Счетоводител в нужда се познава 21

• 35 633
  • 754
  •   1
Отговори
# 660
Здравейте! Не мога да намеря подходящ код на икономическа дейност за фирма, която се занимава със спедиторска дейност - има назначени спедитори, които търсят фирми за превоз на товари.

# 661
  • София
Здравейте! Не мога да намеря подходящ код на икономическа дейност за фирма, която се занимава със спедиторска дейност - има назначени спедитори, които търсят фирми за превоз на товари.

Това може би? Мисля че за спедиция няма отделен код.

52.29   Други спомагателни дейности в транспорта

# 662
  • В полите на Пирин планина

Може да се обадите в НСИ за консултация.

# 663
Благодаря ви!

# 664
Здравейте,
Имам един бърз  въпрос ,и той е следният : това ли би следвало да е  операцията ,която трябва да се направи ,когато нямаме ДДС на продажбите ,защото нямаме такива ,а имаме ДДС на покупките - 3000 лв .,при приключване на ДДС сметките след 14 число  Д-т 453/8( ДДС за възстановяване)
 К-т 4531( ДДС на покупките) или е записът е друг ?  Благодаря ви!

# 665
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,
Имам един бърз  въпрос ,и той е следният : това ли би следвало да е  операцията ,която трябва да се направи ,когато нямаме ДДС на продажбите ,защото нямаме такива ,а имаме ДДС на покупките - 3000 лв .,при приключване на ДДС сметките след 14 число  Д-т 453/8( ДДС за възстановяване)
 К-т 4531( ДДС на покупките) или е записът е друг ?  Благодаря ви!

Да.

# 666
Здравейте и аз с въпрос за ДДС .
Интересува ме има ли бланка уведомление по чл126 от ЗДДС или се пише свободен текст.  Онлайн или на място в офис на НАП се подава с приложение нужните документи за корекция!

# 667
Здравейте! Търся код за длъжност на служител, който ще извършва дребни ремонти в офис, както и такава, за негов пряк ръководител. Досегашните са технически сътрудник и технически организатор. Намерих 2421 6012 организатор, ремонт и поддръжка и 3119 3042 - специалист поддръжка. Но се колебая.

# 668
  • SF
Здравейте,
по кой член е освобождаването от работа в 6-месечен изпитателен срок? И по кой е при уволнение?
Утре ще вземем решение с работодателите ми дали да напусна или да остана. Работодателката ми много обича да уволнява и предполагам, че ще иска да ме уволни, вместо да ме освободи от работа. Искам да видя какво ще впишат в трудовата ми книжка при напускане и трябва ли да ми пука, ако съм уволнена? Би ли имало някакви последствия?
Нямам 3 предупреждения за едно и също провинение. По принцип нямам нито едно провинение и предупреждение. Аз искам отпуск, но те не са съгласни, защото вече имах такъв през лятото и заради това ще поискам да се разделим.

# 669
71-срок изпитване
325-взаимно съгласие,само 4м обезщетение
328-1м предизвестие работадател

# 670
  • SF
328-1м - предизвестие работодател - това не го разбирам.
Това е член, по който аз подавам молба за напускане или те ме предупреждават, че след месец ще прекратим?

# 671
328-работодателят е инициатор с 1м предизвестие
326-вие сте инициатор 1м предизвестие
В тях има и различни  алинеи, в зависимост от причината на прекратяване

# 672
328-1м - предизвестие работодател - това не го разбирам.
Това е член, по който аз подавам молба за напускане или те ме предупреждават, че след месец ще прекратим?
Ако сте в шестмесечен изпитателен срок могат да ви освободят по чл.71. В този случай дължат обезщетение за неизползван отпуск. Може от днес за утре да се разделите. Ако изпитателният срок е в полза и на двете страни може и вие да пуснете по този член.

Ако вие напуснете, ще е по чл.325 по взаимно съгласие. В този случай пак има обезщетение за неизползван отпуск. Тръгвате си почти веднага.
Ако вие ще напускате - пишете молба, че искате да прекратите договора по чл.325 по взаимно съгласие и допишете, че ако не удовлетворят желанието ви, то тази молба да се счита за едномесечно предизвестие ( или там каквото пише в договора) по чл.326.

Чл.328 е доста специфичен с различните точки. Работодателят не го ползва, ако сте в изпитателен срок.

# 673
  • Пловдив
Момичета, как процедирате с разходите в чужнина?
Напр. Франция, командировка...но имам и само касови бележки. Събирам, описвам, смятам по курса и осчетоводявам? Заповед пак трябва и т.н, нали?
Плащано е на поразия с кр.карта на фирмата.

# 674
Аз си пиша командировъчна заповед и осчетоводявам изплащане на дневни пари за съответната държава - 609/501. Задължително прилагам бележките от вход/изход на границите, за да се виждат датите на командировката.
Бележките, които са покупки с банкова карта по време на командировката, и са признати за дейността т.е. не са храна, бира и лични покупки ги осчетоводявам от банковото извлечение 422/503 и после 609/422. Личните покупки, фигуриращи в банковото извлечение - разход без документ и после в увеличение.

Общи условия

Активация на акаунт