Счетоводител в нужда се познава 21

• 35 635
  • 754
  •   1
Отговори
# 630
  • В полите на Пирин планина
Защото по не знам каква презумпция, всичко що е свързано със закони е работа на счетоводителя!
Бъзикам се.

# 631
  • Пловдив
То майтап, ама...някои не го виждат така Simple Smile и баш си го приемат кат нормално.

# 632
  • Пловдив
Пак аз...
Ако някой работник иска да напусне в 6 мес.изпитателен срок пак дължи предизвестие, нали? Или ако се споразумее с работодателя може и без?

# 633
Пак аз...
Ако някой работник иска да напусне в 6 мес.изпитателен срок пак дължи предизвестие, нали? Или ако се споразумее с работодателя може и без?
  Ако се споразумее, може и без. Ако изпитателни срок е в полза и на двете страни, може и без да се споразумее.

# 634
Пак аз...
В договора пише дали дължи.

"Изпитателен срок 6 месеца в полза на работодателя" означава, че дължи предизвестие.
"...в полза и на двете страни" означава, че може да напусне веднага.

По взаимно съгласие може винаги.

# 635
  • Пазарджик
Здравейте!Бих искала да ви попитам-директор на услуга(общинска)има ли право да пусне граждански договор на физ.лице(в случая нейн съпруг) за извършена работа-става въпрос за сглобяване на мебели.В случая ф.л лице реално ще си извърши работата,но  ще има ли конфликт на интереси?

# 636
Имам въпрос относно компенсеруемите отпуски. Пример , ще дам че ми е по лесно да обясня.
Служител "Х" има 5 дена стара отпуска 2023, начислена му е със сумата от 540лв. Отпуската се взема през 2024 г. Но на служителя заплатата е променена през новата година и съответно за 5 дена които използва сумата е 630.
Според мен е редно да се изпише сумата която му е начислена , а именно 540.
Благодаря, предварително

# 637
  • Пловдив
Благодаря!

Последна редакция: пт, 09 авг 2024, 13:42 от mystic woman

# 638
Имам въпрос относно компенсеруемите отпуски. Пример , ще дам че ми е по лесно да обясня.
Служител "Х" има 5 дена стара отпуска 2023, начислена му е със сумата от 540лв. Отпуската се взема през 2024 г. Но на служителя заплатата е променена през новата година и съответно за 5 дена които използва сумата е 630.
Според мен е редно да се изпише сумата която му е начислена , а именно 540.
Благодаря, предварително
Няма как да прекроявате Кодекса за да ви пасне на счетоводните записвания.
Ясно е казано - средно дневно бруто от месеца, предхождащ ползването.
Начисляват се текущо и се изписва провизираната в предходна година/и сума отговаряща на дните.

# 639
Здравейте! Ако служител е подал декларация за трудова злополука в НОИ и оплакване в Инспекция по труда, но след това я оттегли, това прекратява ли разследването?

# 640
Здравейте имам питанка
Имам лице по заместване на отсъстващ титуляр, титуляра напуска и заместващия с допълнително споразумение остава на постоянен договор, когато е назначен не е със срок на изпитване. Възможно ли е сега със доп.споразумение да се добави и шестмесечен срок на изпитване. Назначен е по заместване на 24.04
Благодаря на отзовалите се!

# 641
Мисля, че трябва да се прекрати договора по заместване и да се сключи нов с код 01 и тогава може с изпитателен срок.

# 642
Здравейте! Ако служител е подал декларация за трудова злополука в НОИ и оплакване в Инспекция по труда, но след това я оттегли, това прекратява ли разследването?
Кое оттегля служителя - в НОИ или в ИТ или и двете? Ако е трудова злополука - трябва да има увреждане, евентуално медицинска документация и болничен. Предполагам, че само нова декларация от негова страна, че злополуката е битова може да прекрати разследването. Но не е много вероятно. Особено пък НОИ, като булдоци са - захапят ли - не пускат. Пак ще изискат от вас документи и писмени обяснения къде и как се е случила физическата увреда, за да излязат със становище.

По питането за договора за заместване и срок на изпитване:

Трудов договор със срок за изпитване
Чл. 70. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., доп. - ДВ, бр. 62 от 2022 г., в сила от 01.08.2022 г.) Когато работата изисква да се провери годността на работника или служителя да я изпълнява, окончателното приемане на работа може да се предшествува от договор със срок за изпитване до 6 месеца, а когато за работата е определен срок, по-кратък от една година - срокът за изпитване е до един месец. Такъв договор може да се сключи и когато работникът или служителят желае да провери дали работата е подходяща за него.

По принцип не е невъзможно да го съкратите и после да го вземете със срок на изпитване, но е не съвсем аргументирана позиция, защото вие така или иначе служителя сте го "изпитвали" известен период. Евентуално да уговорите срок - три месеца, колкото биха му оставали до законовите 6, ако още края на април беше нает със срок на изпитване 6 месеца.

Последна редакция: вт, 13 авг 2024, 14:55 от dariVale

# 643
Благодаря Ви! Правя го със Допълнително споразумение на осн чл.119 във връзка с чл67 ак. 1 т.  1 без срок за изпитване

# 644
И към двете институции да оттегли жалбата и декларацията. Става въпрос за порязан пръст, но няма болничен лист с тази диагноза, а друга. Болничният лист е издаден една седмица по-късно.

Общи условия

Активация на акаунт