Счетоводител в нужда се познава 21

• 36 526
  • 754
  •   1
Отговори
# 165
  • Варна
Да, благодаря. Аз ползвах текущо още една разчетна за основата за протокола, и като почнах да приключвам леко се обърках Simple Smile Но се сетих за ДДС-то че е разход, и оттам се изчистиха нещата.

# 166
  • Пловдив
Момичета, какво правите и каква операция се взима в сл.случай...
Платено по банков път обучение на служител. Няма ф-ра.

И още нещо...фирмата задължена ли е или не да признае и вкара трудовия стаж на работника?

# 167
  • София

И още нещо...фирмата задължена ли е или не да признае и вкара трудовия стаж на работника?

Трудов стаж е едно, а стаж по отношение на определянето на възнаграждението за професионален опит е друго.

# 168
Начисление: гр.60 / с/ка Други кредитори (прилагам напр. договор за това обучение)
И плащането си е с/ка Други кредитори/гр.50

# 169
  • Пловдив

Трудов стаж е едно, а стаж по отношение на определянето на възнаграждението за професионален опит е друго.
добре де, не ми е ясно... Simple Smile
Как е редно да се направи? И може ли да откаже да го начисли тоя стаж?

# 170
  • София

добре де, не ми е ясно... Simple Smile
Как е редно да се направи? И може ли да откаже да го начисли тоя стаж?

Според мен не.

Наредба за структурата и организацията на работната заплата
https://lex.bg/laws/ldoc/2135542406

Скрит текст:
Чл. 12. (1) За придобит трудов стаж и професионален опит на работниците и служителите се заплаща допълнително месечно възнаграждение в процент върху основната работна заплата, определена с индивидуалния трудов договор.
(2) За придобит трудов стаж и професионален опит се зачита стажът, признат по реда на Кодекса на труда за времето, през което работникът или служителят е работил и продължава да работи в предприятието, в т.ч. на различни работни места и длъжности.
(3) В случаите по чл. 123 и 123а от Кодекса на труда при определянето на допълнителното възнаграждение по ал. 1 се зачита и времето, през което работникът или служителят е работил в предприятието преди промяната на работодателя.
 (4) (Изм. - ДВ, бр. 11 от 2008 г.) При определяне размера на допълнителното трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит работодателят отчита и: 1. трудовия стаж на работника или служителя, придобит в друго предприятие по смисъла на § 1, т. 2 от допълнителните разпоредби на Кодекса на труда на същата, сходна или със същия характер работа, длъжност или професия 2. (изм. - ДВ, бр. 10 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 67 от 2009 г.) времето, през което без трудово правоотношение лицата са упражнявали трудова дейност и/или професия, която е същата или сходна с работата по сключения трудов договор, и са били задължително осигурени за общо заболяване и майчинство, инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, трудова злополука и професионална болест и безработица или за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, общо заболяване и майчинство; 3. трудовия стаж, придобит в друга държава членка, на същата, сходна или със същия характер работа, длъжност или професия от работници или служители, които са български граждани или граждани на някоя от държавите членки, както и членовете на техните семейства, и зачетен като такъв съгласно законодателството на съответните държави; 4. (изм. - ДВ, бр. 10 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 67 от 2009 г.) времето, през което без трудово правоотношение българските граждани или гражданите на държава членка, както и членовете на техните семейства са упражнявали трудова дейност и/или професия на територията на държавите членки, която е същата или сходна с работата по сключения трудов договор в Република България, и са били задължително осигурени за общо заболяване и майчинство, инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, трудова злополука и професионална болест и безработица или за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, общо заболяване и майчинство, съгласно законодателството на съответните държави.

# 171

Гледате му трудовата книжка и какви длъжности е заемал преди да дойде при вас. Изчислявате (ако има такъв) трудов стаж на същата или сходна длъжност.
Примерно - ако е бил началник склад строителни материали в хипермаркет, а пък при вас ще работи като продавача консултант - стажа като началник не го броите.
Ако е бил шофьор, пък при вас идва за началник транспорт - също.
Иначе на същата или сходна длъжност сте длъжна да начислявате клас . по 0.6% за всяка призната година.
Примерно бил е продавач 3 години. Признавате му ги, програмата (или вие) начислявате 1.8% допълнително възнаграждение върху основното за прослужено време.
Нашата инспекция по труда ни кара да пишем и точната сума в трудовия договор (това е пълен абсурд, ама не се спори с радио)

# 172
  • Пловдив
Именно...
И аз така съм чувала и са ми го начислявали до сега...ама в тая фирма нямали така политика Rolling Eyes
В ТД пише само по 0,6% за всяка година, ама от ту на сетне, а не и стажа до сега.

Та в тоя ред на мисли коригира ли се ТД при такъв случай или...?

# 173
Именно...
И аз така съм чувала и са ми го начислявали до сега...ама в тая фирма нямали така политика Rolling Eyes
В ТД пише само по 0,6% за всяка година, ама от ту на сетне, а не и стажа до сега.

Та в тоя ред на мисли коригира ли се ТД при такъв случай или...?
А вие смятате ли че имате стаж на същата или подобна длъжност? (Ако желаете може да споделите длъжности преди и сега.)  "Практиката" не е концерт по желание. Пускате жалба в Инспекция по труда, прилагат копие на тр.книжка. Те имат право да проверят и да направят предписание стажа да бъде признат и дължимите суми на числени, дори със задна дата.

# 174
  • Пловдив
Аз имам, да Simple Smile
Няма нужда да се стига до Инспекция. Питам, не за да обвинявам, а за да съм сигурна и да науча още нещо.
Мерси!

# 175
Аз имам, да Simple Smile
Няма нужда да се стига до Инспекция. Питам, не за да обвинявам, а за да съм сигурна и да науча още нещо.
Мерси!
Питах добронамерено. Право на работника е да получава това доп.възнаграждение и е хитруване на дребно от страна на фирмата. Няма понятие "такава ни е практиката". Неспазване на закона защото някой така е посъветвал шефа, поставя не само работника, но и конкурентните фирми в неравнопоставено положение.
Мразя хитреци на дребно. Обикновено са от някои мастити монополни компании.

# 176
  • Пловдив
Няма да си трая аз...сигурно е.
Но си мисля, че ще има оправдания от рода на това, че това "отгоре" е уговорено в заплатата Simple Smile

# 177
Няма да си трая аз...сигурно е.
Но си мисля, че ще има оправдания от рода на това, че това "отгоре" е уговорено в заплатата Simple Smile
Нямат право на такива уговорки. Основната си е основна. Допълнителните възнаграждения са регламентирани. Поискайте си да прочетете Вътрешните правила за РЗ на предприятието. Те обаче не могат да противоречат или да заобикалят закона.

# 178
Напротив,зависи от практиката на фирмата, относно това какво е сходна длъжност. Но трябва да е разписано в правилата за РЗ или друг документ на фирмата. Съответно да е кристално ясно, и за служителите, и за лицето, което ги прилага.
Има и практика основната плюс клас да формират договорената обща брутна по договор... което не е незаконно точно, но е доста обидно и дребнаво. Причините са разнообразни, понякога защото ръководството или компанията -майка не разбират или не са ок с нашенския клас. Възможно е и дребнавост просто за дребна сума. И така. Зависи от практиката, без да е незаконно точно.

# 179
Това последното при мен и мм се случва вече в няколко фирми, независимо от ръководството, първият път в който го засякох, бях много фрустрирана, но явно е честа практика. Точно дребнавост за мижави суми.

Общи условия

Активация на акаунт