Да продължа ли да уча нещо, което не харесвам, за да е по-добре семейството ми

• 14 459
  • 290
  •   1
Отговори
# 120
Помисли си за тая фармация, малко от трън та на глог....
Ей тука една девойка се тюхка, че получава ПА от фармацията...
https://m.bg-mamma.com/?topic=1620227
Да, видях темата. Но при нея проблемът доколкото разбрах е от натоварване и странични неща, които при мен ги няма. Мислела съм си дали мога да изкарам медицината, но не мога да превъзмогна цялостното отвращение. Спрях се на фармация заради това, което на други хора може да им се стори негативно - скучна, суха, методична, точна професия. Обичам рутината и спокойния живот. Работа от 8 до 5 с ясни задължения ми се струва добре. Определението продавачка не ме отблъсква. Може да не е най-подходящата професия за мен, но поне този път имам положителна нагласа.  Благодаря за мненията и насоките.

# 121
  • София
Не че е невъзможно, но имай предвид, че трудно ще си намериш работа в аптека от 08.00 до 17.00 ч. Работи се и уикенди, на празници.

# 122
Да, видях темата. Но при нея проблемът доколкото разбрах е от натоварване и странични неща, които при мен ги няма. Мислела съм си дали мога да изкарам медицината, но не мога да превъзмогна цялостното отвращение. Спрях се на фармация заради това, което на други хора може да им се стори негативно - скучна, суха, методична, точна професия. Обичам рутината и спокойния живот. Работа от 8 до 5 с ясни задължения ми се струва добре. Определението продавачка не ме отблъсква. Може да не е най-подходящата професия за мен, но поне този път имам положителна нагласа.  Благодаря за мненията и насоките.

Направила си своя избор, следвай го. Виж, всяка професия може да бъде критикувана. Всичко е въпрос на приоритети и вътрешна нагласа. За мен фармацията е прекрасен избор предвид предишният ти опит, познанията ти по биология и химия.
Фармацията не е само работа в аптека. Може наистина да е за добро, да се преместиш фармация.

# 123
  • София
Не прочетох всички мнения, може и някой да го е казал преди мен: не е нужно да работиш като лекар, ако си завършила медицина. Минала си цели три години. Както се казва - повече от половината.
Според мен си завърши образованието. С него и с подходяща допълнителна квалификация можеш да станеш страхотен тесен специалист. За пример:
мениджър на здравно заведение или администратор на висока позиция; във фирма за медицинска техника; администратор в МЗ; че и специалист в ИТ сферата със здравни услуги и продукти, ако мисълта ти е по-инженерна.

# 124
Завършил съм…, не съм го работил тва нещо, ма много му разбирам. Веднага се сещам за менджмънт на морския транспорт. То и със здравния е тъй, ако не си почнал от прост доктор (с практика).

# 125
От самото начало следя темата, и през цялото време се моля да не се превърна в родител като баща ти.
Моите родители не са ме натискали да уча. Не определена специалност, а каквото и да е. Аз избрах, че ще уча, аз избрах какво. Те ме подкрепиха. Към днешна дата не работя това, за което съм учила, по ред причини. Не са ме упрекнали нито веднъж за това.

Две деца имам. Едното пожела да учи нещо, подкрепихме го. Изкара един семестър, отказа се. След две  години лутане, през които работеше,  реши, че иска друго. Отново я подкрепихме. Към момента и харесва. Да видим.
Другото ми дете категорично отказва да учи след средно. Ми, ОК, това е негов избор, не наш. Не може да има само вожд в тоя живот, трябва да има и индианец. Simple Smile

Моето мнение е, че и ти самата не си наясно какво искаш да учиш. Прекъсни медицината, явно е, че дори и да завършиш, от теб лекар няма да излезе. Поработи известно време, поблъскай се тук-там, пък то ще си покаже искаш ли да учиш, и ако да, какво.

Последна редакция: сб, 13 яну 2024, 20:46 от Без цел

# 126
-

Тук вече съвсем се обърках. Най-сигурното нещо за работа - 9-5  е в адмиснистрацията и/или  офис. Това, което описваш е по-скоро *здравен мениджмент*.

9-5 никога не става при работа , свързана с продажби.  Първо аптеките работят 24/24  (или 18/24) и в неделя,  и на празници и второ, *ясни задължения*  и *методично* са последното, с което бих свързала търговията  на дребно.

Помисли сама за себе си дали не се опитваш на всяка цена да оправдаеш и  скока към фармацията.    Ако фармацията не те влече на Макс, след 3 години пак ще те четем с подобен въпрос. Винаги преди големи решения е много важно да си отговориш  на въпроса *какво точно искам* макисимално честно.  И да помислиш как се виждаш след 5 или 10 години.  Това последното не го питат на всяко интервю за работа за да запълнят 5 минути.

# 127
  • Бургас
Освен всичко друго е и доста тежка и от физическа гледна точка професия, почти постоянно са на крак фармацевтите, особено в по - натоварените аптеки. С възрастта това започва да тежи.

# 128
Свързвам фармацията със сигурност, защото няма безработица. Аптекарите, които познавам, работят събота и неделя също, но стане ли 5-6 часа си отиват и си гледат семействата. За други специалности и професии нямам никаква представа и ми се струва, че ще скоча направо в дълбокото и няма да изплувам. Решила съм този път да го завърша, защото не мога да си позволя да сменям висше през 3 години.
На вас какво друго ви се струва по-подходящо?

# 129
Тоест нямаш никаква мечта, никакво призвание, и се чудиш какво да правиш? Не разбирам. Аз знаех от шести клас какво искам. Работя го от 18 години вече и още не ми е омръзнало.

Учителка ти предлагам да станеш. Има големи ваканции, пооправиха им заплатите, пък и на теб ти е все тая какво ще е. Защо да не е това.

# 130
Не всеки има мечта и призвание. Или не може да го изпълни, дори да има. Винаги съм мечтала да рисувам, но не виждам как бих могла да живея самостоятелно с това си призвание. Въобще такива сигурности в 6 клас какво ще работиш са ми необичайни.

Учител не става от всекиго. Там трябва да имаш желание, и то голямо.

# 131
Свързвам фармацията със сигурност, защото няма безработица. Аптекарите, които познавам, работят събота и неделя също, но стане ли 5-6 часа си отиват и си гледат семействата. За други специалности и професии нямам никаква представа и ми се струва, че ще скоча направо в дълбокото и няма да изплувам. Решила съм този път да го завърша, защото не мога да си позволя да сменям висше през 3 години.
На вас какво друго ви се струва по-подходящо?

Аптеките никнат като гъби, особено от големите вериги. Ако си готова да работиш на график, в т.ч и 12 часов, под видеонаблюдение (в някои вериги не е позволено да сядат дори) - хвърляй се. Не знам дали имаш идея какъв е процентът на неудовлетворените аптечни фармацевти, но никак не е малък. Можеш да надграждаш в академична среда, производство - има интересни магистратури, но за там са нужни качества, и зависи какво очакваш. Като гледам - в голяма заблуда живееш.

# 132
  • на село
Аз само се чудя, в коя аптека си тръгват в 5-6, тази до нас, работи до 22ч и събота и неделя.

# 133
Не е проблем да не знаеш какво искаш да работиш в шести клас. Но за мен е проблем да не знаеш това на 20 години и да питаш хората: "Дайте идеи!"

Давам. Що да не стане ай ти?

# 134
Наистина не съм наясно и затова питам. Все нещо трябва да избера и да работя.

Общи условия

Активация на акаунт