Висше образование и студенти в БЕЛГИЯ

• 37 023
  • 629
  •   1
Отговори
# 450
Здравейте момичета! Аз вече съм на ръба на нервна криза с тия квартири. На сто места се записахме и обещаха като си уточнят свободните стаи, да се свържат с нас, обаче явно няма да стане така и трябва отново стая по стая да се кандидатства. Бих искала да попитам някоя има ли впечатления от Residentie Wandelweg Kortrijk- единствено те ни отговориха, изпратиха много адекватна информация и уж запазиха едната стая (посочен номер от нас), поискаха данните, които явно са за договор и .... тишина.  Междувременно виждам как квартири по набелязани частни общежития изчезват като топли гевреци. Не знам какво да правя. Освен да се направя на ударена, че уж може да съм пропуснала нещо в исканата информация, че дано се сетят да пратят договор (ако изобщо наистина имаме резервирана стая). Много ми е нервно Sad
Кога пратихте данните за договор? Малко май са бавни.
И дъщеря ми запази стая там, последната била, преди седмица пратихме данни и още чакаме договор. На нея много ѝ харесва това общежитие, много приятели има там и затова реши да смени, а и е доста разочарована от досегашното място. Нямаха фурна от декември до средата на март.
Във вторник миналата седмица пратихме данни, оттогава няма нищо. Бяха останали пет стаи + една двойна. И сега не знам имаме ли, нямаме ли стая. Ако преди седмица сте взели последната...

# 451
  • софия
Дъщеря ми се е включила в група на бъдещи първокурсници в KUL. Каза, че за една от специалностите от 250 студенти 20 са си взели първия семестър. За друга от 900 - около 100. Голяма част не ходели на лекции и разчитали да учат преди изпит. Сутринта нямах време да обсъждам. Цифрите ми се струват забележителни.

# 452
Дъщеря ми се е включила в група на бъдещи първокурсници в KUL. Каза, че за една от специалностите от 250 студенти 20 са си взели първия семестър. За друга от 900 - около 100. Голяма част не ходели на лекции и разчитали да учат преди изпит. Сутринта нямах време да обсъждам. Цифрите ми се струват забележителни.
Да, не е лесно явно. И в Howest намаляха първокурниците след първия семестър.

# 453
  • софия
Моята е свикнала на сериозно и постоянно учене. Надявам се, че годините гимназия (и преди това, винаги е учила регулярно, не кампанийно) ще дадат своето отражение в университета.

Наем 800+ евро без консумативи за студио, центъра на Брюксел, нормална цена ли е?

Последна редакция: вт, 25 мар 2025, 08:42 от zvаnchе

# 454
  • София
И моята е свикнала да учи. В нейното училище много ибичаха да ги режат в оценките и изискванията бяха ужасни. Но в сравнение с КУЛ си беше на почивка. И през първия семестър само учеше. Редовно я намирах в 22 - 23 часа в библиотеката. Скъсаха я на два от 5 изпита, а френският виси на косъм и трябва да изкара доста висока оценка, за да го вземе. Казват, ще най-голямата сеч е в първи курс. Не, че после ставало по-лесно, просто птетръпвали.

# 455
  • Sofia
Във вторник миналата седмица пратихме данни, оттогава няма нищо. Бяха останали пет стаи + една двойна. И сега не знам имаме ли, нямаме ли стая. Ако преди седмица сте взели последната...
Мен ме съмнява да е била последната, току-що отвориха кандидатстването, пък веднага да са изчезнали. А и "взели" е силно казано - точно като при вас е уж резервирана, ама... Ако нещо се обърка, остава и без новата, и без старата стая.

# 456
  • София
И моят младеж каза, че са намалели студентите в неговата група, но не е много подробен.
Сега вторият семестър на една от дисциплините преподавателят им е казал, че разрешава да се използват всички материали и лекции на изпита през юни.

# 457

При сина ми е същото , всички са на поправителни изпити. Много е трудно, политиката на университета е такава.
Направо не ми е ясно как ще мине втората сесия през юни.

# 458
  • Пловдив
Миналата година май месец запазихме общежитие в Брюксел. Не сте закъсняли, защото по договор до края на април трябва да се заяви дали ще се продължи договора за общежитие и чак след това се пускат свободните стаи, това е за Xior общежитията.
По отношение на взети и невзети изпити, униврситетите и различните специалности имат статистики и студентите ги знаят. Наистина не е лесно и особено в първи курс си иска много дисциплина за да се справят децата хем с новото място хем и с нов тип на учене.
Аз лично не бих препоръчала настаняване в Льовен и учене в Брюксел, че е близо е така, но постоянните стачки на транспортните услуги са си голяма непредвидима пречка. За информация от миналата неделя до следващата неделя пак стачкуват влаковете.

# 459
  • София
Аз също не бих.
Не само заради стачките, а и близостта до университета и общуването с колеги и приятели.
При синът ми има приятелче, което живее по- далеч от кампуса и му е трудно и вечер да се застоява при тях и да се виждат всеки ден.

# 460
  • софия
Нямам опит с живот извън дома, но и моето усещане за квартирата е същото, а и слушам игривата слива Simple Smile Льовен ще бъде много краен вариант.

Моля, ориентирайте: В момента изборът не е голям. Това, което намираме и с компромис може да ни хареса, е около 800+ евро (без) консумативи за студио, центъра на Брюксел. Това ли са цените?

# 461
  • София
Аз предложих Льовен, защото от дъщеря ми знам, че е много масово учещите в Брюксел да живеят там. Дори и единият съквартирант е така.
Колкото до стачките, досега винаги при такава, лекциите са били онлайн.
Сливка, ти гледаш от гледна точка на дете, което живее в кампуса. В KUL няма такива общежития. Дори и фалултетите са пръснати.  Двата университета са много различни.
Стискам палци на всички да намерите идеалната квартира.

# 462
  • София
Звънче,,от опита ми с частните квартири, цените за споделено жилище са около 500-650 без консумативи, които са около 100 Е.
Самостоятелно студио под 700 Е, не съм намирала.
Но ако си харесате нещо, направете оглед онлайн и не забравяйте да питате за регистрацията като наемател.
Много от квартирите се предлагат без домицилиране.
Без хазаина да регистрира студента на адреса си, не можете да се регистрирате в общината. В описанието на предлаганата квартира обикновено пише, какви са изискванията на хазаина.

ПС: Сега отворих Brukot be, много ограничено е предлагането все още. Май и юни месец има по- голям избор. Ако не се бърза, може да изчакате с депозирането.
Един проблем бяхме отразили ние, към първокурсниците има определени резерви/ че се отказват и напускат квартирата по средата на годината, а тях това не ги устройва. Така че и това да се има предвид.

Последна редакция: ср, 26 мар 2025, 17:14 от Игривата слива

# 463
  • Burgas
Здравейте, и ние преди 2 дни изпратихме данните за договор за наем на общежитието в Кортрийк, и все още нямаме отговор. Мисля днес да им пиша.

# 464
  • Sofia
Здравейте, и ние преди 2 дни изпратихме данните за договор за наем на общежитието в Кортрийк, и все още нямаме отговор. Мисля днес да им пиша.

Ние тъкмо получихме договора, 15 дни след подаване на данните.

Общи условия

Активация на акаунт