Висше образование и студенти в БЕЛГИЯ

• 37 001
  • 629
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Не се карайте. Може ние да не сме обяснили добре назад, може някой да не е прочел, друг да не е разбрал. Идеята на форума е да си помагаме, така че ще повторим още 1000 пъти, ако се налага.

Звънче, не, няма нужда да е споменато в договора, че ще бъде регистриран. Така е по закон. Наемодателят е длъжен да го направи. Има някои наемодатели, обаче, които се опитват да скрият този доход и не регистрират договорите. Или може да нямат право да отдават под наем. Или нещо друго. Те изрично подчертават, че имотът се отдава без право на регистрация. Това, обаче, не е ок. Без белгийската лична карта, студентите не могат да си купят мобилен номер и да си направят банкова сметка. Също така самите те подлежат на някаква глоба, защото са длъжни да се регистрират в някакъв срок. Мисля, че беше месец, но може и да бъркам.  Също така, в случай на проблем, не може да се търси съдействие от университета и/или общината. Не го мислете много. Просто елиминирайте предложенията "без регистрация".

# 511
В линка, даден от Съни Бъни всичко е описано:
1. Регистрацията се прави до 3 месеца от пристигане, ако не - глоба 200 евро;
2. Необходими документи:
- за гражданство - вероятно лична карта;
- че е записан за студент;
- ЕЗОК или друга здравна застраховка;
- декларация, че разполага със средства.

Скрит текст:
Registration obligation for long-term stays
If you wish to stay in Belgium for more than three months, then you must register with the municipality of the place where you are staying within three months of arriving in Belgium.

If you do not apply for the registration certificate or residence permit within a period of three months of arriving in Belgium, an administrative fine of 200 euros may be imposed on you.
и
Students
a certificate of enrolment at an accredited educational establishment
proof of healthcare insurance
a declaration that you have sufficient means of subsistence without having to rely on benefit payments

# 512
Договорите за наем (свободен наем, не знам как е в тип общежития, но се съмнявам да е много различно) са шаблонни до степен да съдържат задължителни клаузи по закон. Та в договора пише в какъв срок наемодателят е длъжен да го регистрира в общината и обикновено срокът е няколко месеца. Но това не значи, че през това време наемателят трябва да седи нерегистриран. Отива се в общината с договора, като процедурата може да зависи от конкретната община. Във фламандска община, много близо до Брюксел, нямаше как да запиша час, защото трябваше да се свържа предварително с тях по имейл и да представя копия от разни документи.

Виждала съм обяви за наем, в които изрично казват, че регистрация не е възможна. Не знам каква им в врътката, но със сигурност е нещо ала-бала.

# 513
Стана развален телефон. Опитвам се да разсъждавам логично - след като редът е с договор за наем да се отиде в общината и да се регистрира студента, как точно наемодателят забранява регистрация? Нека уточним какво е да ти забранят регистрация и как става това? Другото е ясно - без регистрация не можеш да направиш куп неща, които са необходими. Та, който знае как, при наличие на договор не можеш да се регистрираш, нека обясни и да не всяваме паника. Не давам акъл, мисля и се опитвам да се ориентирам в чуждо законодателство.

# 514
  • София
Аз знам, че има такава врътка от човек, който е под наем без договор и без възможност да се регистрира.

Не обичам да влизам в гадаене, защото някой ще го приеме за факт. Не мисля, че е нужно и е чисто чесане на езиците да продължаваме да го правим.

Фактите по закон са, че студентът следва да се регистрира в общината. Изводът е, че наеми без право на регистрация трябва да се избягват. Не виждам какво още може да се каже по темата.

# 515
Аз знам, че има такава врътка от човек, който е под наем без договор и без възможност да се регистрира.

Не обичам да влизам в гадаене, защото някой ще го приеме за факт. Не мисля, че е нужно и е чисто чесане на езиците да продължаваме да го правим.

Фактите по закон са, че студентът следва да се регистрира в общината. Изводът е, че наеми без право на регистрация трябва да се избягват. Не виждам какво още може да се каже по темата.
Това са две съвсем различни неща - Вие говорите за наем без договор. Но когато има договор, не виждам как наемодателят ще каже, че не е разрешена регистрация.

# 516
Аз знам, защото лично съм виждала подобни обяви, когато съм си търсила жилище. Дали е законно или не, е отделен въпрос. Според мен са колоци, в които положението е тръгва си един, идва следващият или договорите са краткосрочни. Никога не ме е интересувало, че да задълбавам, но това не значи, че не съществува. Ето тук е дискутирано:

https://www.lecho.be/monargent/dossiers/questions-de-lecteurs-im … uoi/10379433.html

Ето такава обява - https://www.2ememain.be/v/immo/appartements-studios-a-louer/m225 … liation-bruxelles

# 517
Аз знам, защото лично съм виждала подобни обяви, когато съм си търсила жилище. Дали е законно или не, е отделен въпрос. Според мен са колоци, в които положението е тръгва си един, идва следващият или договорите са краткосрочни. Никога не ме е интересувало, че да задълбавам, но това не значи, че не съществува. Ето тук е дискутирано:

https://www.lecho.be/monargent/dossiers/questions-de-lecteurs-im … uoi/10379433.html

Ето такава обява - https://www.2ememain.be/v/immo/appartements-studios-a-louer/m225 … liation-bruxelles
Добре. Само че ние говорим за студентски резиденции, макар и частни и за договори за наем. Не за частни обяви. И се изказва мнение, че е възможно тези хора, които отдават под наем 100 стаи, да не разрешават регистрация на студента, при това с подписан договор. Затова попитах - как и при какви обстоятелства това е възможно?

# 518
Явно е много важен въпросът с различните видове регистрации в Белгия - основна, допълнителна, студентска.
Аkо имаш договор за наем може да се регистрираш в общината като студент, но без това да ти основния адрес (main residence, domicilе) и да получиш карта. Ето за начало един линк.
https://studentkotweb.be/en/information-international-students

Не знам има ли и какви са недостатъците.Ще направя по-задълбочено проучване и тези дни ще пиша.

# 519
Точица, хората не гледат само за студентски общежития, по-напред съфорумка спомена, че гледа за свободен наем. Не знам какво толкова те интересува как и при какви обстоятелства е възможно.  Ще тръгнеш да спориш с някой белгиец, че не е прав ли? Уточнява се въпросът в началото и не се занимава човек с тези, които отказват регистрация.

За още един вариант се сетих, в който няма регистрация - преотдаване под наем. Въпреки че в договорите обикновено има клауза, че е забранено, също се практикува.

# 520
Здравейте, ние намерихме в Georgetown Kortrik, все още има свободни стаи. На 500 м е от campus  Level 1. Между 490-505 евро + 40 евро за режийни разходи

Здравейте, питахте ли Georgetown ще ви разрешат ли да регистрирате адреса в общината?
На мен ми обясниха, че не позволяват. ("управлявал" над 100 стай и никъде не позволявал регистрация на адрес).
Иначе като снимки на проект изглежда много добре вътре, в момента още е в строеж, като бях там в средата на март, но ще го завършат до лятото.

Здравейте, извинявам е, че се намесвам, но следя темата за познато дете.

Дискусията за регистрациите тръгна оттук и нататък се обърка.

Това не е ли студентско общежитие, как може да е от казусите, които сте изредили с проблемна  регистрация.
И такова ли е всъщност, има ли проблем с регистрирането.
 Кой е обяснил, че не разрешават регистрирането в общината и защо, на какво основание? Как тогава ще живеят студенти в тези сто стаи.

Благодаря предварително .

# 521
Здравейте, ние намерихме в Georgetown Kortrik, все още има свободни стаи. На 500 м е от campus  Level 1. Между 490-505 евро + 40 евро за режийни разходи

Здравейте, питахте ли Georgetown ще ви разрешат ли да регистрирате адреса в общината?
На мен ми обясниха, че не позволяват. ("управлявал" над 100 стай и никъде не позволявал регистрация на адрес).
Иначе като снимки на проект изглежда много добре вътре, в момента още е в строеж, като бях там в средата на март, но ще го завършат до лятото.

Здравейте, извинявам е, че се намесвам, но следя темата за познато дете.

Дискусията за регистрациите тръгна оттук и нататък се обърка.

Това не е ли студентско общежитие, как може да е от казусите, които сте изредили с проблемна  регистрация.
И такова ли е всъщност, има ли проблем с регистрирането.
 Кой е обяснил, че не разрешават регистрирането в общината и защо, на какво основание? Как тогава ще живеят студенти в тези сто стаи.

Благодаря предварително .

Здравейте,

Не мога да кажа, че това е било "дискусия". Фактите са, че попитах дама, която спомена, че е сключила или ще сключва договор за наем в Georgetown - Kortrijk, дали е питала наемодателя ще може ли да регистрира адреса в общината за временен адрес. Аз лично разговарях с човека от ADW Immo в деня на отворените врати на общежитието на 15.03 и на мен ми заяви, че няма да позволи. На какво основание - питайте него. Може на други след това да е казал друго? Знам ли. Както и да е, сключихме си договор още същия ден с друго място за настаняване, което ни удовлетворяваше. Разбира се бях информиран от хора минали по този път, на какво да обърна внимание, така, че за мен проблем няма. В следващ момент в темата тук се намеси г-жа Точица и започна да разсъждава за неща, за които логично е да попита наемодателя, от които е получила договор какво може и какво не, ако не разбира какво е подписала,  а не да водим безсмислени разговори. Мисля, че така е редно. След това може да сподели опита си тук, за да помогне на други, ако желае.

# 522
Дискусията за регистрациите се нажежи. Май разбрах разликите и аз съм била в голяма грешка какво е това "domicile" и изобщо пропусках такива обяви.
Сега пиша кратко и ще дам линкове и дружно да разсъждаваме дали е така.

domicile е основно местожителство/основно жилище и е като постоянен адрес в България.
Регистрацията в регистъра на населението това е задължение на студентите явно е нещо като настоящ адрес в България

Регистрацията в регистъра на населението не осигурява непременно основно местожителство  по смисъла на законодателството за наемане (domicile). Фламандският образец на договор ясно посочва, че целта на стаята е жилище за обучение, че стаята не може да се използва като основно жилище (domicile) и че студентът трябва да попълни кое е основното му жилище (например адреса му в чужбина).
Докато в договора за наем ясно е посочено, че се отнася до жилище за обучение, законодателството за наем на студенти продължава да се прилага. От тук:https://studentkotweb.be/nl/verhuren-aan-internationale-studenten

Явно в Белгия има разлика дали стаята се дава като второ жилище (настоящ адрес) или като основен адрес.
Скрит текст:
https://www.student.be/nl/student-life/op-kot-gaan-praktische-in … ypcy1gjXBxPpqCa-Q
f. Domiciliation
Do you want to change your student room address into your home address? Discuss this with your landlord first, because he or she will often refuse. This question is legally important, because different legislation applies to renting a student room as a primary residence than to renting a student room as a second residence, for example for the rental deposit. If you do not register as a home address, the normal rental legislation applies. However, if your student room is your primary residence address, the rental agreement falls under the Housing Rental Act. This is an important decision, because it will not only affect your rights and obligations as a tenant, but also your tax situation, that of your parents and the child benefit.
Между другото и в България в студентски общежития може да се регистрира само настоящ адрес, но не и постоянен: "Когато студенти регистрират настоящ адрес в общежитие, е необходимо ...." виж район Студентски: https://studentski.bg/nova-sistema-za-smiana-na-adresnata-registracia/

Така че да не шашкаме, има ли писмен договор за наем - може да се регистрира в общината в Белгия като студент, но без Домисиле

# 523
  • Бургас
Така че да не шашкаме, има ли писмен договор за наем - може да се регистрира в общината в Белгия като студент, но без Домисиле

Това е най-важното!

# 524
Попитах дъщеря ми и тя каза, че влаковете се движат в дните на стачки, но на много големи интервали и трябва да се проучи и да се следи кога ще има.
Опитът ни от вчера показа, че онлайн информацията е по-надеждна, отколкото тази на таблата на гарите. Вчера, след като изпусна един влак, вторият се движеше с над 30 минути закъснение, в последния момент смениха на коловозът на третия. Неин познат го видя съвсем случайно онлайн, на гарата не го отразиха. Ако не го бяха видяли и фастлейнът на летището нямаше да й помогне.
Онлайн във кой сайт са видяли движението на влаковете при стачка?

Общи условия

Активация на акаунт