Фурна и плот за вграждане - избор на марка и модел. Тема 7

• 45 941
  • 781
  •   1
Отговори
# 510
  • На брега на реката
Може и това да е причината.
Ползвам Соно от близо 2 г.
Хладилник, съдомиялна, пералня, сушилня,  ТВ и фурната. Предишната беше без пиролиза, но от година ползвам тази с пиролиза. Не веднъж съм я пускала, но досега проблем не е имало.

Така, да споделя още инфо.
Разговарях с човек от сайта и той каза, че не стават за фурни. Най-вероятно е изгоряло, защото е надвишило допустимата мощност /2700 W/.
Фурната ми е 3600, та грешката си я моя. Явно не съм прочела и съм се презастраховала.
Интересното обаче е, че човека каза, че ако са 2 контакта и в съседния на фурната е включена защита, косвено е защитена и фурната. Не напълно, но има защита, та затова редактирам поста си. Може да е полузно някому!

Последна редакция: пн, 02 сеп 2024, 10:46 от Бубoлина

# 511
Това, че е изкарало толкова време да работи, може да е само похвално за марката Simple Smile
Интересното обаче е, че човека каза, че ако са 2 контакта и в съседния на фурната е включена защита, косвено е защитена и фурната. Не напълно, но има защита, та затова редактирам поста си. Може да е полузно някому!
Това ми се струва малко странно твърдение, което не бих могъл да си обясня сам 🤔 Но аз не съм и толкова наясно с тези неща, че да ги разбирам Simple Smile Но не бих се доверил 😁

# 512
  • На брега на реката
Не знам дали да се доверя, но разговорях с човека, който ги поправя и звучеше доста грамотно.

# 513
  • София
Соно нямат защита, подходяща за фурни, но и на тях не им чак толкова необходима такава. При фурните електрониката е по-добре защитена, отколкото при другите уреди, защото в тях електронните модули са изложени на повече рискове, поради екстремните условия на работа.

При токов удар вкъщи изгоря микровълновата, която е вградена в шкаф - колона, непосредствено над фурната. Фурната оцеля, въпреки че е напълно „електронизирана“ - интерфейсът е със сензорни бутони, с които навигираш в менюто, а функциите и температурата се управляват изцяло от електрониката, съгласно зададеното чрез менюто.

Наложи се да изхвърля микровълновата, тъй като не можаха да подменят нито да ремонтират изгорялата платка. На новата микровълнова сложих Соно, което за около 2 години оттогава се е задействало около 20 пъти. Въпреки това, с фурната, не е имало никакъв проблем.

При някои марки електрониката си е слабо място - при Whirlpool например. Samsung са направо пословични в това отношение, а при моделите от предходното поколение на Gorenje, повредите в електрониката също не бяха рядкост. Според мен обаче тези проблеми са предизвикани по-скоро от конструктивни дефекти на самата фурна, отколкото от проблеми с електрозахранването.

Все пак, ако някой иска да защити фурната от колебания в напрежението, може да монтира в таблото с бушоните защита на целия електрически кръг, който захранва фурната.

Направих опит вчера за чушките и първите ги пекох в тава с хартия на най-горното ниво с едно обръщане, функция грил голяма повърхност /няма възможност за регулиране на градусите/. Не ми харесаха, защото на хартията се събра вода и станаха като варено-печени. Втората партида ги пекох върху решетката и станаха супер, но на грил с вентилатор на 250 С.

Пробвала съм различни начини за печене на чушки и в крайна сметка най-добре ми се получават така:

1. Задължително ги пека с дръжките, защото изтърбушените пускат много вода;
2. Слагам ги в тава с хартия за печене, защото решетката се чисти много трудно;
3. Поставям тавата на средното (3-то) ниво, защото на горното хартията изгаря, а тавата понякога се криви;
4. Включвам на грил с вентилатор, защото се изпичат по-равномерно, отколкото на чист грил;
5. Задавам температура 220-230 градуса, която отговаря на не много силна жар, за да не прегарят. Това все пак зависи от фурната, така че методът „проба-грешка“ ще установи най-подходящата температура.

Няма защо, радвам се, че съм помогнала. Кой модел е фурната?

HBG5780B0

Супер! Ползвахте ли някоя от автоматичните програми?

# 514
Извинявам се, ако въпросът ми е глупав, но при наличието на ДТЗ на таблото, необходимо ли е да снабдявам някои уреди с отделна защита в контакта или се явява излишно?

# 515
  • На брега на реката
Благодаря, Вилемина, ще опитам и твоя начин.
Досега ги печах без дръжките, защото по-трудно се чистят от семките, когато да вече опечени, но да, пускат много вода. Ако ги пека на котлон или грил, чушкопек е различно, но във фурната си остават с водата, защота дълги години не съм пробвала, а сега с новата фурна и многото режими на печене, ми се иска да си улесня живота.

Ще опитам и още нещо, което ми хрумна току-що.
Ще обвия решетката във фолио и ще го продупча на много места, но между решетките, за да циркулира въздуха. Тавата също ще обвия и ще я сложа едно ниво по-надолу за да събира водата.
Така мисля, че ще мога да опека няколко тави с едно опаковане. Ще споделя резултата!

# 516

Да, вчера например ползвах програмата за печено пиле и резултата много ни хареса.

# 517
  • София
Извинявам се, ако въпросът ми е глупав, но при наличието на ДТЗ на таблото, необходимо ли е да снабдявам някои уреди с отделна защита в контакта или се явява излишно?

Не съм специалист, но т.нар. ДТЗ е предназначена по-скоро да предпазва хората, а не уредите. Доколокото ми е известно, тя се задейства в съвсем други ситуации. За предпазване на уредите от т.нар. „токови удари“ е необходима защита от прекалено високо и прекалено ниско напрежение.

Да, вчера например ползвах програмата за печено пиле и резултата много ни хареса.

Да, голямо удобство е да оставиш фурната сама да готви. Със здраве да си я ползвате!

# 518
Ние имаме защити от пренапрежение в електрическото табло. Не съм сигурна в модела, но май бяха тези
https://discom-bg.com/Product/167595-spct2-2803-zashhita-ot-pren … -klas-s-eaton/886
Не сме слагали отделни уреди тип Соно по контактите. ДТЗ е друго, имаме монтирани и такива.

# 519
Благодаря, Вилемина и Драго!
Май е добре да питам електричаря какво е слагал на таблото и какво допълнително трябва или не трябва да направя, че знае ли се...
Той човекът ми е казвал, ама минаха години, не помня такива неща.

# 520
  • На брега на реката
Да споделя, какво излезе от моята идея за печене на чушки.

Обвих тавата и решетката с фолио, като на решетката го продупчих с молив. Вярно играчка е, но ми отне 5 мин и е еднократно.
Сложих тавата на ниво 4, а решетката с чушките на ниво 5.
Изпекох 7 кг.чушки за час и половина на грил с вентилатор , 250 градуса за по 10 мин от всяка страна. Чушките бяха избушени.
Много съм доволна от резултата,  а и тава, решетка и фурна са чисти.

Следващия път ще опитам метода на Вилемина.

Фурната е BOSCH HBG675BS1/B6.

Не се сетих да снимам преди да ги използвам.
Скрит текст:

# 521
  • София, Манастирски ливади
Мили хора, това приличен избор ли е с бюджет до 1500 лева? Има ваучер за 10 % намаление и цената става около 1350 лева.
https://www.emag.bg/furna-za-vgrazhdane-bosch-elektricheska-mult … tm_medium=android

# 522
Мили хора, това приличен избор ли е с бюджет до 1500 лева? Има ваучер за 10 % намаление и цената става около 1350 лева.
https://www.emag.bg/furna-za-vgrazhdane-bosch-elektricheska-mult … tm_medium=android
Вземи я от друг магазин, например от Техномикс, че има и удължена гаранция, а от Емаг е стандартна.
 https://www.tehnomix.bg/furna-za-vgrazhdane-bosch-hbg-675-bb1
Иначе фурната си е много добра, няма какво да я мислиш.

# 523
  • София, Манастирски ливади
О, не бях обърнала внимание на гаранцията.  Blush Мерси много!

# 524
  • София

Фурната е прекрасна, наскоро я обсъждахме тук. В черно е много красива.

Ето малко повече информация: https://bg-mam.ma/p/1618415/48477856

Общи условия

Активация на акаунт