Висше образование и студенти в БЕЛГИЯ

• 37 013
  • 629
  •   1
Отговори
# 495
По закон има срок, в който са длъжни да регистрират договорите в общината. И това го прави наемодателя. В момента не мога да си спомня дали го четох в договора или на сайта на Kotwest. Вероятно не са разбрали какво питате. Според мен не правят адресна регистрация, която да се води постоянен адрес, а временен. Освен ако нямате нещо друго в предвид като адресна регистрация

# 496
  • София
Попитах дъщеря ми и тя каза, че влаковете се движат в дните на стачки, но на много големи интервали и трябва да се проучи и да се следи кога ще има.
Опитът ни от вчера показа, че онлайн информацията е по-надеждна, отколкото тази на таблата на гарите. Вчера, след като изпусна един влак, вторият се движеше с над 30 минути закъснение, в последния момент смениха на коловозът на третия. Неин познат го видя съвсем случайно онлайн, на гарата не го отразиха. Ако не го бяха видяли и фастлейнът на летището нямаше да й помогне.

# 497
  • Бургас
Здравейте, питахте ли Georgetown ще ви разрешат ли да регистрирате адреса в общината?
На мен ми обясниха, че не позволяват.

А не са ли длъжни да го правят? И за студентските общежития не е ли това правило? Иначе реално какво се получава, ако се наеме стая и се откаже такава регистрация?
По принцип в Белгия престой без регистрация е позволен до 3 месеца. Търсете задължително с регистрация.
https://ibz.be/en/registration-and-reporting-obligation-general

Много благодаря за този линк. Всъщност преди да подпишем договора трябва да ни потвърдят, че ще можем да получим Annex 19 от общината, така ли?

# 498
  • София
Нямам личен опит, нека кажат тези, които са минали по пътя.
Аз проучвам, защото от м.02.2026г. дъщеря ми ще е на обмен за 5 месеца и се чудя при нея как е правилно да постъпим.

# 499
  • София
Без адресна регистрация, не може детето да се регистрира в общината.
С тази регистрация после може да си открие банкова сметка, да си купи карта за гт, да си направи абонамент към мобилен оператор и което е по- лошото, може да го екстрадират в БГ.
Когато се направи адресна регистрация, няколко дена след това минава полиция, за да провери дали на адреса живее такова лице.
Много са стриктни.

# 500
Вероятно става дума за недоразумение и разлика между постоянен и временен адрес.
Особено щом оперират като студентско настаняване, точно както казва Точица, имат срок да регистрират договорите, да им предоставите писмото си за прием и т.н. процедури. За настанявания от друг тип - къщи, апартаменти, стаи - бих била по-осторожна в текстовете и възможностите.

ПП Между другото университетите и студетските организации са доста кооперативни - откликват сравнително бързо и може да си направите справка и през тях за процедури, условия и рискове. Ако има уни уебинари - силно препоръчвам, има полезна информация и дават контакти за допълнителни въпроси.

# 501
По закон има срок, в който са длъжни да регистрират договорите в общината. И това го прави наемодателя. В момента не мога да си спомня дали го четох в договора или на сайта на Kotwest. Вероятно не са разбрали какво питате. Според мен не правят адресна регистрация, която да се води постоянен адрес, а временен. Освен ако нямате нещо друго в предвид като адресна регистрация

Здравейте,

Много добре разбират (и двете страни добре се справяме с езика, а и си говорихме на лични срещи, не само по телефон) и някой управляващи студентски общежития категорично отказват временна регистрация (не постоянен) на студента на адреса, за времето на сключения договор. Поради тази причина отказахме да сключим договор с подобни.
Четете внимателно договорите, за да няма изненади после. За всичко това има доста предупреждения и в мрежата и от фирми - посредници по кандидатстване на студентите.

# 502
В договорът на ADW Immo, в т.19, е записано, че договорът подлежи на регистрация от наемодателя, в рамките на два месеца от подписването. Тази фирма представлява резиденциите Wandelweg и Georgetown (мисля че така беше втората) в Кортрейк. За мен в тази точка става ясно, че щом договорът е регистриран, значи има и адресна регистрация в съответната община.  Изрично е упоменато, че наемателят не може да се регистрира на този адрес като постоянен такъв.

# 503
  • София
С този договор, с удостоверението за записване в университета, с ЕЗОК и личната карта и няколко снимки, отивате в съответната община и те ви регистрират на този адрес.
Ще ви дадат и 2 анекса. И ще ви обяснят какво следва от тук натам, за да може детето да си вземе личната карта.
Тя важи само за Белгия като вид официален документ.

# 504
В договорът на ADW Immo, в т.19, е записано, че договорът подлежи на регистрация от наемодателя, в рамките на два месеца от подписването. Тази фирма представлява резиденциите Wandelweg и Georgetown (мисля че така беше втората) в Кортрейк. За мен в тази точка става ясно, че щом договорът е регистриран, значи има и адресна регистрация в съответната община.  Изрично е упоменато, че наемателят не може да се регистрира на този адрес като постоянен такъв.

Наемателят трябва да се регистрира в общината след писмено съгласие на наемодателят (договор). Къде и какво регистрира наемодателят лично не знам и не ме е вълнувало. Не съм чувал в никоя страна да има временна регистрация на адрес, породена от действия на наемодател.
Спирам с тази тема, всеки "сам си преценя".

# 505
  • София
Точица, задължение на студента е да отиде и да се регистрира в общината. Има и срок. Това наемодателят как и къде регистрира договора няма нищо общо. Става въпрос за две различни неща.

# 506
В договорът на ADW Immo, в т.19, е записано, че договорът подлежи на регистрация от наемодателя, в рамките на два месеца от подписването. Тази фирма представлява резиденциите Wandelweg и Georgetown (мисля че така беше втората) в Кортрейк. За мен в тази точка става ясно, че щом договорът е регистриран, значи има и адресна регистрация в съответната община.  Изрично е упоменато, че наемателят не може да се регистрира на този адрес като постоянен такъв.

Наемателят трябва да се регистрира в общината след писмено съгласие на наемодателят (договор). Къде и какво регистрира наемодателят лично не знам и не ме е вълнувало. Не съм чувал в никоя страна да има временна регистрация на адрес, породена от действия на наемодател.
Вие повдигнахте тази тема, задавайки въпрос дали ще разрешат да се регистрирате. Какво значи да Ви разрешат, като уж сами се регистрираме с договора? Не приемате чуждо мнение, не Ви интересува, не си четете договора. Уж добре сте се разбрали и Ви отказали, ама не било точна така и изобщо не е ясно какво сте питали и какво са Ви отговорили.

# 507
  • софия
Като човек, който няма опит с регистрацията, може ли да потвърдите дали правилно разбирам обсъжданото:
1. В договора трябва да пише, че същият - договорът за наем, ще бъде регистриран от наемодателя в общината в определен срок?
2. С договора, удостоверение за записване в университета, ЕЗОК, лична карта и няколко снимки, студентът отива в съответната община и те регистрират на адреса. Там дават 2 анекса и обясняват какво следва?
3. Ако в договора изрично не е описано, че договорът ще бъде регистриран от наемодателя в общината в определен срок, не може да се направи регистрация от студента на съответния (временен) адрес?

Последна редакция: нд, 06 апр 2025, 17:24 от zvаnchе

# 508
  • София
Аз не знам дали наемодателя ходи да регистрира наемателите си. Но знам, че ако го хванат, че има нелегални живеещи при него, ще го  глобят солено. Но наемателите са длъжни да се регистрират.
Имам договор за наем от VUB, ако някой иска, мога да му го пратя на лични и да види какво пише там.
Моят младеж се е регистрирал на адреса на общежитието. Не сме ги питали дали е временно или постоянно. По принцип, всички наемодатели си знаят за регистрациите. Ние сме питали, когато сме правили огледите онлайн. От тях знаем, че са длъжни да разрешават регистрации на адреса.

# 509
В договорът на ADW Immo, в т.19, е записано, че договорът подлежи на регистрация от наемодателя, в рамките на два месеца от подписването. Тази фирма представлява резиденциите Wandelweg и Georgetown (мисля че така беше втората) в Кортрейк. За мен в тази точка става ясно, че щом договорът е регистриран, значи има и адресна регистрация в съответната община.  Изрично е упоменато, че наемателят не може да се регистрира на този адрес като постоянен такъв.

Вие повдигнахте тази тема, задавайки въпрос дали ще разрешат да се регистрирате. Какво значи да Ви разрешат, като уж сами се регистрираме с договора? Не приемате чуждо мнение, не Ви интересува, не си четете договора. Уж добре сте се разбрали и Ви отказали, ама не било точна така и изобщо не е ясно какво сте питали и какво са Ви отговорили.

Нека спазваме добрият тон, все пак групата е за взаимопомощ, а не за нервни изблици. И не определяйте какво чета, как го разбирам, защото аз не го правя по ваш адрес, въпреки, че виждам, че сте объркана. Бъдете спокойна за нас, сключили сме договор, какъвто е необходим. Целта на написаното от мен беше да предпазя хората от грешки. Явно не трябваше да го правя и да оставя вие да поучавате хората. Ако поне бяхте прочели предишни постове на хора тук, цялата тази тема с регистрирането в общината е разяснена от тях няколко пъти от миналата година насам.
Приятен и спокоен ден!

P.S.

Общи условия

Активация на акаунт