Отговори
# 120
Понеже и дъщеря ми завърши точно математика и информатика с немски - ако ще учи нещо с математика, то е ясно, профилът си му е такъв, така или иначе. Вече ако иска нещо друго може да си го избере, като допълнителен предмет.
За сертификата - тест ДАФ.

Сесията приключи вчера, само един изпит има резултат за сега. И се сетих да напиша нещо за желаещите да учат в Германия на английски. Не се лъжете да се записвате ако не знаете и немски, по възможност добре. Освен, че има някои лекции на немски, изпитите също са на немски. Лоша изненада би било да се явиш и да не можеш да си разбереш условието.
Ние ползваме и ЛОТ авиолинии. Доволна е, обаче е с прекачване през Краков ли беше, Варшава ли…

# 121
Здравейте
-  ако реши да учи в Германия или Австрия - кой точно сертификат универсален трябва да вземе по немски- знам че има на Гьоте, тест Даф и разни други
За Германия не само тест Даф, но нивото да е C1 (т.е. да има оценка минимум 4 на четирите компонента) ако е за специалност програмиране/компютърни науки, като искат и сертификат за ниво В2 по английски.

# 122
А как стои въпросът със сертификатите за Австрия и Германия, ако човек има огромно желание за Мюнхен и Виена? Възможно ли е да се вземат и двата сертификата в поредни години  или това е повече в сферата на фантастиката?

# 123
  • Deutschland/HE
На наши приятели дъщерята се яви лятото на САЕ и взе ниво С2, есента започна курс в Гьоте, за опресняване и подготовка и февруари се яви и взе С1 по немски. Учила е в МГ с немски.

# 124
  • Пловдив
Възможно е, как да не е възможно Simple Smile
Синът ми е по същия начин - завърши МГ с немски, предходната година взе САЕ, в годината на кандидатстване мина ДАФ.

Иначе при него в момента тече сесията до края на март. После уж почват от 1.04, но лекции щели да имат чак от 15ти. Навивам го да се прибере насам, но нещо се услушва. ..Освен ние да му спретнем едно гости Simple Smile

# 125
Синът ми беше в МГ с английски, втори руски, немския на школа и уроци. В 12 клас мина и ТестДаф и IELTS, защото изискваха и двата сертификата.

# 126
  • тук-там
При всички ли има конвенционална сесия? При моята девойка изпитите бяха наред с практикуми и лекции през февруари. И ако си вземат изпитите по време на семестъра, имат месец и половина почивка. Но май това е в нейното уни само.

# 127
  • София
Не, не е  само при нея. Медицината при всички е с голям интервал между семестрите, за да може в близко бъдеще въпросният да бъде оползотворен за практики, а по-нататък (след физикума/базиса) и за задължителните фамулатури, които се правят САМО в неучебно време..  Дъщеря ми примерно сега е  във "ваканция", ама си прави последните 15 липсващи дни от фамулатурите, за да си подаде  накуп удостоверенията от тях в началото на идния месец. Не помня сборно колко точно са като време, ама  доста са си - при личен лекар беше в Германия,  в  офталмология пак там, тук беше в гастро-ентерология и неонатология, с някакво прекъсване във времето беше и  в обща хирургия. А за всичко това е нужно време... през ваканциите Simple Smile

Последна редакция: сб, 16 мар 2024, 15:43 от пенсионирана русалка

# 128
Имах предвид двата сертификата по немски- ДСД и ДАФ. Доколкото разбирам от прочетеното  за Австрия и Германия сертификатите са различни.

# 129
  • София
Имах предвид двата сертификата по немски- ДСД и ДАФ. Доколкото разбирам от прочетеното  за Австрия и Германия сертификатите са различни.

Доста деца се подсигуряват и с DaF, защото не са сигурни какъв ще е  резултатът от DSD чак през февруари/март. Но и двата важат и в  Германия, и в Австрия.  Може би се бъркате с австрийския ÖSD, който в Австрия се приема  навсякъде, в Германия - на много малко места.

# 130
  • Deutschland/HE
Русалка, не знаех това за австр. сертификат. Мъжа ми държа техен изпит, защото му пасваше датата, за ДАФ трябваше да чака доста. Тук го  ползва при процедурата на признаване на диплома и нямаше никакъв проблем. От там си мислех, че се приемат равностойнно.

# 131
На синът ми специалността е с преподаване само на английски, иначе завърши математическа с немски език. Сертификат няма никакъв на немски, но някакви базови знания са нужни за банка, общежития. Може и без сертификат на немски, но специалностите са малко, и силно селектирани. По- добре е да има сертификат за немски. Най- важното е да са живи и здрави, другото ще се подреди.

# 132
Как е той, Matrix, как му се харесва университета, специалността, града ? Допада ли му програмата ?

# 133
Много си харесва университета, събрал се е със себеподобни. Имаха проект на края на срока и май само тяхната група е правила 3D игра. Похвалили ги, че проекта, като сложност бил за трети семестър. Иначе му предложиха общежитие и много се чудихме дали да
приемем, че е за 6 месеца. Сега е в едномесечна ваканция и ще пътува в края на месеца. За един ден трябва да се изнесе и нанесе. Хазаинът ни беше разкошен човек, но идеята е да бъде с връстници. Опрости ни последният наем. Радвам се, че му харесва и най-вече че аз не го натиснах да става инж., въпреки че щеше да се справи добре. Най-важното е да са здрави и да следват мечтите си.

# 134
  • Варна
Здравейте! Отдавна следя темата, но чак сега се реших да пиша, като видях и другите набори да се престрашават Simple Smile Информацията, която почерпих досега от вас ми е безценна и съм ви много благодарна, че я споделяте! Flowers Hibiscus
Дъщеря ми е в МГ (мат + инф + АЕ) 10. клас. Учи немски на школа от 2г, отделно от училище (там НЕ е втори език, но нямам илюзии, че ще научи нещо съществено с 2ч/седмично). "Планът" засега е - САЕ в края на 11. клас и ТестДАФ в 12-ти. Ориентирала се е към конкретна специалност на АЕ и сме проучили доста добре учебния план, изисквания за прием и т.н. НО! Озадачи ме информацията, че изпитите са на НЕ. Навсякъде ли е така? За момента не сме попадали на официална такава информация (поне не в специалността, която гледаме). Там изискват само сертификат по НЕ на ниво А2, защото някои от изборните дисциплини можело да се водят на НЕ. Не ни се струва реално да може човек да учи само с А2, пък каквато и ще да е дисциплината, затова е решила да набляга на езика, а аз искам да вземе възможно най-високо ниво, защото познавайки я, може да ми сервира промяна в плана в последния момент Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт