Предложения за странни, необичайни и интересни имена! - 42

• 27 666
  • 737
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Никена.

# 391
  • Пловдив
Освен Калиопа, има Змарагда, Архондула, Диамандула, Мастихула., Олимпия, Малта...
Смарагда, но със С, Олимпия и май че и Малта (има един филм "Грехът на Малтица") са се срещали и другаде у нас. Изобщо това са имена от групата на изчезналите и отстъпили място на тогавашните нови моди. Wink

# 392
  • София
Змарагда със З бе бабата на мъжа ми.

# 393
  • Пловдив
Сигурно го има, да. Не го бях чувала в тоя вариант.

# 394
Тимеа-Дисислава от мен .... няма да споменавам,че фамилията е без -ова, а е родена от българи в България и тук си живее, ама видиш ли - трендове... и да, някой беше коментирал фамилии дето са името на таткото (напр. Христо Куцаров), че не били български - ами, може и в БГ така да си именуваш детето, но ако имаш 2ро - и то трябва да е по този начин. Не може щерката да е Кърстин-Златомира Стоян Хаджиев, а синът Ивелин Стоянов Хаджиев. И 2та ще трябва да са Стоян Хаджиев.

Последна редакция: пт, 15 мар 2024, 13:45 от kokozavar

# 395
Тимеа е форма на името Евтимия: https://www.behindthename.com/name/ti10mea.

Днес прочетох едно име - Сърнела Воденичарова.

Последна редакция: пт, 15 мар 2024, 16:37 от Radilena

# 396
  • София
Бонина.

# 397
  • Крайбрежен район
Бебета:

Амбър
Ейда
Райли
Давид Мариан
Лилли-Анна

# 398
А прави ли ви впечатление  модата жени да носят мъжкия вариант на фамилията си? Примерно Надежда Нейнски, Весела Нейнски, Сара Тицин, Мария Бицин  и т.н. Това допустимо ли е реално или тези жени така се представят за по-интересно, а всъщност са си с окончание "а" в личните карти?

# 399
  • Замък сред облаците
Сара Тицин е Нейкова по фамилия, Тицин е бащиното ѝ в съкратена форма. И да, по лична карта. Аз ако бях на нейно място и аз щях да се представям така вместо Сара-Мария Найо-Тицин Нейкова, последния да затвори вратата. моля.

Весела Нейнски е с фамилия Костова, но се преименува по майка си (Нейнска), за да скъса с политическата история на баща си, взимайки варианта на вуйчо си (женен за Хубавото Наде, спомената горе).

В ЗГР съществува възможността да не се слагат окончания и според мен се тълкуват доста свободно:
Чл. 13. (Изм. - ДВ, бр. 96 от 2004 г.) Бащиното име на всяко лице се образува от собственото име на бащата и се вписва с наставка -ов или -ев и окончание съобразно пола на детето, освен когато собственото име на бащата не позволява поставянето на тези окончания или те противоречат на семейните, етническите или религиозните традиции на родителите.

Чл. 14. (1) (Изм. - ДВ, бр. 96 от 2004 г.) Фамилното име на всяко лице е фамилното или бащиното име на бащата с наставка -ов или -ев и окончание съобразно пола на детето, освен ако семейните, етническите или религиозните традиции на родителите налагат друго.
……
(4) Когато едно лице е известно в обществото с псевдоним, същото лице може по решение на съда да прибави псевдонима към своето име.

# 400
Имам позната, която много държеше да вземем мъжкия вариант на фамилията на мъжа си. Имаше доста административни спънки и вдигнати вежди от родата, но си го пребори. Сега постоянно поправя хората че е "-ов" , а не "-ова".

# 401
  • Пловдив
Прави впечатление. Доста глупаво го намирам, но - мода.

# 402
  • Замък сред облаците
За мен това е културна особеност. В много страни нямат различни полови окончания. В Америка пък редовно не взимат жените мъжката фамилия, въпреки че го има като опция.

# 403
Ами "половото" окончание е всъщност родителен падеж . В старобългарския е имало 7 падежа, от които са останали само именителен и звателен, но при имената го има и родителния за притежание/ принадлежност. В английския въобще няма родове, затова няма как да има и различно окончание за мъжко и женско име.

# 404
  • Пловдив
Не е падеж според мен, окончание като това на прилагателните си е, и си има родове.
Родителен падеж е "синът на Василя", "Василевият син" е друго.
Но да, имитират се чужбински имена с това.

Общи условия

Активация на акаунт