Отговори
# 735
Здравейте, синът ми кандидаства тази година в Mainz(Hochschule Mainz: University of Applied Sciences)Строително инженерство .Имали някой да учи там и да сподели впечатления за университета и за специалноста. Също така и за общежитията ,как стои въпроса

# 736
  • тук-там
Няма да се разпростирам тук, но Русалка си знае - освен с ценни съвети, ни беше и морална подкрепа миналото лято! Без нея тази кампания щеше да е освен пълна с грешки и препъни камъни, също и много по-трудна и тежка като емоция. Когато аз се обезсърчавах, тя ме вдигаше. Няма начин да и се отблагодаря! Макар че знае ли човек, може да ми се отдаде възможност!

# 737
Много се надявам Русалката да продължи да пише тук. С ценния си опит и добронамереност помага на бъдещи, настоящи студенти и техните близки. Извор е тя....без нея темата не е същата.

# 738
Здравейте!

Отново се отправям с молба към вас докато чакам резултати от кандидатстването. Simple Smile
Някой има ли примерна писмена молба до Studierendenwerk, когато студентът бъде приет? Мама ми казваше, че е чела от миналата година такава (за съжаление не я е запазила), но аз прерових из миналата година и не намерих подобно нещо.

Също така искам и да споделя разочарованието си от KIT. Всички университети, в които кандидатствах, ми бяха потвърдили документите като валидни (Аaхен в същия ден, в който ги подадох, а Бон - няколко дни след като ги пратих по пощата) освен KIT. Миналата седмица от понеделник писах имейли, за да разбера дали имам грешка по формата, и в сряда започнах да звъня на телефоните. На този за немци и студенти от ЕС ми отговориха на третия път и само като ми погледнаха Bewerbung-a ми казаха да звънна на другия телефон за интернационални студенти. На този телефон звънях 13 пъти докато решат да ми вдигнат, за да ми обяснят, че имат много работа, много имейли и повиквания и просто да чакам потвърждение на документите. Опитаха се да ми кажат да звънна на първия телефон, но аз им обясних, че вече съм звъняла и са ме пренасочили към този. Отговорът на този коментар беше: "Ами значи няма какво да се направи." Документите ми ги потвърдиха чак вчера, когато вече беше изтекъл срокът за кандидатстване (понеделник), така че дори и да имах грешка нямаше как да я редактирам. Много ме разочароваха.

# 739
  • На планетата Земя
Studierendenwerk-ът във всеки град няма ли си портал, където да кандидатствате директно и да чакате ред?
Къде е мястото, за което искат молба? Молбите, придружителните писма са със стандартен текст, който не би трябвало да е сложен. Дъщеря ми пишеше коя е, къде е приета/къде кандидатства, обосновка на искането си/молбата ....

Русалкееее, да знаеш, че ти се сърдя.

# 740
Здравейте!

Отново се отправям с молба към вас докато чакам резултати от кандидатстването. Simple Smile
Някой има ли примерна писмена молба до Studierendenwerk, когато студентът бъде приет? Мама ми казваше, че е чела от миналата година такава (за съжаление не я е запазила), но аз прерових из миналата година и не намерих подобно нещо.

Също така искам и да споделя разочарованието си от KIT. Всички университети, в които кандидатствах, ми бяха потвърдили документите като валидни (Аaхен в същия ден, в който ги подадох, а Бон - няколко дни след като ги пратих по пощата) освен KIT. Миналата седмица от понеделник писах имейли, за да разбера дали имам грешка по формата, и в сряда започнах да звъня на телефоните. На този за немци и студенти от ЕС ми отговориха на третия път и само като ми погледнаха Bewerbung-a ми казаха да звънна на другия телефон за интернационални студенти. На този телефон звънях 13 пъти докато решат да ми вдигнат, за да ми обяснят, че имат много работа, много имейли и повиквания и просто да чакам потвърждение на документите. Опитаха се да ми кажат да звънна на първия телефон, но аз им обясних, че вече съм звъняла и са ме пренасочили към този. Отговорът на този коментар беше: "Ами значи няма какво да се направи." Документите ми ги потвърдиха чак вчера, когато вече беше изтекъл срокът за кандидатстване (понеделник), така че дори и да имах грешка нямаше как да я редактирам. Много ме разочароваха.
Здравейте, в момента в който получите прием, прикачете формуляра в сайта на щудиумверк и им пишете любезно писмо, че сте приет/а и питайте дали ще ви осигурят стая. Ако - да, то всичко е точно. Ако - не, пишете пак и обяснявате, че сте от друга държава, че не можете да намерите друго жилище (общо взето тактично досаждате). На сина ми му се бяха накарали да спре да пише и да чака отговор, на което той им върна отново отговор, че е разбрал, благодари им и писа, че ще чака Joy. Получи жилище.
В Бон ни предложиха стая август. Мисля, че за там не би трябвало да има проблем, ако сте подали от по-рано.

# 741
  • София
Милето, ето, пускам новата тема, за да няма  проблем с модераторите..Но не знам дали бих писала пак активно, понеже чак сега осъзнах нещо очевАдно (по-добре късно, отколкото никога), а именно, че само някои потребители наистина имат нужда от помощ (след като са разглеждали/чели/проучвали дори с помощта на  гугъл преводач) , други са тук, че да им се снесе  всичко сдъвкано и смляно, а  трети - както се видя, в търсене на сеир - да го предизвикат и после да се изнесат по пантофи....
Нова тема

Последна редакция: ср, 17 юли 2024, 11:26 от пенсионирана русалка

# 742
Благодаря за бързите отговорите! По принцип се надявам за Аахен или Карлсруе (останалите ги писах просто за резервни варианти), но за Аахен въобще не ми харесва положението и ако ме приемат ще трябва наистина доста да досаждам за жилище... Grinning

# 743
  • София
В Карлсруе също не е лесно да се намери жилище. Доколкото разбирам сте момиче, затова ще имате леко предимство. Този град е пълен с момчета и често предпочитат да дадат стая на момиче.  Дано рано да сте подали кандидатури за общежитие.
Аз вече нямам студенти, но надничам в темата. Малкият ми се опитва да намери работа в Швейцария, ще видим накъде ще го отвее..
Русалка, знаех, че сърце няма да ти даде да изоставиш напълно лутащите в немската бюрокрация.
Устех на всички с прием и квартири! Дано попаднете на точното за Вас място!
Местим се в Нова тема, която пенсионирана  русалка направи

# 744
Милето, ето, пускам новата тема, за да няма  проблем с модераторите..Но не знам дали бих писала пак активно, понеже чак сега осъзнах нещо очевАдно (по-добре късно, отколкото никога), а именно, че само някои потребители наистина имат нужда от помощ (след като са разглеждали/чели/проучвали дори с помощта на  гугъл преводач) , други са тук, че да им се снесе  всичко сдъвкано и смляно, а  трети - както се видя, в търсене на сеир - да го предизвикат и после да се изнесат по пантофи....
Нова тема

Мила, Русалке,
Най-сърдечно ти благодаря за безценната помощ! На въпросите и съмненията, които имах до късно през нощта, получих много точен отговор. Нямаше как да знам например, че с валидна европейска здравна застраховка кандидат-студентите се считат за освободени от друга застраховка и във формуляра трябва да се отбележи - "befreit".
Още веднъж много благодаря!
Поздрави!

Общи условия

Активация на акаунт