Счетоводител в нужда се познава 21

• 35 635
  • 754
  •   1
Отговори
# 645
И към двете институции да оттегли жалбата и декларацията. Става въпрос за порязан пръст, но няма болничен лист с тази диагноза, а друга. Болничният лист е издаден една седмица по-късно.
Аз ако съм на вас ще оставя жалбите, ще напиша опровержение, ще приложа обяснения на двама колеги как това не е станало по време на работа и ще го уволня за уронване престижа на работодателя.
Сигурно някой му е дал акъл как да получи пари от застраховка.
Такъв днес ще оттегли жалбите, утре ще напише до прокуратурата и ще се обяснявате без край.

Ако предприятието е виновно, тогава се снишавате и приемате неговите условия.

Последна редакция: вт, 13 авг 2024, 15:25 от dariVale

# 646
Благодаря ви! Той наистина търси пари, и вие го разбрахте, без д сте запознати с подробности. Ще послушам съвета ви. Още веднъж ви благодаря!

# 647
Благодаря ви! Той наистина търси пари, и вие го разбрахте, без д сте запознати с подробности. Ще послушам съвета ви. Още веднъж ви благодаря!
Консултирайте се и със собственика на предприятието. Все пак той трябва да реши кой вид главоболия да си причини.

# 648
Здравейте,

Въпрос относно НПО или фондация, която има само един учредител, самият той дължи ли осигуровки месечни?

# 649
Здравейте, имам няколко въпроса относно дзпо в упф. Първата ми работа изобщо в живота ми е, което може би ще обясни и това,което питам, но изобщо не ми е ясно. От около 4 месеца работя в тази фирма. Проверявайки с Пик, ми излиза,че здравните осигуровки са ми платени. На справка за дзпо излиза,че няма данни. Това нормално ли е? Според фиша ми за заплата се изплащат всеки месец. Открих нещо на сайта на НАП,че може би е трябвало да подам някаква декларация до 3 месеца от започване на работа. Това вярно ли е?
Също така фирмата настоява,че се изплащат, но на въпрос къде ми реагираха супер остро,че не било тяхна работа да знаят. Чия е ?
Благодаря предварително, ако някой има време да отговори,ще бъда супер благодарна.

# 650
  • Русе
Къде правите проверка за ДЗПО, че ви излиза, че няма инфо.
Счетоводството на фирмата няма как да знае в кой фонд отива вашето ДЭПО. То отива там където вие сте заявили, че искате да отива. Счетоводството го превежда по банковата сметка в НАП и вече от НАП го разпределят по съответния фонд.
Не се сещам каква е тази декларация, която трябва да подадете в 3-месечен срок от започване на работа.
Мисля, че щом ви дават фиш и здравните ви осигуровки са платени всичко е наред.
Следете все пак периодично с ПИК кода какво ще ви излезе по-нататък. Аз имам и ПИК ва НОИ и в техния сайт също всичко се вижда, но с 1-2 месеца закъснение.

# 651
Когато започваш работа за първи път, имаш три месеца да избереш фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване. Ако не го направиш, те разпределят автоматично някъде. Вероятно това има предвид питащата с "някаква декларация до 3 месеца".

# 652
Автоматично се разпределят към НОИ.

# 653
Ми наистина не е тяхна работа. С пик код можете да видите къде сте разпределена, но предвид че става след 3 месец , може още да няма информация. Изберете си фонд и се преместете, или питайте в НАП.

# 654
Благодаря много, и да точно това,което е написала koala19 имах предвид. Не знаех,че трябва да избера аз фонд в този срок, и реших да питам дали е така със сигурност. Иначе с пик код проверявах чрез справки в нра и там не излиза нищо все още като име на фонд или като плащания за тези месеци,явно по тази причина. Ще питам дали мога да си избера фонд все още.
Благодаря на всички за отговорите

# 655
  • до най-прекрасния мъж
Винаги може да се избере или да се смени вече избраният фонд или този, в който са Ви разпределили служебно. Проучете си фонд и се чуйте с тях, за да се уговорите кога да ги посетите. След като си сключите договор с тях, те ще направят нужното.

# 656
Да обобщя написаното вече от колежките:
1. Осигуровките за ДЗПО фирмите превеждат към сметки на НАП в БНБ (Българска народна банка).
2. При постъпване за пръв път на работа лицето трябва да избере фонд, но често личен състав забравя да напомни, а и по принцип не му е задължение.
3. След третия месец сумите се разпределят служебно към някой от фондовете и евентуално НОИ би могъл да каже кой е конкретния фонд.
4. Разпределянето на сумите от сметките на НАП към сметките на фондовете става служебно, уж всеки месец, но на практика - не винаги.
5. Информация за постъпилите суми, набраната обща сума и начислената доходност се получава веднъж годишно - на хартия по постоянен адрес на лицето.
6. По принцип може да прехвърлите парите в друг фонд (примерно такъв с висока доходност), но може би има определен период след първоначалния избор (личен или служебен) през който преместването не е възможно.
7. Не е жизнено необходимо точно веднага да разберете в кой фонд са ви вноските. Имайте предвид, че сумите са малки и държавата прави всичко възможно да ги прибере един ден чрез разни законови промени.
8. Вярвайте на работодателя си, защото не е възможно да НЕ плати някои от видовете осигуровки. Щом се водите здравно осигурена значи е платил здравното, следователно е платил и всичко останало. Ако нещо някъде не се вижда е въпрос на време или технически проблем. Вие не си губите правата.

Последна редакция: пн, 19 авг 2024, 17:39 от dariVale

# 657
  • Пазарджик
Здравейте! Бих искала да ви попитам за един казус - работник е трудоустроен през  2020г за една година,като 6м НОИ изплаща разликата в заплащането и 6м  не.Лицето се връща на работа.Налага се сега пак да се трудоустрои за 6м с друго заболяване -има ли право пак на обезщетение?Защото от НОИ при проверка му изписва "разпореждане за отказ"-проблема е,че няма право или е грешка при подаването?

# 658
Здравейте, на работници на СИРВ как приравнявате нощния труд на дневен. И ако може пример за изчисляване.

# 659
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, на работници на СИРВ как приравнявате нощния труд на дневен. И ако може пример за изчисляване.

По коефициент 1,143, т.е. 8/7.

Пример: 56 часа*1,143 = 64 часа

Общи условия

Активация на акаунт