Предложения за странни, необичайни и интересни имена! - 42

• 27 700
  • 737
  •   1
Отговори
# 405
В моето село имаше една много възрастна баба - Тодорица, собсвено име. Мъжа й не беше Тодор, май беше на баща си кръстена.

# 406
А моята баба Тодорка беше Сандювица от името на дядо ми Александър, на когото в селото викали Сандю/ Сандьо

# 407
То е ясно, че всеки може да се представя както реши, въпросът е допуска ли се законово да бъде избегнато женското окончание?

# 408
  • Замък сред облаците
Черно на бяло го има горе описано. Допуска се.

# 409
Допуска се за имена, които са турски, еврейски, арменски, влашки. За българските звучи като грешка.

# 410
  • Пловдив
Според закона - твърдо не. На практика се прави и е в нарушение на закона, ако на някой му пука за това. Освен че е в нарушение на всички езикови норми.

# 411
Не виждам как хем ще е нарушение на закона, хем масово се прави. Може да кажем че е нарушение на традиция и езикова норма, но не и на закон.

# 412
Ще го кръсти на дядо му,макар че не се сещам за ситуация,при която не се знае кой е бащата... Освен забременяване при изнасилване...

Май не сте гледали руско ток шоу. Веднъж имаше наредени петима кандидат-бащи...майката заяви, че външно бебето й приличало на единия, та вероятно бил той. Е, не беше...😁

# 413
  • Пловдив
Не виждам как хем ще е нарушение на закона, хем масово се прави. Може да кажем че е нарушение на традиция и езикова норма, но не и на закон.
И аз не виждам как може да се кара със 100 при ограничение 60, ама правело се, казват. Wink

# 414
  • София
На моя приятелка баща ѝ беше Ане, с ударение на е. От района на Кюстендил, Радомир. Съответно тя беше с бащино име Анева.
Колкото до това дете с неизвестен баща да носи името на дядо си по, очевидно, майчина линия- имаме близка, която сама осинови дете. В съда записаха детето с нейното име като презиме, но звучеше много нелепо и грозно обарзуваното от женско име презиме. Майката иска презимете на детето да е от името на баща ѝ, но тъй като той е починал, съдията не позволява. Детото стоя няколко месеца с нейното име, докато тя води ново дело за да промяна.
Случаи има всякакви и различни, наивно е да се каже, че не може да има баща детето- може и още как. Не биологично, разбира се, а като фигура в живота.

# 415
Когато детето не е припознато или родено в брак за през име се взема името на майката или корена му, а има и вариант да се образува от името на дядото по майчина линия, но ако е жив трябва да даде изрично съгласие, ако е починал - по преценка на съдията и това как той тълкува закона - съгласие само от жив човек ли се търси. По казуса - две деца, записани с презиме от името на дядо им, който е починал много преди раждането им. Двама съдии в два областни града тълкуваха, че съгласие се иска от жив човек, тъй като е починал не е нужно.

# 416
В какъв смисъл съгласие само от жив човек ли се търси? Как ще поискаш и получиш съгласие от някой, който е починал?

# 417
  • Крайбрежен район
Не съгласие, а трябва да припознае детето, т.ст в документите дядото ще се води като негов баща.

Иначе имам съученик, които носи имената на майка си - Галинов Петров. Имам и съученичка, чиято дъщерия носи нейните имена - Мария Зорница Йорданова.

# 418
  • Пловдив
Не, не трябва да го припознае. Само това остана. Не трябва да декларира, че е направил с дъщеря си дете, при това - без да е вярно. Припознаването представлява декларация: "аз съм биологичният баща".

Именно съгласие да се използва името му трябва да даде. Не се вписва като баща, а си остава дядо.

Аз също мисля, че понеже съгласие се взема от жив - когато е починал, очевидно няма съгласие и няма възможност за ползване на името му. Законът не казва: "съгласие, ако е жив".
Знам за различната практика.

Последна редакция: сб, 16 мар 2024, 14:59 от Магдена

# 419
  • София
На познато момче майка му се казва Ася. Презимето му е Асенов.

Общи условия

Активация на акаунт