Рим - 27 тема

• 47 342
  • 737
  •   1
Отговори
# 315
  • plovdiv
Кои билети закупени онлайн гарантират влизане в музея и избягване на опашките?
Гледам, че са с различни опции билетите и имат дата и час,но другото не ми е много ясно .
Full price ticket, reduced ticket и т.н.
Благодаря предварително.
За възрастни -full price
За деца , инвалиди, студенти... -reduced
Всеки билет с дата и час гарантира влизане без да чакате.
Във Ватиканските музеи искат доказателство за намален билет- паспорт или студентски документи.

# 316
Theodosia, благодаря за милите думи. Не знам какво да кажа/напиша. Поизчервих се. Тук е момента пък аз да благодаря на авторката на темата за всеотдайността и търпението, с което играе ролята на справочник вече толкова годините.
И за да съм по темата ще се опитам да кача снимка, че ще го правя за първи път.
Откъде е гледката?

# 317
От панорамната площадка пред  Казина Валадиер

Последна редакция: вт, 12 мар 2024, 19:58 от Cosima

# 318
  • Milano
Съгласна съм с Лаленце.
Забравих да отбележа, че ако има събития (големи концерти, панаири, фестивали и т.н.) цените скачат неимоверно.

Това са официалните празници в Италия:

01/01
06/01
Понеделник след Великден - 01/04/24
25/04
01/05
02/06
15/08
01/11
08/12
25/12
26/12

И деня на патрона на съответният град. За Рим той е 29/06.

От миналата година новият министър на културата въведе още 3 дни за безплатно влизане в държавните музеи  - 25/04, 02/06 (този път съвпада с първата неделя на месеца), 04/11.

# 319
Regina, какво се организира обичайно на Празника на града?

# 320
  • Milano
Tsugumi, традиционно има тържествена литургия в базиликата “Св. Петър“ сутринта и l'infiorata storica пред нея:

https://roma.repubblica.it/cronaca/2015/06/29/foto/fiori_colorat … /#google_vignette

Регата с кану по р.Тибър сутринта - Regata dei Canottieri - oт моста Реджина Маргерита с добра гледка.

Има фойерверки вечерта над Кастел Сант'Aнджело - Girandola di Castel Sant'Angelo се казва.

Празнично е и по via Ostiense до San Paolo fuori Le Mura.
Традиционален концерт на оркестъра на карабиниерите вечерта и Sbandieratori delle sette contrade di Orte - развяващи байряка.Smile

За останалата програма се следи пресата преди празника.

# 321
Благодаря!

# 322
Някой ходил ли е в Римската опера по време на екскурзията си / почивката си  ? Гледам, че за датите, в които ние ще бъдем там, има интересни опери, които силно вълнуват като музика семейството ми. Но, от друга страна сме туристи и ще бъдем с обикновенни дрехи, неофициални.
Някой има ли да сподели дали е виждал хора, малко по " кежуал " да се е обличал или в Италия това е стриктно съобразено с дрескод ?

# 323
Здравейте,

С много четене на темата, на пътеписи и тонове информация и взиране в карта, най-накрая си съставих програма за четири дни в Рим. Моля, по-запознатите от вас, да и хвърлят едно око и да дадът мнението си - много ли е натоварена, има ли нещо, което мога да разместя, за да пасне по-добре, нещо голямо, което съм пропуснала. Ясно ми е, че Рим не може да се види с едно ходене, но все пак искам да вземем максималното от времето си там.

Смятаме да си купим 2 пъти 3 дневни карти за градски транспорт. Важат ли за автобуса от Чампино до Термини?

Слагам програмата в скрит текст, за да разпъва страницата и благодаря предварително на всеки, отделил време да я прочете. Или ако на някой му бъде полезна - да я ползва.

Скрит текст:
Ден 1:
Кацане: 12:30 Чампино
Придвижваме се до Термини и от там до Санта Мария Маджоре, за да я разгледаме.
Настаняваме се и вечерта излизаме. Без конкретен план.

Ден 2:
Колизаум + арена - имаме билети за 8:30
Basilica di San Clemente
Basilica e Monastero Agostiniano Santi Quattro Coronati
Палатин хил
Форум
Национален паметник на Виктор Емануил II
Капитолийските музеи
Фонтанът на костенурките
I Dolci di Nonna Vincenza КАНОЛИ

Ден 3:
Ватикана - имаме сутрешни билети, предвидила съм цял ден, защото искаме максимално да не бързаме и да се насладим. Евентуално ако остане време тук ще включим Сант Анжело. Ако не остане време ще го мисля къде да го наместя.

Ден 4:
Циркус Максимус
Боргезе + зоопарка
Фонтанът с жабите (Fontana delle Rane)
Траверсте

Ден 5: Този ден ми звучи амбициозно, но на картата ги виждам около 3,5км, което не е тоооолкова страшно, надявам се.
Навона
Basilica di Sant'Agostino
Santa Maria Sopra Minerva
Пантеон
Ди треви
Фонтанът с Тритон (Fontana del Tritone)
Църква „Богородица на девственото зачатие“ (капуцините)
Испанските стълби

Ден 6: Летим на обратно, следобед.

Последна редакция: вт, 12 мар 2024, 19:42 от MrsPenguinButt

# 324
  • Пловдив
Амбициозна, но изпълнима ви е, според мен, програмата. Ако в 4 ден Трастевере е само за вечеря, без църкви и т.н., бих преместила в ден 2 или 3, че от Копеде до там си е доста.
Виждам, че доста църкви сте включили - с риск да се повторя, препоръчвам с две ръце Ил Джезу и Сант Игнацио.
Под Боргезе, визирате галерията или само парка?

Последна редакция: вт, 12 мар 2024, 21:23 от avia

# 325
Ще Ви изпратя нашата програма, като бяхме отседнали в Манзони. От 5ти до 9ти (на 9ти сутринта рано пътувахме, така че не го броя точно обиколихме доста неща. Някои ги видяхме и разбъркано, тъй като обикаляхме доста и попадахме случайно на тях. Пишете ми на лично ако искате.
За колизеума, Палатин и Римския форум ще Ви трябват доста време.

# 326
Амбициозна, но изпълнима ви е, според мен, програмата. Ако в 4 ден Трастевере е само за вечеря, без църкви и т.н., бих преместила в ден 2 или 3, че от Копеде до там си е доста.
Виждам, че доста църкви сте включили - с риск да се повторя, препоръчвам с две ръце Ил Джезу и Сант Игнацио.
Под Боргезе, визирате галерията или само парка?

Благодаря за мнението!
Травтевере е само за вечеря и разходка, да. Не сме планирали да гледаме нещо там. Ще го преместя, благодаря за съвета.
И ще погледна препоръката за двете църкви.
За Боргезе не сме взели крайно решение. Група сме, единия държи на галерията и е окей да пропуснее зоопарка, така че може би ще се разделим в тази част и вече както стигне времето.

# 327
MrsPenguinButt,
хубава е програмата и напълно изпълнима.
Ден втори - проверете си хубаво работното време на Basilica e Monastero Agostiniano Santi Quattro Coronati, особено на манастира. Не знам кога ще ходите, но март работи от понеделник до четвъртък, само преди обяд. Базиликата също почива на обяд.
Ден четвърти - трябва да разместите нещо, примерно Чирко Масимо преди Трастевере.
Ден пети - включете Сан Игнацио де Лойола, съвсем близо е до Пантеона и Санта Мария Сопра Минерва и е една от най-красивите църкви в Рим.

# 328
  • Пловдив
Аз направо бих го махнала Чирко Масимо - ако вземете очила или имате гид, става, но иначе за 4 дена, не съм сигурна, че бих го включила. Ако сте там през май и е пътьом от термите на Каракала към розариума и после, примерно портокаловата градина ...
Сигурно съм пристрастна, но Галерия Боргезе на мен ми най-любимото място в Рим и не бих я заменила за зоопарк.

Последна редакция: вт, 12 мар 2024, 21:18 от avia

# 329
И моите забележки са по отношение на ден 4. Кварталите Трастевере и Копеде са в съвсем различни посоки. Трастевере и Авентин да, Вила Боргезе и Копеде също са изпълними, но в някой друг ден. Освен Сан Клементе бих разгледала и Папската Базилика Сан Джовани ин Латерано. Само да не ви станат много църквите една след друга.

Общи условия

Активация на акаунт