Рим - 27 тема

• 47 370
  • 737
  •   1
Отговори
# 345
На първа страница има подробно инфо как се купуват билети от официалните сайтове.

# 346
На първа страница е даден официалния сайт на Колизеума. Купуват се билети само за големите, за децата под 18г на място. Носи се документ за самоличност. Билетите онлайн могат да се закупят най-рано  месец по-рано.

# 347
Дами, изникна ми още един въпрос. Смятам да купя предварително билети аа теравижън от Чампино до Термини и обратно. От къде на Чампино се хваща автобуса, има ли табели и съответно от къде на Термини се хваща на обратно?

# 348
По спомени като излезете от входа на летището тръгвате на ляво и в дъното на паркинга са спрели автобусите на шатълите. На практика излизайки от сградата, ако се огледате ще видите всичко, къде са Теравижън, къде е спирката на градските автобуси, къде са такситата.
На Термини автобуса спира на една  неприятна улица. Не съм обърнала внимание как се казва, защото гледах бързо да се махна от там. През 2022 г. пътувахме с вечерен полет и налягалите бездомници край гарата малко ми дойдоха в повече. Иначе през деня освен, че е малко мръсно друго страшно няма.

# 349
Здравейте! Набързо ще споделя мнение, като се върнем ще споделя подробно. За колизеума чакахме за билети 20 минтуи и след това влязохме веднага. 16 евро бяха на човек, като включваха и форума. За мен лично няма смисъл да се купуват предварително. Предвижването с 520 после с линия А и накрая с автобус до плаца Навона отне около час, беше лесно.
Искам да питам, някой ходил ли е на неделната молитва на папата? Утре ще има такава в 12, но не мога да преценя колко по-рано да отидем.

# 350
Здравейте! Набързо ще споделя мнение, като се върнем ще споделя подробно. За колизеума чакахме за билети 20 минтуи и след това влязохме веднага. 16 евро бяха на човек, като включваха и форума. За мен лично няма смисъл да се купуват предварително. Предвижването с 520 после с линия А и накрая с автобус до плаца Навона отне около час, беше лесно.
Искам да питам, някой ходил ли е на неделната молитва на папата? Утре ще има такава в 12, но не мога да преценя колко по-рано да отидем.
Да, ходили сме. Средата на октомври и имаше страшно много хора. Имайте предвид, че площада е ограден и се минава проверка. Така, че около 50-60 мин. по-рано.
Сега не знам, щом в Колизеума влизате за 20 мин. може и тук да е по-бързо.

# 351
В колизеума беше сравнително бързо, но днес чакахме около 30-40 минути за базиликата, беше около 10:30 сутринта. След това към обяд пак толкова чакахме за купола. За Ватикана чакахме точно час и половина, в 16ч влязохме, а опашката изглеждаше сравнително малка.
Най-много чакахме на летището за проверка на документите - час и половина, но просто организацията им беше под всякаква критика. Носете си червените паспорти за да стане по-бързо, ние точно този път не ги взехме..

# 352
Здравейте,
Планували сме посещение на Рим в края на май.
Чета за видовете градски транспорт и малко се обърках.
Ако взема рома пас онлайн кога и как се посочват забележителностите. Правилно ли съм разбрала, че мога да ползвам две безплатни забележителности (при този от 72 часа) и други с отстъпка?
Пише, че деца до 10 години се возят безплатно в градския транспорт - навършилите 10 години безплатни ли са или навършилите 9 години, не го разбрах. Едното ми дете е на 10 години, ако взема рома пас то как ще влиза в забележителностите ако не му трябва карта за градски транспорт?
Някой пресмятал ли е как е по-изгодно - с рома пас и ползване на тяхните отстъпки за забележителности или с обикновените карти за градския транспорт?
Във Виена не беше по-изгодно с виена пас. 

# 353
Картата Рома пас онлайн само се заявява, трябва да я получите на място от там от където сте заявили.
По-добре си я купете на място, защото така или иначе ще трябва да я вземете от някъде. Още на летището ги продават. Да, две забележителности са за 72ч., като Колизеума, Форума и Палатин са една забележителност.
Забележителностите не се посочват предварително. За Колизеума трябва да си направите резервация за Вас на самият сайт, ще го видите то си е написано, че е за притежатели на картата. Децата са безплатно и на място ще им издадат билет.
За Галерия Боргезе също трябва резервация.
На другите места просто на касата си показвате картата и Ви издават билет.
За цените, на първа страница има цените на забележителностите със и без Рома пас. Вие си направете сметка какво ще посещавате и колко ще Ви струва. Аз по принцип съм за Рома пас, особено, ако ще се използва транспорт и особено, ако е за първи път.
За детето мисля, че на 10 навършени е безплатно, но нека някой друг каже, защото не съм сигурна.
Предполагам на повечето забележителности е безплатно за деца и няма нужда от Рома пас.

# 354
  • София
Ние ползвахме Рома Пас за 72 часа миналия месец. Бяхме със съпруга ми и дъщеря ни на 14г. Купуването на картите на Чампино е супер лесно и стана буквално за минута. От същото гише купихме и карта за градски транспорт за 72 часа за детето. Важното е да кацате в рамките на работното време на бюрото (има го в интернет).
Много съществен момент при картата е, че са ви безплатни първите две последователно посетени забележителности, а не които си решите вие. Това трябва да го съобразите първо с програмата си и после така ще прецените дали картата ви излиза изгодно. Ние бяхме за първи път и избрахме да посетим Колизеума и Галерия Боргезе, като си направих предварително резервации (те струват по 2 евро всяка, това е такса за обработка). Тъй като оставих галерията за последния ни ден, не сме ползвали допълнителни отстъпки с картата, но то нямаше и време да ходим другаде. За Ватикана не важи, има май само някакви отстъпки за допълнителни услуги, каквито не сме ползвали. При този вариант Рома Пас ми излизаше на почти същата цена като билетите + карта за транспорта, но предимството беше, че не я плащах предварително, месеци преди пътуването, което може и да се провали.
На нашата дъщеря, въпреки че е уж голяма, най-много й хареса в зоопарка. На нас сутрините ни бяха заети и затова отидохме следобяд там и ползвахме last minute билети по 9 евро, които се продават на гишето 2 часа преди затваряне. Времето е достатъчно да се разгледа паркът, просто трябва да се съобрази кои животни да се видят първи, защото ги прибират по-рано (пише го на сайта).

# 355
Здравейте отново,
Много благодаря за полезната информация.
Исках също да попитам как става закупуването на билетите с рома пас. По-конкретно за MUSEO NAZIONALE ROMANO (ето и линк към това, което гледам https://ecm.coopculture.it/index.php?option=com_snapp&view=e … C2A0C&lang=en).
Виждам че има опция за намален билет за притежателите на рома пас, който е 13 евро, но не разбирам за децата (на 10 и на 17) трябва ли да взимам билет също и ако да от кой - този, който е 2 евро за лица до 18 години или още два от тези намалените с рома пас (които са по 13 евро)?

# 356
За двете деца е безплатно. За тях трябва да вземете Безплатен Комбиниран Билет + Такса За Резервация.
За Вас Намален Roma Pass Комбиниран Билет + Такса За Резервация.
Ако купите билетите на място ще си спестите таксата резервация. Мисля, че няма да има опашка за там и за другите включени музеи.

# 357
  • Пловдив
Рони, не сме били с пас, но това са единствените обекти в Рим, които оставиха у нас горчивина. Палацо Масимо има най-нелепия аудио гид, който съм виждала.Дори да се абстрахирам, че беше стар телефон с копчета - не дава никаква допълнителна информация или ако са сложили две изречения, извън това, което е на табелата на експоната, то е от типа  "забележете ядосано лице и сключените вежди на статуята Х". Пълна подигравка! Доста бедна колекция за гръмкото наименование. И там, както и в термите на Диоклециян, никой не говореше английски и бяха безобразно груби. В термите имаше някакъв непонятен ред откъде се влива и излиза, останал от времето на ковид и въпреки, че нямаше други посетители, освен нас, се налагаше да да обикаляме, за да влезем от "правилната" посока. 30 мин преди края на работното време всички безполезни служители бяха строени в дворчето, за да си ходят, изхвърлиха ни и 20 минути преди официалното работно време беше врътнат ключа. Знам, че в криптата е направен голям ремонт и за там не мога да дам отзиви. Със сигурност не бих препоръчала посещение на така наречения Национален музей, освен ако не сте посетили всичко останало, включително и поне 1/3 от над 900-те църкви на Рим.
Вижте Квиринал, Колонна /прекрасна е, а гидовете са уникални/, Фарнезина ... има още много не толкова популярни места, вместо да си причинявате негативни емоции с този музей.

# 358
Здравейте! За първи път се включвам в темата. Погледнах информацията на първа страница за закупуване на билети за музеите онлайн. Проверих за билети за Ватиканските музеи за дата в края на май, но се появява надпис "not bookable". Знаете ли как трябва да се разбира това - че билети за тази дата вече няма или че все още не са в продажба?

# 359
  • Плевен
Здравейте! За първи път се включвам в темата. Погледнах информацията на първа страница за закупуване на билети за музеите онлайн. Проверих за билети за Ватиканските музеи за дата в края на май, но се появява надпис "not bookable". Знаете ли как трябва да се разбира това - че билети за тази дата вече няма или че все още не са в продажба?

Два месеца преди датата вече дава да се купуват билети.

Общи условия

Активация на акаунт