Лято в Албена 2024г.! (Тема 1)

• 49 140
  • 776
  •   1
Отговори
# 705
Вземете пробиотик седмица - десетина дни преди почивката и на самата почивка.

Аз бях с по**щане в Калиакра, но мисля, че беше от слънчасване и беше за 24 часа.
А детето беше с по**щане в Гергана. При нея го отдавам на слънцето и морето (голяма игра падна, гмуркаше се и понеже нямаше опит солидно се нагълта с морска вода).

П. П. За по**щане много помага Вомитусхил.

# 706
Сетих се да питам дали го има още корабчето. Преди имаше такова от Елица (между Елица и Мура по-скоро) спираше и правеше някаква обиколка не голяма, ама пак е някакво разнообразие. Та, сега има ли още такова да ходя до там или е на друго място...не знам, отдавна беше и може да няма или да е преместено.

# 707
  • В.Търново
Нали знаете, че морето отнесе 80 метра отходна тръба, така че... Не се чуете от къде е стомашни вирус.

# 708
Здравейте!
Ние бяхме в Калиакра Маре от 05.08.-15.08.2024г. Два дни след като пристигнахме се разболя детето-хрема,кашлица. Тя се оправи за 2-3 дни. На 5 ден от пристигането ни се разболяхме аз и мъжът ми-болки в гърлото,хрема,кашлица,болки в мускулите, а при мен и температура. Дори се наложи да посетя спешна помощ в Балчик, тъй като температурата се повиши, независимо от вземането на лекарства. Към края на престоя ни се оправихме, въпреки че и до днес кашляме от време на време, но разстройство и повръщане не сме имали. Според нас, а и според докторите в Балчик това са вируси, които са донесени в Албена и при струпване на много хора в ресторантите на хотелите неминуемо се стига до заразяване. Ние почивахме в Албена пета поредна година и за първи път се разболяваме. Заедно с нас бяха и моите родители. Слава богу те бяха здрави.

# 709
Значи , ако е от храна се получава разстройство и повръщане, болки в стомаха и т.н.
Ако си слънчасал (както май аз получих слънчева алергия тази година) получаваш обриви, петна червени и сърбящи, най-вече втрисане.
Това, както го описвате на мен поне ми прилича на ковид.
Странно, как пък в Турция примерно в огромни хотели и много храна изложена не пипваш нищо, а нито морето им чисто, за басейните ...като нашите , но не се чистят всеки ден и сменяват водата определено. В България също има големи хотели с много гости изхранващи се на инклузив, ама не чета отзиви всяка година за вируси хванали ги.
Но пък и не бъркат там с ръце (има и такива вярно, ама малко) Децата не си сервират и опипват, сладоледи и следобедни закуски си има човек да дава, а не всеки ходи и бърка да си сипва и взима.
Няма да забравя в Нона една мама просто си повдигна детето и изпишка  до кашпата на масата, отвън, оправи си го  и продължиха да се хранят. Другите гледахме онемели от съседните маси. Иначе стриктно гледаха да не изнесеш дори един плод , ама кой какво прави вътре... Поне някакви табели да сложат , много се ядосвам значи, не трябва това да става и да минава ...ами струпване на хора и затова така вируси има. Не е от струпването само и не навсякъде е така.
То вярно по-добре за баничка да се "редиш" уж (това не е вярно, но..) , отколкото да ти отиде почивката половината в тоалетна или на леглото болен. Не е и до водата в морето и спуканата тръба. То морето ни си е мръсно и без такава тръба е ясно и преди, та..
Москита, как си днес?

# 710
Отново излишно противопоставяне на Турция, Гърция и България.
Иначе и тези, които се редят за банички и пържат яйца в квартирата в Гърция, не са застраховани от летни вируси, въпреки митовете как в Гърция летни вируси няма. Ето разказ отпреди няколко часа на българин, чието дете е изкарало вируса в Гърция още през юни, колко време му е трябвало, за да стигне до лекар и т.н.

Скрит текст:
Цитат
На скоро, попаднах в медиите на случая с промивка на ухо на дете на чужди граждани почиващи на нашето черноморие за сумата от почти 1500лв. От над 13 години не почивам на нашето море поради факта, че не харесвам типа почивка тук и отношението на бизнеса към мен. Не искам следващите редове да се разбират като хвалене на Гърция, те са просто описание на една неприятна случка със семейството ни от края на Юни и как протече едно лечение на дете там. Искам да бъда просто полезен на всички почиващи там. За пръв път и нас ни сполетя ситуацията повръщане на морето. Започна от дъщерята, на 2г и 1м, според нощ. Почивахме на Халкидики, под Сарти. Предварително знаех къде е най-близкия денонощен спешен център, но все си мислех, че има позиционирани линейки около курортите да дежурят или лекар в Сарти. Оказа се, че няма. След чести повръщания придружени със спиране на дъха и нещо като задушаване и бързо обезводняване преценихме, че време да стигнем до БГ нямаме и се наложи да търсим спешна помощ. Това се разви в рамките на няма и час. Тръгнахме към 2 часа към спешния център в Health Center of Agios Nikolaos Sithonia, единствения работещ денонощно в района. Пътя е завой, от Сарти до там са 40 минути. По пътя след поредното повръщане и спиране на дъха спряхме и позвъних на 112. Вдигнаха веднага, госпожата отсреща започна директно да говори на английски, като телефона ми изписа на екрана точни координати и без да правя нищо 112 знаеха къде се намирам, като поискаха да потвърдя. Обясних ситуацията, казаха, че изпращат линейка веднага, но тя ще тръгне от болницата в Палигирос и ще дойде при нас до час и половина. Казаха ако има кой да държи детето в колата в съзнание и в изправена позиция да не се задуши карайте към центъра в Nikolaos, където бяхме тръгнали, там ви очакват. Поискаха да потвърдя, че съм тръгнал и шофирам преди да прекъснем разговора и че малката диша. Казаха ако имам нужда от съвет да им звънна пак или ако искам да останат на линия, но посъветваха да не говоря докато карам. Пристигнахме в центъра, там има дежурен лекар и медицинска сестра, които наистина макар и сънливи ни очакваха, педиатър няма. Прегледаха малката, казаха, че не е нещо животозастрашаващо според тях, със сигурност обезводняване и казаха тръгвайте за болницата в Paligiros,тя е болницата на Халкидики, има педиатрия, там ще ви чакат, написаха един лист на гръцки да го занесем. Питах имам ли време 2-3 часа до България, казаха категорично НЕ. Газ към Paligiros. На портала казах возя дете спешно, веднага ме пуснаха да спра пред входа с линейките, влизаме вътре веднага дойде господин, вкара ни в кабинет и започнаха да четат листа от спешния център, разпитаха ни, обадиха се там да питат колегите си, преглед. Препоръчаха да я хоспитализират за изследвания, съгласихме се, сложиха абокат, пуснаха система, първоначално само 1 родител с нея, но ни пуснаха и двамата с уговорката ако се напълни с пациенти стаята единия да излезе. Първите няколко часа докато спре повръщането идва лекар да ни види на всеки 30 минути. Стояхме една нощувка в болницата, на втория ден ранния следобед след обстоен преглед като се увериха, че няма риск за нея ни пуснаха да си ходим. Вечерта понеже стаята се изпразни сами ни предложиха да нощуваме и двамата там с детето. За двата дни, влизах и излизах от отделението десетки пъти, с позвъняване на звънец да ми отворят, по всяко време на денонощието. Имат си забележки и те и болницата, но за мен реагираха мега адекватно и нито веднъж, никъде, нито едно медицинско лице НЕ ни се скара и повиши тон за нещо. Това у нас го няма дори в частните болници. Цялото това премеждие ни струва точно 0 евро. Малката има ЕЗОК (европейска здравно осигурителна карта), навсякъде питаха за нея, като даже паспорт не й искаха. Със застраховалите зад граница не знам как се оправя човек, но ЕЗОК е задължителен според мен. ЕЗОК на родителите НЕ покрива детето. За дете се вади отделна карта на негово име. В момента това става като някой от двамата родители отиде в клон на ПИБ с акт за раждане и международен паспорт на детето. На тръгване издадоха всички документи, разбира се на гръцки език. През цялото време в болницата се оправихме идеално с английски език, едната лекарка знаеше перфектно и немски. Та носете си винаги с вас валиден ЕЗОК, проучете колко време ще ви трябва на вас да стигнете до 24 часовите пунктове на Халкидики или болницата в Палигирос, както и на линейката до вас и дано никога не ви се налага.
P.S. Беше летен вирус, всички го изкарахме за два дни след това. Дали има работещи нощно време стационарни камери за скорост на Ситоня, ще ви разкажа след няколко месеца
от тази група - https://www.facebook.com/groups/1719529994935445/?hoisted_sectio … =3857428844478872

# 711
Аз сравнявам, не противопоставям. Не съм била в България в толкова големи хотели , освен на Слънчев бряг , но и там вирус не ме хвана, а морето бълбукаше пък от медузи (аз такива големи животни направо не бях виждала, с една дума мръсно море се случи) Но храната на междинните си имаше човек и за сладоледа, и за за картофки, пици, сладки и т.н. Може няколко пъти да ходиш, но винаги ти сипват, не бъркаш и си слагаш ти нищо. Дадох пример за струпване на хора в големи хотели, а не противопоставяне. Скритият текст пък ..еми нищо не са платили хората , а тук дали така щеше да бъде... Струпване има за храна навсякъде и дори по улиците в пик сезона има блъсканица от хора, ама толкова вирус и натръшкали се хора...да ме извинявате, там си е традиция просто в Албена.
Много се бранят нещата и хотелите у нас, сега за Велинград четох за претенции на една дама, която няма според мен никакви по-особени и е обикновен човек. Да се настроила позитивно и да не намирала кусури. Хайде де. Че ти даваш много пари за някакви 5 или 7 дни и ще мълчиш , като риба, че и ще се разболееш и половината време ще си неадекватен и неползващ нищо за което си платил. Че то така излиза сметката добре на хотелиерите. Половината са на легло или в тоалетната , не ядат и пият, че и на аптеката оборот правят, не пълнят басейни и плаж.....ама плащат. Кой ще го интересува тогава чистота, ред, сигурност и някаква превенция.

# 712
Сравнението предполага някакъв стремеж към безпристрастност, ако не към обективност. Което е коренно различно от противопоставянето, на което сме свидетели в темата.

Както вече посочих, дадох и пример с пост на човек, чието семейство е преживяло в Гърция това (всъщност доста повече), което и съфорумките в Албена, летни вируси има навсякъде. Не само в България. Там, където има струпвания на хора, има и проблеми.

Повтарям, че това го пиша като човек, чоято почивка не е 7 или 10 календарни дни през годината. На море, на различни дестинации, прекарваме средно три месеца в годината, понякога повече. Та не е като да нямам база за сравнение, не само за България и Гърция, между другото.

# 713
Цитираното от Ема е потресаваща разлика между Гърция и България, не Албена, а цяла България. Такова медицинско обслужване и отношение никога и никъде в България не може да се случи, а сигурно сте чели как един доктор на Златните взел 1500 лв за преглед на детето на едни литовци. И наистина по морето са такива цените в частните центрове.
Колкото до Турция, бил съм веднъж на Анталия и повече не съм помирисвал море там. Много по-зле беше от Албена, а е най-хубавият им район. Температурата стигаше до 50 градуса, на плажа беше невъзможно да стоиш след 10 сутринта. Морето още като влезеш, става 2 метра дълбоко, водата абсолютно непрозрачна. Хапят те някакви рибки по краката, не болезнено, но нещо те хапе и ти не виждаш какво е. Бирата на плажа я даваха в чаши от 300 г и цялата чаша само пяна - барманът каза, че заради горещината било така и не можел нищо да направи. В резултат дефакто в чашата има една глътка. За да изпиеш една нормална бира, трябва 10 пъти да отидеш до бармана да ти налее и то ти става неудобно. На лоби бара и в ресторанта алкохола ти го сипват в чаши 30 грама, пълни догоре с лед. Същата работа - дефакто е една глътка и за 100г питие трябва 10 пъти да поискаш, все едно си най-голямата пияница и ти става неудобно. Басейнът беше хлориран до невъзможност, изгаря ти очите, водата въобще не я сменяха. В стаята трябва нон-стоп да работи климатик, включително през нощта, иначе става пещ и не се живее. Храната беше вкусна, но не бих казал, че е по-добре от Албена. Анимация не видях да има, но и не ме е интересувало, тогава нямахме още дете. Излезеш ли от хотела, навсякъде за всичко трябва да се пазариш - аз това много го мразя и не го умея. Казват ти двойна цена и ти трябва да се пазариш да ти я смъкнат. Английски не говореха - барманът знаеше немски и руски, та на руски се оправях. Всичко извън ол инклузива на безбожни цени. Пакетираните сладоледи се плащаха (хотел 4 звезди на първа линия). Плажът от жегата почти не можеш да го ползваш, басейнът от хлора пък - хич. Аз това преживях, за мен е това - има много хора, доволни от Турция, но аз повече не стъпах там и не мисля да стъпвам.

# 714
Цитираното от мен е общото между България и Гърция - в случая летните вируси. Различното е, че там детето е хванало летен вирус още през юни.

И беше в отговор на митовете, които все още се ширят в българския нет, че в Гърция летни вируси няма.
Сега чета как в Гърция имало летни вируси само защото имало българи - това е нещо ново и честно казано по-интересно, отколкото горното.

# 715
Мецане, така е. И те хитруват, морето не им е чисто, че и таралежи имат някъде и ти трябват обувки, много камъни, няма нашият пясък. Големи хотели, топло, басейни не винаги чистени, но пълни и въпреки големите температури и мръсна вода не те е хванал вирус, нали?
В Турция не е толкова за припадане, поне аз къде съм била, за храната също чак пък толкоз, а сега с това убийство безжалостно над бездомничетата, толкова жестоко и потресаващо е това, англичани, германци масово отменят там почивки, та и аз не бих стъпила (не съм била само на почивка, а и доста екскурзии, мен пък пазаренето ми е в кръвта, обичам да се надлъгвам, но..това преди де.) В Гърция също плажовете не са кой знае какво, дори тези със син флаг за мен, също таралежи има и изобщо...по-солена вода...но храната е супер (поне за мен) , плаж обаче не е като при нас . Затова и ходим тук и се дразним , защото плажът е природна даденост и за всички, ама хотелите...те са си на хора, които продават услуга и ако искаш да си на плаж и море...плащаш , нали? Та, като ми каже някой защо не ходите там и там. Ми ще ходя къде си искам, ама си плащам, никой на гости не ме е взел и безплатно, разбира се ще имам изисквания, поне да има отговорност и хигиена някаква в ресторантите. А, че има преработена храна е вярно, няма какво да спорим. Вероятно и на другите места е така, ама не личи толкова. Ами чужденците и те са хора, тях също ги ловят вирусите наши, на тях същото ли ще им мине-струпване на хора и затова сте се разболели. Та са слепи и не са ходили никъде в големи хотели. Всъщност на Албена дори хотелите не са толкова големи, че чак пък..има народ и не са малки, но...далеч по-големи и пълни хотели има
дори и у нас, но без този пясък  и плажна ивица.
Роналд искаше да каже според мен , че българите ходим болни и не мислим за околните, а не е от струпване уж на хора и храна. Така и разнасяме вирус навсякъде, така и в Албена, но според мен е от храната и позволеното пипане на всички в ресторантите. Следобендите хранения пък поне в Нона и Елица нямаше човек да обслужва, всеки си бърка и пипа, те само носят няколко табли с пици, а сладоледа трябваше с лъжици да се бърка, къде в чаша попада, къде на под, къде...няма значение, беше трагично, предимно деца пратени и те не могат да се оправят, а дори си и играеха. Еми..пестят от персонал, толкова ли не може да сложат един-двама да дават на хората каквото искат 2 часа.

Последна редакция: ср, 21 авг 2024, 14:01 от Анонимен

# 716
Вирус може да ни зарази навсякъде. Ние почивахме за 5 поредна година в този хотел - тази година се разболяваме за първи път. Но имаше случаи в ресторанта, когато идваха хора от плажа и басейна и без да си измият ръцете директно се насочваха към храната. Забелязах и нещо друго - температурата в ресторанта беше около 20 градуса, а отвън 38-40. Може би някой от им направи забележка и за няколко дни климатичната система беше изключена. Но при тази жега работата на персонала в ресторанта стана невъзможна и те отново включиха климатиците. Факт е, че имаше много болни почиващи-поне в нашия хотел. Като има предпоставки /занижена хигиена, високите температури и т.н./ и се случва да се разболеем. За жалост, такъв ни е бил късметът тази година. Радвам се, че детето, което като се разболее кашля по 2 месеца, този път се оправи за 2 дни /направо невероятно/.

# 717
Аз не мога да сравнявам заболеваемостта в България и в Гърция/Турция, защото нямам статистика за това, а на личния си опит не можем да разчитаме, за да направим генерални заключения.
Познавам доста хора, почиващи в Албена, дето не се разболяват. Познавам и такива, които се разболяват. Нито мога да предположа каква е точно причината, нито как бихме могли да се предпазим.
В моето семейство за десет години ол инклузив в Гърция нямаме нито едно разболяване. В България три пъти сме ходили така на море, празно нямаме Grinning От друга страна всяка година ходим в България на море в частни хотели без изхранване и проблеми не сме имали. Така че лично аз занапред ол инклузива в България ще го избягвам. В интерес на истината в планинските ни курорти пък никога не сме имали такъв проблем.
Но като цяло в Албена изглежда, че има засилен проблем с тия вируси и аз ако съм на мястото на ръководството, бих се опитала да разбера причините и да ги огранича. Или поне да отворя още аптеки Joy

# 718
Аз не мога да сравнявам заболеваемостта в България и в Гърция/Турция, защото нямам статистика за това, а на личния си опит не можем да разчитаме, за да направим генерални заключения.
Познавам доста хора, почиващи в Албена, дето не се разболяват. Познавам и такива, които се разболяват. Нито мога да предположа каква е точно причината, нито как бихме могли да се предпазим.
В моето семейство за десет години ол инклузив в Гърция нямаме нито едно разболяване. В България три пъти сме ходили така на море, празно нямаме Grinning От друга страна всяка година ходим в България на море в частни хотели без изхранване и проблеми не сме имали. Така че лично аз занапред ол инклузива в България ще го избягвам. В интерес на истината в планинските ни курорти пък никога не сме имали такъв проблем.
Но като цяло в Албена изглежда, че има засилен проблем с тия вируси и аз ако съм на мястото на ръководството, бих се опитала да разбера причините и да ги огранича. Или поне да отворя още аптеки Joy
Това последното ми хареса Sweat SmileSweat SmileSweat Smile

# 719
Здравейте!
Ние бяхме в Калиакра Маре от 05.08.-15.08.2024г. Два дни след като пристигнахме се разболя детето-хрема,кашлица. Тя се оправи за 2-3 дни. На 5 ден от пристигането ни се разболяхме аз и мъжът ми-болки в гърлото,хрема,кашлица,болки в мускулите, а при мен и температура. Дори се наложи да посетя спешна помощ в Балчик, тъй като температурата се повиши, независимо от вземането на лекарства. Към края на престоя ни се оправихме, въпреки че и до днес кашляме от време на време, но разстройство и повръщане не сме имали. Според нас, а и според докторите в Балчик това са вируси, които са донесени в Албена и при струпване на много хора в ресторантите на хотелите неминуемо се стига до заразяване. Ние почивахме в Албена пета поредна година и за първи път се разболяваме. Заедно с нас бяха и моите родители. Слава богу те бяха здрави.
99 % сте били с новия вариант на Ковид, който карах и аз в София, точно в същия период, Ок.10.08. В момента има бум в Гърция и по морето тук.

Общи условия

Активация на акаунт