Предложения за странни, необичайни и интересни имена! - 42

• 27 701
  • 737
  •   1
Отговори
# 420
  • Пловдив
Аз повече харесвам този начин - от близко до името на майката мъжко име (не пряко от нейното, ако е чисто женско), вместо от името на баща и. Но всеки с предпочитанията си.

# 421
Не знам какво толкова се чуди съфорумничката deaf на презимето Анев, че чак и джендърната идеология намеси?...

Има например бивш български министър на отбраната Аню Ангелов: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BD%D1%8E_%D0%90%D0%BD%D0 … D0%BB%D0%BE%D0%B2.

Има и български поет Ани Илков: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BD%D0%B8_%D0%98%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D0%B2.

Последна редакция: сб, 16 мар 2024, 15:34 от Radilena

# 422
  • София
Да, на мен също ми харесва да е близко до името на майката, но мъжко. Защото Иван Розов Иванов, примерно, звучи нелепо.
В случая, за който писах, няма адекватен еквивалент на майчиното име в мъжки род, което да звучи добре за българско дете. И в неговия случай, идеалният вариант беше името на отдавна починалия му дядо.

# 423
  • Замък сред облаците
Имам позната записана с презиме Мариева на майка си. Нетипично звучи, но ако няма баща в картинката по една или друга причина (не им знам историята в този случай) не смятам, че звучи грозно. А и с все по-разширяващата се възможност за забременяване от донор за жени без партньор би било прекрасно да отпадне стигмата, че “това е дете на зарязана майка”.

# 424
Ами Магдена, двама съдии казаха, че съгласие се търси от жив човек, понеже баща ми беше починал много преди децата да се родят, то не виждаха проблем децата да носят неговото име като презиме. Иначе и юристконсултката на едното РДСП ме овика що съм писала в исковата молба презимето от името на баща ми като е умрял, то съдията даже не тълкува просто нареди. Та тя го гони да го пита защо е разрешил. Отговорът му беше този "Съгласие се иска от жив човек, а той е починал, така че няма пречка."
Терпсихора, познавам и Розалин и Детелин. А има и мъжко име Марий.

# 425
  • Замък сред облаците
Ако това за мъжко име Марий е насочено към моя пример, знам. Но в примера с моята позната нямаше баща в живота й.

# 426
  • София
Мама Ру, има и такива имена, да. В моя пример беше от Роза- Розов. Директно формиране.
За съжаление не мога да посоча истинското име на майката, за която говоря, защото е относително популярна, а името ѝ доста рядко, но наистина звучеше нелепо. Радвам се, че в твоя случай съдията е проявил човещина и не се е запъвал.

# 427
А, то и моето име звучи нормално като бащино, защото го има в мъжки вариант, просто аз исках да е от името на татко.

# 428
Еленая - бебе.

# 429
Цоло и сестра му Аполония - от тв.

# 430
  • София
Цанета

# 431
И аз гледах вчера малките Цоло и Аполония, те имат братче Лальо и сестричка Пала, както и още две братчета - Никола и Франческо.

Странни имена, наистина. Може да са българи католици. Аполония, както и Франческо, името на едно от дечицата, присъстват в католическия календар. Това е името на папа Франциск - на италиански е Франческо.

А Цоло идва от името Апостол. Прекрасно семейство! Да са живи и здрави!

# 432
А, чисти роми бяха, минали покай католиците. Циганите обичат латино имена.

# 433
На мен не ми приличат на роми. Не знам. Но католици роми също има в България.

# 434
А Цола (Драгойчева) откъде идва? От Апостолка?

Общи условия

Активация на акаунт