Висше образование и студенти в БЕЛГИЯ

• 36 305
  • 629
  •   1
Отговори
# 555
  • Бургас
Ние сме в общежитие в Брюж. Първо ни изпратиха подписан договор, който ние върнахме подписан и от нас. Но в него няма срок за депозита. Питахме кога да го преведем - днес никой не ни отговори. Няма и клауза за данък - кой дължи данъка към общината, ако има такъв?

# 556
Ние сме в общежитие в Брюж. Първо ни изпратиха подписан договор, който ние върнахме подписан и от нас. Но в него няма срок за депозита. Питахме кога да го преведем - днес никой не ни отговори. Няма и клауза за данък - кой дължи данъка към общината, ако има такъв?
По принцип няма срок и депозит не може да се изисква до три месеца преди влизане в сила на договор. В случая, в писмото, с което ни пратиха договора, бяхме помолени депозита да е до седмица. Към същата фирма ли е вашия договор или към някоя друга? Проблемът при нас е, че първо ние подписваме и чакаме от тях.

# 557
Чакаме и ние и вече почвам прогресивно да се ядосвам, защото ми трябва този договор във връзка с други дела и гоня срокове. Мисля, че просто се мотаят.
[/quote]
А дали другите наематели, които остават от предходната година са получили договори? Странно е това забавяне, а не е като да не сме звъняли и ние, и вие. Сега се замислих беше ли подписан от тях, но съм сигурна че не беше.

# 558
  • Burgas
Пишете, ако разберете нещо. И аз ще пиша, ако има новости.

# 559
  • Sofia
А дали другите наематели, които остават от предходната година са получили договори? Странно е това забавяне, а не е като да не сме звъняли и ние, и вие. Сега се замислих беше ли подписан от тях, но съм сигурна че не беше.
Със сигурност не е подписан. А миналогодишните наематели не знам дали получават нови договори - трябва пак да погледна, но мисля, че този договор е безсрочен с предизвестие от месец.

# 560
  • Бургас
По принцип няма срок и депозит не може да се изисква до три месеца преди влизане в сила на договор. В случая, в писмото, с което ни пратиха договора, бяхме помолени депозита да е до седмица. Към същата фирма ли е вашия договор или към някоя друга? Проблемът при нас е, че първо ние подписваме и чакаме от тях.

Едва ли е същата фирма, защото общежитието е Kotville в Брюж. Фирмата за недвижими имоти, която се занимава с това студентско общежитие е EuroImmo. 2-3 седмици чакахме да пратят договор. През това време обещаната стая се даде под наем на друг студент. На нас ни предложиха една на партер с изглед тухлена стена на 3м. Казахме, че не това са ни обещали и намериха друга, пак на партер, но с нормална гледка. И изведнъж договора беше готов в петък вечерта.

Дотук разбрах, че белгийците не си дават много зор и не бързат като нас.

# 561
  • София

Дотук разбрах, че белгийците не си дават много зор и не бързат като нас.

Разбрала си чудесно. Есента колега на дъщеря ми казал гордо, че ги наричали италианците на севера. И тя падна от смях. Но вече сме наясно, че това идва не защото са топли, весели купонджии, а защото хич не им се работи.

# 562
  • София
Миналата година като търсехме за сина, бях писала за стая в къщата на белгийци. Добре обаче три дена никой не ми връща отговор, и аз съответно пиша пак. Чак тогава жената ми отговори и беше много учудена, защо бързам.  Че тя тепърва започва онлайн срещи с децата и родителите, тепърва започва да преценява на кой да даде стаята. Помня, че ние вече наехме в края на август, а нея още ѝ виждах обявите по фб групите.

# 563
Със сигурност не е подписан. А миналогодишните наематели не знам дали получават нови договори - трябва пак да погледна, но мисля, че този договор е безсрочен с предизвестие от месец.
Не, договорът не е безсрочен, а за срок от 12 месеца. Мисля че всяка година се преподписва или сключваш договор за друго място. Те затова ги питат кой ще остава и кой не. А предизвестието е само, ако в срока на договора искаш да напуснеш и то при много определени условия. На всичкото отгоре, 1 месец започва да тече в месеца следващ датата на предизвестието, т.е. ако подадеш предизвестие на 02.11 (примерно), единият месец се счита от 01.12 и реално стават два Simple Smile Но пък ако подадеш на 28.11, пак ти го считат от 01.12. Ох, дано скоро се събудят от зимен сън, че да си го махна от главата като свършено.

# 564
  • София
Здравейте, присъединявам се към вас. Дъщеря ми е приета в специалност European Studies в KU Leuven. Това и е първо желание. До края на май ще изпратят кой ще бъде стартов университет, надяваме се да е в Leuven. В мейла, обаче пише да започне с търсенето на квартира. Според вас, ако изчакаме до края на май, дали ще успеем да намерим?

# 565
  • софия
Имам въпрос към момичетата с опит: в Белгия има ли лична застраховка (нещо като ГО за колата)? Ако, напр., минавайки на червено, колата се отклони и се удари в цветарник, щетите, които трябва да платиш, се покриват от застраховката. Знам, че в Нидерландия има и се чудя дали в Белгия съществува подобна?

# 566
Има лична застраховка, но конкретният пример с автомобил по-скоро се покрива от ГО, защото включва и щети по собственост (включително сгради и предмети) на трети лица. Не знам дали няма някакъв праг на същественост и ще важи за саксия за 10е примерно.

Иначе лична застраховка имат повечето хора в Белгия. Тя е за щети, нанесени без умисъл, на хора и чужда собственост, но не с автомобил (но пък се включва велосипед). Аз съм сключила семейна застраховка, в която са всички членове на семейството, включително и кучето. Семейната застраховка ми е добавка към застраховката на жилището (тя е задължителна). И я сключих в банката, където ми е сметката, в моя случай онлайн.

# 567
  • софия
Къде мога да прочета повече за личната застраховка?

# 568
https://www.kbcbrussels.be/retail/en/insurance/family/your-family-insurance.html

Мисля, че въпреки че се води семейна, може да се застрахова един човек. Kbc имат симулатор. Не е скъпа, под 10е/месец ще е според мен за 1 човек.

# 569
  • София
DeeSea, няма как да търсите като не знаете къде. Кой ще е стартиращият университет зависи от major-a, който е избрала. Иначе в Льовен няма проблем с намирането на квартира. Няма за къде да бързате, избирайте внимателно. Ние бързахме и не избрахме най-доброто, та сега ще се мести за третия семестър.
И честито! Програмата е страхотна.

Общи условия

Активация на акаунт