, предварително подложени на третиране с натриев нитрит. Нитрозамини са доказано ракообразуващи химикали.

Скрит текст:
В лабораториите дори има практика учените да инжектират мишки с нитрозамини, когато искат да им причинят рак на гърдата или друга форма рак, която след това да изучават.

Аз лично, за своето и на семейството си здраве, от години не купувам нищо съдържащо натриев нитрит. А нитритната сол може да звучи безобидно, нали е сол, но далеч не е така. Вместо нещо полезно и чисто като състав, предлагате точно обратното на близките си.

# 430
  • до най-прекрасния мъж
Привет, темата за нитритна сол е дълга и необятна. Проучила съм достатъчно и съм я приела за необходимост. За мен е напълно ОК. Който прецени, да не я ползва. Не искам да разводнявам темата. Има достатъчно материали по въпроса, който иска, нека се информира.

# 431
Това което не може да се чисти с пиролиза,идеално се чисти с парочистачка. Моята фурна я чистя с керхер- парочисначка.

# 432
Нитритната сол ако се ползва правилно не става канцерогенна, а именно не трябва да има термична обработка над определени градуси. Всички колбаси в магазинната мрежа се правят с такава сол. Ако не се ползва такава сол има опасност от бутолизъм. Това също е доста опасно Wink Темата е доста дълга.
А за рецептите - ето още едно предложение:

# 433
  • до най-прекрасния мъж
Допълвам още нещо за нитрита. Витамин С, който е известно, че е силен антиоксидант, играе ролята на неутрализатор на вредите от нитритната сол. Още повече, вредното количество е 50 mg/кг тегло на човека дневно. При условие, че аз слагам равностойност на 1 гр натриев нитрит на 1 кг месо, то жена с тегло 60 кг трябва да яде по 3 кг шунка на ден, за да е опасно количеството натриев нитрит в произведения колбас и то при условие, че не се слага антиоксидант. Дълга тема... И междувпрочем ботулизмът има повече вероятност да доведе до смърт, отколкото евентуално натриевият нитрит.
Благодаря за рецептата, ще пробвам и нея.

# 434
Здравейте, препоръчаха ми тази фурна https://technika.bg/product/29024/furna-za-vgrazhdane-teka-steak … pSbEaApATEALw_wcB
Струва ли си парите според вас?

Общи условия

Активация на акаунт