Рим - 27 тема

• 46 083
  • 737
  •   1
Отговори
# 510
Нашата рецепционистка ни беше извикала такси от Манзони до Чампино, беше уговорила предварително, понеже трябваше в 6 да сме на летището. Не знам кое такси беше, но от тези, дето им пише цената до летищата.

# 511
Бяхме наели апартамент и нямахме помощ от местен.
Успяхме да стигнем все пак!
Бяхме три семейства - още предния ден се опитахме да резервираме такси през две различни приложения - получихме откази. Сутринта също нямахме успех и решихме да излезем на голям булевард с надеждата да спрем някое такси. Към 4:15 едно такси отвърна на заявката и дойде. Опита се да се свърже с колега за още една кола, пробвахме  да спрем такси на улицата - нямахме успех. Накрая се съгласи да ни превози 8 човека - имаше допълнителна седалка в багажника и криво-ляво се събрахме. Другото семейство буукнаха Спарк след като нямаха успех с резервацията на такси (само те носеха шофьорски книжки).

# 512
  • Milano
Наистина ли?
От къде? Полицията или посолството?
Много неприятно! Аз съм вадила пасаван за броени часове и то през уикенд. Стискам палци бързо и лесно да излезете от ситуацията!

По принцип, като си загубиш/ти откраднат документи/вещи се ходи в полицията и се прави denuncia. После този документ се показва в съответната институция.

# 513
Пасаван се издава от консулската служба, след като се представи протокола от полицията и се плати таксата.

# 514
Благодаря на всички отговорили!
Бяхме вече пъти карабинерите и ни издадоха въпросния документ. Чух се с една много мила дама на спешния телефон на консулството. Инструктира ме утре сутринта да отидем по-рано на летището и да говорим директно с гранична полиция. Възможно е те да ни издадат още един документ, с който да пътува детето. Тя твърди, че с документа от карабинерите, нашите паспорти и сниман паспорта на детето би трябвало да ни пуснат. Ще видим. Ще ви споделя после...

# 515
Мода, ето че се случи и на мен: откраднаха ми чантата с моите и на детето документи в Рим. Аз имам червен паспорт на друго място, ала уви - детето остана без паспорт. Полетът ни за връщане е в понеделник рано сутринта. Май нямаме друг шанс освен да отменяме полет и да се ходи в посолството, нали?😒

Здравейте, на мен ми откраднаха паспорт и всичко общо взето в Англия преди време и бях точно на 12ч преди полет. Отидох в полицията и подадох жалба и те ми дадоха документ за откраднат документ, тип ресиписе мисля, че се казва, с което полицията удостоверява, че имате откраднати докуемнти.

# 516
  • Milano
Luthien, нали сте в Шенген, през каква гранична полиция да минавате?
Би трябвало да ви пуснат. Споделете после.

# 517
Luthien, нали сте в Шенген, през каква гранична полиция да минавате?
Би трябвало да ви пуснат. Споделете после.
Да, на идване точно на 31/03 никой не ни проверява и на двете летища. Показахме паспортите само на чек ин, защото пускахме багаж.
Иначе дамата от посолството ни обясни следното: Да, по принцип не проверяват всички, ала могат да ви изберат за контролна проверка на id -та и тогава ще стане неприятно. Един вид както биха могли да те проверят и на улицата полицаи. Затова е по-добре ние директно да отидем при тях и да опишем случая. Между другото сходен съвет ни даде и собственикът на заведението, където се случи кражбата(той присърце ги взе нещата).
Отделно аз мисля и самата авиокомпания дали няма да направи проблем. Чекирахме се онлайн и не зная ще ни искат ли и паспорти на място.. Въобще ми се струва все по-невероятно да успеем, ала сме длъжни да опитаме.

# 518
  • Milano
Вие при всички случаи давате документи за проверка на изхода.
Може да ги питате на чек-ин и да обясните какво са ви казали, тогава евентуално да търсите полицията.

Веднъж при връщане от Испания имаше пътник с документ за изгубена ЛК, пуснаха го без проблеми за Италия.

# 519
А как стана кражбата?

# 520
Мода, ето че се случи и на мен: откраднаха ми чантата с моите и на детето документи в Рим. Аз имам червен паспорт на друго място, ала уви - детето остана без паспорт. Полетът ни за връщане е в понеделник рано сутринта. Май нямаме друг шанс освен да отменяме полет и да се ходи в посолството, нали?😒

По принцип трябва веднага да направите denuncia в най-близката станция на  полицията, карабинерите, също и vigili мисля. Ако се е случило на летище, могло е и там, там има полиция - дават пасаван като се консултират те с посолството.
Би трябвало да уведомите и в Бг полицията за кражбата, по телефон или с емайл. За да не използва някой  документите ви..

За банкови карти се подразбира, също..

Жалко, ако трябва и полет да отменяте.
Не се ли обадихте веднага в посолството - при форсмажорни обстоятелства имат служители за бързо съдействие, така че човек да не изпуска самолет..
Успех!

# 521

Веднъж при връщане от Испания имаше пътник с документ за изгубена ЛК, пуснаха го без проблеми за Италия.
Даваш ми надежда, много благодаря. Все пак сме двама родители с паспорти и просто детето трябва да си приберем в България.
Кражбата стана в ресторант, докато седях на стол. Оставих чантата за две минути на облегалката на стола, докато поръчам. Столът беше почти залепен до стена от вътрешна страна. Уж все на други хора давам съвет да не го правят и ето на... Иначе собственикът на заведението е приятел с Airbnb хазяинът ни. Готови са и двамата с всичко да съдействат, ала...то няма с какво.

# 522
Luthien, от вчера ти стискам палци всичко да се реши. Много неприятно се е получило.

Ние се върнахме в събота от няколкодневен престой в Рим. Стисках здраво чантата, но не на сто процента във всеки миг, така че е въпрос на късмет.
Собственикът на хотела точно това ни предупреди дискретно - каза, че Рим е сигурен град, в смисъл, че никой нищо няма да ти стори вечерта по тъмно, но да внимаваме за джебчии. Аз държах нашите паспорти в хотела, всеки носеше отговорност за собствената си лична карта, а на детето, което е под 14 паспортът го носех аз в едно портмоне с конец на врата - не знам и то доколко е сигурно, гледах да го усещам, че е на мен всеки един момент.
Но да започна отначало.
Летяхме с България Еър, полетите са в удобни дневни часове.
4 сме, придвижихме се с такси от Фиумичино за 50 евро.
Хотелът избрах по препоръка на колега, намира се на ул. Тритоне, Резиденция Антика - отбелязвам, че в букинг нямаше налична стая за четирима, но като влязохме във връзка със собственика – телефон е посочен на страницата на хотела, се разбрахме много бързо. Стаята ни беше едно помещение с едно двойно и две единични легла и една зимна градина, с големината на стаята, на която бяха изнесени хладилника, 3 маси - 2 кръгли, една ракитена тип холна.  Традиционно имаше кана за вода и чаши за вино/кафе. Стаята се почистваше всеки ден, като ни оставяха и  по 4 минерални води и сменяха кърпите. В сградата се влиза с код, а вечер след 21.30 вратата се заключва, като гостите получават ключ. Твърди се, че сградата е на над 5 века, някога е била манастир.

Мястото е много близо до пл. Треви, до Испанските стъпала пл. Навона е на около 25 минути.
Най-близката метеостанция е на пл. Берберини, на две станции от Термини. На площада има и стоянка за таксита.
Позволявам си да препоръчам и едно място за хапване по една от уличките на Треви – Пицария Piccolo Buco. На нас ни беше препоръчано и ми се иска да не прекъсвам веригата от добри отзиви. Чака се за влизане около 30 минути на културна опашка, докато в същото време наоколо стоят заведения с празни маси.

А вдъхновена от престоя, измислих следната римушка на тръгване

Бил си във Италия когато
Опитал си от тяхното джелато
В Трастевере си хапнал вкусна пица
Излязал си от сивата матрица.

Докоснал си фонтани на Бернини
Два от тях на пиаца Барберини,
А в Треви хвърлил си монета,
Извадена от джоба на жакета.

На стълбите испански си се снимал
И без да щеш Боргезе си подминал
На пиаца ди Навона си въздъхнал
От красотата чудна си настръхнал.

В Италия си бил когато
В душата ти настане лято -
Зеленина, история, поука
Е всеки ъгъл, всеки камък тука.

Последна редакция: пн, 08 апр 2024, 15:43 от blueeyes

# 523
Здравейте, малко пресни впечатления от Рим:
Полетите на България Еър на Фиумичино са преместени на Терминал 1 заради Шенген, но те си го пишат и на бордните карти. Минава се само чек-ин и секюрити проверка. На изхода само поглеждат ЛК или паспорт да сравнят имената дали съвпадат с тези на билета, нищо повече.
От стоянката такси от Терминал 1 до Прати , в района на Ватикана, си ни взеха стандартната цена от 50 евро.
При вход в Колизеума, супер стриктно спазват резервираните часове, докато във Ватиканските музеи ни пуснаха с около 15 мин. по-рано и ни питаха само за имената, без да ни искат лични документи.
Не разчитайте на мобилен интернет в централната част на Рим и във Ватикана! Клетките са натоварени на макс и просто е невъзможно да се използва! / Личен опит от WINDTRE/
 По всички туристически обекти тълпите се увеличават драстично от обяд- 13-14 часа, докато сутрин е доста по-поносимо.
В метрото обикалят доста джебчии, местните жители дори предупреждават и ги посочват, за да предпазяг пътниците.
За вход в Сан Пиетро чакахме около час и половина. Опашката беше внушаваща, но добре че върви бързо! Не е лошо да се предвиди шапка или чадър за предпазване от слънцето.
Невероятен град е, силно се надяваме да се върнем отново някой ден! 🩷

# 524
  • Берлин
Farfalina,
Bg air изпълняват всъщност полет на ITA,нали? И още нещо - течности и електроника на проверката на Фиумичину изискват ли да се вадят от ръчния багаж? Безумни въпроси, но ще ми е полезно. А такси от стоянка или с приложение ползвахте?

Общи условия

Активация на акаунт